YASALAR VE MEDENİYET..H.Çiçeksever’den

Yaz aylarında, Sinop demek, parklar ve çay bahçeleri demek. Doğal iletişim ve haberleşme merkezi adeta. Geçen akşam dostlarla oturuyoruz. Cahil toplumun sosyal ilişkilerindeki çarpık davranışlarının çevreye ve insan ilişkilerine verdiği zararların nereye varacağını konuşuyoruz. Yeni yetişen kuşaklara kötü örnek olmaktan doğan sonuçlar üzerinde örnekler veriyoruz. Masamızda kanun adamı, avukat arkadaşımız var.Konuşmaların sonucunda; önemli bir kanun maddesinden söz etmeye başladı. Bence mükemmel bir madde. Çünkü, medeniyetin son gayesi insan şahsiyetini geliştirmek olacağına göre, insanı yıpratan her şey suç olmalıdır.
İşte yeni anayasayla gelen önemli bir madde tam bu konuda devreye giriyor: Dışlamak, kanunen suç olmuş hem de tecavüz suçuyla aynı maddeymiş. İşte insanın şahsiyet gelişiminin çağı ne kadar etkileyeceğinin bilincinde olan medeni ülkelerdeki kanun kararı. Eğer medeniyim diyorsanız, şimdi davranışlarınıza dikkat etmekle sorumlusunuz.
Atatürk gibi, her zaman şunu söylüyoruz; “biz cahil diye okuma yazması olmayana demiyoruz. Cahil kendini bilmeyene, hakikati görmeyene” diyoruz. Cehaletin çok önemli göstergeleri vardır. Birincisi gelişmemiş kişilik sendromu yani kıskançlık, benlik, hırs, kin, görmemezlikten gelme, selam vermemek gibi. Kıskançlık ise daima kötüyü değil, iyiyi kötülemeye hazırdır. Öyle insanlar vardır ki; iş ortamında bir kişiyi dışlar, hemen kendi adamlarından bir grup oluşturur. Veya apartmanda, mahallede birini dışlar, yine kendi gibi adamlardan bir grup oluştururlar.Bundan kendilerine paye çıkarmakla farklı olduklarını sanırlar. Halbuki bu bir sosyal hastalık mikrobudur.
İletişimin en kısa yolu olan selam ve tebessüm. Hem dinimizin emri aynı zamanda da bugün medeni ülkelerin yaşam biçimi olduğunu defalarca yazıyoruz. Selam ve tebessüm kibarlıktır, medeniyetin en sade , ölçülü iletişim biçimidir.
Dışlama psikolojisine sahip, az gelişmiş insanlar, topluluk içinde ruhsal gerilim aracı olmaktan adeta haz duyarlar, basit başarı kavramıdır. Selamla başlayan İslam , verecek bir şeyiniz yoksa tebessüm ediniz diyen son dinin temsilcisi olarak peygamberin sözlerindeki tekamülü ve kültürümüzün ne kadar gelişmiş bir kültür olduğunu bilseler daha çabuk insan olma yoluna girecekler. Ülke ilerleyecek. Medeniyeti yakalayacağız.
Medeniyet ; para-pul-mevki-şöhret değildir, medeniyet .“insan-adam” olabilmektir . Geri kalmış ülke , insanı gelişmemiş ülke demektir. Cahil insanlarla iletişim kurmak imkansızdır. Ancak asıl önemli olan, kurduğumuz iletişimin bizi istediğimiz sonuçlara ulaştırıp ulaştırmadığıdır..
İnsan olabilmenin yolu; üç nesilden itibaren maddesel doyum, görgü-bilgi-yaşam kalitesi- eğitimdeki başarıyı küçük yaşta yakalayarak ruhen doyuma ulaşmak, aile ortamında değer bulmak , sonuçları kazanılmış, kayda değer iş üretmek gibi, yapıcı etkenlerden kazanılan ruhsal zenginlik olayıdır. Başarı ve doyum, özellikle on yaşına kadar alınması gereken duygusal kazanımlardır.Biz bunları artık belirli yaşa gelmiş insanlara anlatamayız, onları değiştiremeyiz. Sadece bilgi verebiliriz, anlayışı varsa çevresine katkıda bulunabilirler.
Halbuki cahil insanların en büyük meziyeti, kendini insan yerine koymak için; davranışlarının başında burun kıvırmak, selam vermemek, işine gelmeyeni dışlamak geliyor.Samsun’da kaldığım yıllarda, yeni araba alan, yeni apartmanlara taşınanlar arsında çok sık gördüğümüz alışkanlık biçimiydi. Şimdi Sinop’ta da çoğalmış (yani memleketi cehalet kuşatıyor) ama Avukat bey diyor ki; ilk önce cezaevinde gördüm; kırk kişi bir grup olmuş, tek kişiyle konuşmuyorlar. Bu durum travma yaratıyor.
İnsan gelişirse ruhun gelişimini, toplumun barış içinde yaşamasının önemini kavrayabilir. Bunları bildiğiniz zaman bu kişi selam vermedi, selam almadı diye hiç dert etmenize gerek yok o insan kendiyle barışık olmayan, kendi eksikliğinden utanan insan olduğu için bu tavırlar içerisine giriyor.Halbuki medeni ülkelerde bu tavırlar yani anlayışsızlık, yani cehalet suç unsuru haline gelmiş.
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. İnsan sağlığı, toplum sağlığı demektir.

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.