ADANMIŞ BİR ÖMÜR…H.Çiçeksever’den….

Pazar sabahı İstanbul’dan yola çıktık,   ayağımın tozuyla Halk Eğitim Salonunda gösterilen  “Bir Kadın Tanıdım” oyununu izlemeye gittim. Sanat öyle bir şey ki yorgunluğunuzu  aldığı gibi olumlu enerji yüklüyor.

blank

Bu gece bir değil, birçok kadın tanıdım tebrike şayan…Vefa örneği, fedakarlık,çalışkanlık, özveri örneği , bir şeye  gönül  vermiş, gönül  kadınları. Türk kadınına özgü bu hasletler.  ÇYDD Antalya şubesin’dan buralara kadar  gelerek  yepyeni bir heyecanla üç gün arka arkaya; Ayancık,Gerze, Sinop’ta  oyun sahneleyen bu gönüllü ordusu, daha büyük gönül kadını Prof. Dr. Türkan Saylan’ın insanlığa adanmış hayatını canlandırdılar.

Türkan hanımı ilk kez , başı önünde mütevazi bir insan gibi  İstanbul’da Kanyon’un önünde yürürken görmüştüm. Sonra, bir ucu Harbiye’de diğer ucu İstanbul Teşvikiye Camiine kadar uzanan kalabalık kitleyle ebedi yolculuğuna uğurlanırken  cenaze namazında tam tabutun yanında camideydim.

Son günlerinde yaşadığı haksızlıklar karşısında, aklı başında her insan onun “darbeci” olamayacağına ama sağlıklı ve eğitilmiş toplum yaratmaya çalışan, bir devrimin, doğru yönde değişimin ancak böyle olacağına inanan bir eğitim önderinin hayatını  hakkını vererek  hatta cesaretle oynadılar.

Türkân Saylan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin kurucusu ve Başkanı olarak; bir yandan okuma imkânına sahip olmayan yoksul (veya ailelerinin izin vermediği) çocukları tek tek bulup onbinlercesine eğitim kazandırır, üniversite mezunu yaparken bir yandan da yine kurucusu olduğu Cüzzamla Savaş Derneği’nin katkısı ile binlerce hastayı iyileştiren başarılı bir tıp doktoru, bilim kadını, aynı zamanda özel görevli insanlardan biridir.

Bütün gönüllü arkadaşlar ve özellikle  oyunu  Yazan ve Yöneten  Sacide Tuncer profesyonellere taş çıkartırcasına son derece başarılıydı. Hatice Karateke, Sakine Erikan, Fazilet Kabadayı,Eylem Akpınar, Emine Aydın,Ferida Bal, Hamiyet Şen, Sacide Tuncer, Nigar Odabaşı kutluyoruz.  Sahnede adeta hepsi birer medeniyet yolcusu gibiydi.

Hayatı boyunca ülkesinin insanlarının bireysel özgürlüğü (eğitimi) ve demokrasinin gelişmesi için çalışan bu cesur ve özverili insan hiç şüphe yok ki kendisine lâyık şekilde, bir “özgürlük abidesi” ne benzetilen seçme anekdotlarla yaşatıldı bu gece.

Oyunun sonunda  konuşma yapan Sinop Valisi sadece doğuda değil, Sinop’ta da Kardelenler olduğunu örneklerle açıklarken, çok anlamlı noktalara cesurca değindi.
Yeryüzünde Allahın eli kolu görevini yapan bu insanlar; Çağımızın deyimiyle adanmış bir hayat, proaktif kişilik, kahraman insan. Peygamberimizin ifadesiyle; “insanın hayırlısı insana hizmet edendir.”  Atatürk’ün ifadesiyle;

“Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı, medeniyet yolunda ,durmadan yılmadan ilerlemektir” M. Kemal Atatürk

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

Yorum

  1. blank

    Hatice hanım, oyunla ilgili düşünceleriniz bizleri çok mutlu etti.İişi bilen bir insanın eleştirileri , hele böyle yapıcı eleştirileri motivasyonumuzu dahada artırdığı bir gerçek.Bir başka gerçekte, TÜRKAN SAYLAN hocamızın bütün bu koşuşturmalara, emeğe ve bu güzel ifadelere fazlasıyla layık olduğudur.Kalemine ,yüreğine sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.