Oslo- Norveç….1.07.2011

Saat 12.45 gemimiz biraz sonra Oslo`dan ayrilacak.Buradan  saat 13.00 de ayrılacağı için, bizde yarim gunluk bir sehir turu yapip geldik Oslo`dan.

Oslo,Norveç’in başkenti.Nobel Barış Ödüllerinin verildiği şehir.

Sehir turuna Opere Binasından başladık.Her tarafı mermer büyük bir bina. Bina elektiriğini, camlarından karşılıyormuş. Artık özel olarak ne yaptılarsa. Her tarafı mermer olduğu için çok kaygan. Kışın bu binaya çıkılmasına izin verilmiyormuş. Yine bu binanın  artan camlarından hemen karşında ki denize özel bir anıt yapmışlar, değişik şekillerde.

Bu binanın karşısındaki liman, Vikingler zamanında   kullanılıyormuş. Hatta Opera Binasının arkasındaki ormandan kestikleri ağaçlarla, Vikingler tekne yaparlarmış.Daha sonrada başka yeni bir liman daha yapmışlar.Tam bir ticaret şehri ve ülkeninde en pahallı şehirlerinden biri.Fiyatlar el yakıyordu.

 


Kış olimpiyatlarinin yapildigi  Holmenkollen’e gidip,atlayışların yapıldığı devasa tramplemi gördük.Tramplem 270 metre uzatilmis 2010 yilinda. Tramplemin altında  2 çocuktan oluşan bir aile gösteri yapıyordu. 5 yaşındaki çocuklarını omuzlarından bağlamışlar havada duruyor,baba alttan boş kasa atıyor,çocuk o kasaları yakalayıp üst üstte koyuyor. 20 kadar kasayı bu sekılde dızdi. Heyecanlıydı. Sonra indirdiler yukarıdan iplerinden, bu seferde salıncaktaymıs gıbı salladılar çocuğu,sirklerde ki gösterilere benziyordu.

blankblankblank

Oslo guzel bir sehir, burada binalar  cok katli. Diger sehirlerde gordugumuz tipik Norvec evlerinin yaninda ,Turkiye’de ki apartmanlara benzer evlerde gorebiliyorsunuz. Ama hepsinin balkonunda çiçek var.

blankblankblank

Yine nobel ödüllerinin verildiği binayı gördük.Her yıl 10 aralıkta bu binada Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor.

blankEn etkilendigimde Vigeland  Açık Hava Heykel Müzesi oldu.
Gustav Vigeland  yaşamı sırasında Oslo belediyesiyle bir anlaşma yapmış, bu anlaşmaya göre evinin ve atölyesinin bulunduğu bölge kendisine tahsis edilecek, yaşamı boyunca parasal destek görecek, karşılığında  da heykeltıraş, tüm heykellerini Oslo kenti için yapacakmış. Ve yapmışta.
Parktaki tüm heykeller ve parkın dizaynı, kendisine ait. Ne yazık ki parkın son halini göremeden, yaşama veda etmiş. Parktaki en ünlü heykellerinden biri kızgın çocuk heykeli.

Burada ki heykelleri yapan Gustav Vigeland,  hayat döngüsünü sembolleştirmis. Heykellerin hepsi çıplak. Insanlarin doğuşundan, üremesinden, yaşantisindan kesitler sembolize edilmis. Bu park  yemyeşil ve çiçeklerle kaplı, Güller çoğunlukta. Birde bahçenin kenarlarinda  kiraz ve vişne ağaclari var.

blankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblank
blankblankblank

Karl Johans Caddesi, Oslo’nun kalbinden geçiyor ve kentin pek çok mahallesini birleştiriyor. Bir ucunda Kraliyet Sarayı, diğer ucunda merkez tren istasyonu ve ticaret bölgesi bulunuyor. Üniversite, tiyatro binası ve katedral yine bu cadde üzerinde yer alıyor.
blankblank
Etraf tertemiz,yüzlerce turist aynı anda dolaşıyor ve ücretsiz.. Parktaki heykellerin çoğu insan ölçülerinde veya daha iri. Yine başka bir köşede,burçları yapmışlar. Bir çocuk heykelinin eline devamlı dokunmaktan,eli bronz olmuş. Nasıl bir maddeyse fazla dokunulmaktan bronz olmuş. Elini tutarsanız şans getiriyor dediler, herkes de çocuğun elini tutarak resim çektirmeye başladı. Bunu yapan sadece Türkler değil,japonu,Fransızı,İspanyol’u ..her ülkeden vardı. Heykellerin her birinin değişik anlamları vardı. Bir genç kızın ergenlik dönemi bile yansıtılmıştı.
blankParkin en çok ilgi gören heykeli, 14 metre uzunlugundaki Monolith adindaki tek parça taşa kazinmis 121 figurden olusan heykedi. 121çıplak insan vucüdündan oluşuyor, hayat ve insanı anlatiyor.blank
Yine Oslo`da ,dikkatimi çeken bir başka şeyde, işşiz ve evsizlerin barındığı bir bina oldu.  Şöyle ki, o gün herhangi bir işinizde çalışacak elemana ihtiyacınız var, hemen oraya gidiyorsunuz ve o işi yapabilecek işçiyi bulup kiralıyorsunuz. Yani sizin için ücret karşılığında çalışıyor.  Yani hem işsizlere faydasi var, hemde işçi arayanlarin ,işçi bulabilecekleri bir yer.
Bir başka dikkat çekici konuda pille çalışan ufak arabalar oldu. Devlet teşvik için vergi almıyormuş bu arabaların satışından. Ve yolda bazi bölümlerde bu arabaları şarj edebilmeniz için, bölümler var.
Burada devlet 10 euro karsiliginda,1 yıllığına, ozel kucuk bisiklet kiraya veriyormus. İsteyenler  bu bisikletleri kiralayıp, kullaniyormuş  ve yollarda  bisikletler için ayrılmış özel park yerleri de var.
67 yasinda emekli olunuyor. Eger 63-64 yasinda emekli olmak istersen olabiliyorsun ama ikramiyenin tamamini alamiyormussun. %80 nini veriyorlarmis.
2-3 Cocuk yapiyorlarmis burada kadin 1 yil ucretli izin alabiliyormus.Bu 1 yil, %80 nini aliyormus maaşının, adamda 10 hafta ücretli izin alabiliyormus.
Bir ogretmenin yillik kazanci, 45bin euroymus.
Ne çabuk gecti 7gün yarin kismetse, Kiel`de olacagiz. Sonra Hamburga gecip oradan da 16.45 ucagiyla Istanbul`a uçacagiz. Sayılı gün çabuk geçiyor.Gerçekten çok guzel gunler gecirdik. Yagmurlu da olsa, güzeldi. Eger yagmur olmasaydi cok cok daha güzel olurdu.
Bu aksam Kaptanin özel balosu var. Gece kiyafetiyle yemege katilacagiz. Haydi bakalim öğleden sonar ki durumu size sonra anlatırım.Arkadaslarim valizlerini topladi, şimdi sira bendeeee….)))))
Bu arada odamiza gitmek icin  asansörden indiğimizde, koridorda 133 adim atmamiz gerekiyor.Vallahi bu gemi çok büyük, çoooooooook.))))

perlomento bşnasından Oslo’nun görünüşü ncabaci

Oslo Parlemento Binası ncabaci

vigeland acık hava heykel müzesi oslo ncabaci

Vigeland Park Oslo-Norveç ncabaci

Holmenkollen Oslo -Norveç ncabaci

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.