İnanılmaz Hayvanlar (2)..Ebruli Sayfalar…

Merhaba Sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

“İnanılmaz Hayvanlar” yazı dizime kaldığım yerden devam ediyorum.

Birçok göçmen kuş dünyanın manyetik alanından yararlanarak uzun uçuşlarını gerçekleştirmektedirler. Her yıl onları aynı yere göç ettiren çok güçlü görsel duyuları vardır. Göçmen kuşlar V şeklinde uçarlar. İçlerinden birisi öncü olur ve diğer grup onu takip eder. Yorulduğunda ise arkaya geçer ve bir başkası öncü olur. Bu uçuş şekli askeri uçaklarda da örnek alınmıştır. Buna da kol uçuşu denmektedir.

 

İlk evcilleşen hayvanlardan biri olan atlar, genelde ayakta uyurlar fakat bazan uyumak için yere yattıklarında, sürüdeki diğer atlar ise gözcü kalmak için uyanık ya da hafif uykulu bir şekilde ayakta dururlar. Bir ata herzaman yanından yanaşın ve yandan sevin. Hacimlerinin aksine atlar çok ürkek hayvanlardır. Çok parlak, ışıltılı kıyafetle yada yoğun parfüm sürmüş bir şekilde ata yaklaşırsanız, at ürker ve eğer atın arkasındaysanız, bir çifte yiyebilirsiniz. Bu arada, herzaman atın sol tarafından ve sol ayak önde gelecek şekilde binilmesi gerekir.

blankYarasalar çevrelerine ultrasonik sesler yayarak yönlerini bulurlar. Bu hayvanlar kördür ve insanların ve birçok hayvanın duyamayacağı desibelde ses çıkarırlar. Sessin etrafındaki objelere çarpması sonucunda bir eko oluşur. Buna göre uçarlar ve avlarını bulurlar. En ilginci ise kör olmalarına rağmen asla yavrularını karıştırmazlar. Karanlıkta binlerce yavru arasından kendi yavrusunun sesisini tanır ve onun yanına giderler. Kendileri memelidir ve yavrularını emzirirler.

Lütfen domuzlara karşı saygılı olun. Tamam yemeyin ama bu hayvanların olağanüstü yetenekleri blankolduğunu bilin. Çamurda ve pislik içinde yaşamasından dolayı onların aptal olduğu sanılır. Ama tam tersi, bu hayvanlar çok zekidir. Hatta köpeklerden bile zekidirler. Sirklerde olağanüstü şovlar sunarlar. Domuzun beyninden alınan bir sıvı, Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılır.

Pire deyip geçmeyin. Pireler kendi boylarının tam 100 katı yüksekliğine zıplayabilirler. Bu insanlara göre, 40 katlı bir binanın yüksekliği kadar zıplamak kadardır.

blankLütfen herkes penguenlerin güney kutbunda yaşadığını bilsin. Çünkü bazı reklam afişlerinde penguenlerle kutup ayılarının yanyana olduğu görülür. Ya da Eskimolarla yanyana görülür. Bu yanlış bir bilgi verir insanlara. Çünkü kutup ayıları ve Eskimolar kuzey kutbunda yaşarlar. Penguenlerle aralarında binlerce km bulunmaktadır. Bu kısa bilgiden sonra penguenlerle ilgili ilginç olan olay ise, anne penguenler yumurtladıktan sonra yumurtalarını eşlerine bırakırlar ve 3 ay kadar geri dönmezler. Baba penguenler yumurtalarını asla terk etmezler. Bu arada dişiler uzaklarda iyice beslenirler ve hatta eşlerini de aldatırlar. Baba penguenler açlıktan iyice zayıflarlar. Fakat biraraya geldiklerinde bebeklerini beslemek için yeteri kadar şişmanlamışlardır.

Hayvanlarla ilgili belgeselleri hiç kaçırmam. Onlar bu muhteşem doğanın birer parçası ve birçok yönden insan oğlu tarafından örnek alınası canlılardır. Birçoğumuz şehirde yaşadığımızdan, onların bu olağanüstü yeteneklerini ve özelliklerini görmekten yoksunuz. Bilim insanları bu canlılarla ilgili çalışmalarını yürüttüğü sürece, ben de sizlere onları anlatmaya devam edeceğim.

“Doğadaki herşeyde bir parça mükemmeliyet vardır.”

Aristo, Yunan filozofu

Ebru

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

İZLANDA HALK HİYAKELERİ..Ebruli Sayfalar

Merhaba Sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

4 Yorum

  1. blank

    TEŞEKKÜRLER CANIM DOSTUMM..GEÇ OKUDUM ÇÜNKÜ 1 HAFTADIR İSTANBUL’DAYDIM..

  2. blank

    Umarım tatil için gitmişsindir.İyi tatiller..))

  3. blank

    hayır canım, ben koklear ımplant kullanıcısıyım ya işitme cihazımı yenılemeye gıttım. ufak çocukla tatıl olmuyor onu da götürdüm..ama ablamı, yenı amelıyat olan annemı de gormuş oldum. Öptüm

  4. blank

    Geçmiş olsun Gül’cüğüm.Annen de iyidir umarım.Sevgiler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.