Dünyanın ve insanlığın gelmiş olduğu bilimsel seviyeye bakınız: Beynin ürünleri ve beyinlerin kontrol altına alınması tehlikesi..!
İnternet –Skyp- I-phone – göz ve parmak izi okuyan cihazlar-Uzaktan beyin kontrolü silahların yapımı- Nerelerden nerelere geldik! Bütün bu gelişmeler çalışan-üreten beyinlerin eseri değil mi?
Okumuş insan, gelişmiş insan, tekamül etmiş insan, adam gibi adam ifadelerinde yatan bilinç hayvandan farkı olan insan demektir. Hayvanlar beslenme, barınma ve üreme ihtiyaçlarının dışında başka hiçbir şey düşünemezler. İnsan sadece barınma, beslenme, üreme görevlerini yerine getiriyorsa insan değil, Ortaçağ Filozofu Aristo’nun deyimiyle sosyal hayvandır.
Kur’anda Yasin=İnsan suresi vardır. Dünyaya geliş gayemiz insan olmak yani düşünen, üreten, topluma ve kainata faydalı insan olabilmektir.İnsan olmanın yolu ise “beyni büyütmektir” keseyi değil.
Bu amaca hizmet etmek için yazdığımız yazının bilimsel açıklamalarına devam ediyoruz:
Beynin en tehlikeli yanı, “ters çaba” kuralına göre çalıştığı anlardır.
Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, beyin onu size çeker, korktuğunuzu başınıza getirir! Buna ters çaba kuralı denir. Bataklıktan çıkmaya çalıştıkça dibe gömülmeye benzer. Beyin odaklanılan hedef için çalışır, hedef olumsuz olsa bile onu gerçekleştirmek için çalışır. Topluluk önünde konuşma yaparken “acaba heyecanlanacak mıyım” diye düşünürseniz, korkunuz olmasın, heyecanlanacaksınız! Korkunuza değil, konunuza odaklanın. Başınıza gelmesinden korktuğunuz en kötü şeye değil, başınıza gelmesini istediğiniz en iyi şeye odaklanın. Unutmayın kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız.
Beyin kas sistemi ile degil, elektro-biyo- kimyasal reaksiyonlarla çalıştığı için kolumuz ya da bacağımız gibi fiziksel anlamda yorulmaz. Beyni yoran en önemli şey monotonluktur. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirirsiniz.
Beyin kısa süreli hafızada beş ile yedi arasındaki bilgiyi işleyebilir.Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna sihirli sayı kuralı denir. Bu kural aşılıp aşırı bilgi yüklemesi durumunda, beynimiz servis dışı olur. Hayatınızın en büyük kararlarını alırken “kafadan” değil, tıpkı beş haneli rakam grubunu çarparken yaptığınız gibi, bir kağıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.
Ders çalışırken ilk öğrenilenler, son öğrenilenler ile aralarda geçip sık tekrarlananlar ve ilginç bulunanlar en çok akılda kalanlardır. Dersleri kısa aralar vererek çalışmak (geri ders başına dönmek kaydıyla) akıllıca bir harekettir.
Buradan çıkan sonuç: Öğrenmede, yazmada, okumada, konuşmada bilinçli süreklilik. Çocuklarınıza çalışma metodları verebilmek beynin kapasitesini doğru kullanabilmektir.
EtiketlerBEYİN BEYNİMİZ VE BİZ
İlginizi Çekebilir
HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den
Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …
İnsan sadece barınma, beslenme, üreme görevlerini yerine getiriyorsa insan değil, Ortaçağ Filozofu Aristo’nun deyimiyle sosyal hayvandır.
Kur’anda Yasin=İnsan suresi vardır. Dünyaya geliş gayemiz insan olmak yani düşünen, üreten, topluma ve kainata faydalı insan olabilmektir.İnsan olmanın yolu ise “beyni büyütmektir” keseyi değil.
BU PASAJA DİKKATİNİZİ ÇEKERİM.. düşünün ne kadar anlamlı.. ne için varız?
Teşekkürler Hatice Hanım..
Nilgün abla, dün akşam kendisine gittim harika biri..daha önce tanışmamış olmamın büyük şanssızlık olduğunu düşünüyorum.
Çok sevindim.))))Keşke bende yanınızda olabilseydim.Sizleri seviyorum.