KOCAKARI – KARI-KOCA..H.Çiçeksever’den..

Günümüzde insanların medenileşiyoruz zannederek, kültüründen kaçtığı, kullandıkları içi boş TV sözcüklerinden duyduğum rahatsızlık nedeniyle şimdi elime geçen “Eşim olma, karım ol”başlıklı bir yazıyı paylaşmak istedim.
Bilginin çoğaldığı, gerçeklerin su yüzüne çıktığı, gizli saklı hiçbir şeyin kalmadığı insanların hepsine hızla ulaşıldığı bu çağ, internet ve bilgi çağı Aydınlanma Çağı aslında. Dilimize yer etmiş, bilmeden veya bilerek kullandığımız hatta bazen argo yerine kullanılan kelimelerin Bilgelik kültürümüzde ne kadar anlamlı olduğunu görmek insan bu millete ait olma gurur veriyor. Mesela batıda büyükanne deyimi var. Bizde ise anneanne ve babaanne sözü var. Batılılar buna hayran neden mi? Bebeğin anne annesi misiniz, yoksa babasının annesi misiniz diye bir soru sormak zorunda kalmıyorsunuz.?Amca, dayı, hala, teyze batıda yok, sadece amca, teyze var.
Çalıştığımız okula sık sık gelen Sinop Amerikan Radarından Seelig ailesiyle konuşurduk Ülkesine dönerken bizde kullanılan deyimleri aldı ve hayranlığını dile getirmişti.Örneğin; Başınız sağolsun, Allah bağışlasın, güle güle kavuş, Allaha emanet ol, allahaısmarladık, Allah mesut etsin, afiyet olsun, bereketli olsun, Allah yardımcınız olsun, manşallah, inşallah v.s…gibi. Günümüz insanı ne diyor: kendine iyi bak, by by, bunlar anlamsız sözler.
Yazıda şunları söylüyor: Bakma daha ilkel durduğuna sen, ruhu vardır kelimelerin. “Karı-koca” “eş”ten daha çok şey anlatır. Hatta belki bize unutulmuş bir şeyi söyler.
Sahi, biliyor musun? Neden erkeğe “koca”, kadına da “onun karı” demiş eskiler?
Eşim değil, karım ol! Kedilerin eşi olur, terliklerin de…
İnsanın eşi olmaz. Bir ömür eşlik ediyor diye mi sevgiliye eş denir?
Eşlik etmek yeter mi? Fazlasını beklemez mi insan yârinden?
Kelimeleri yitirmeseydik anlardık belki, evlenecek erkeğe eskilerin neden ”koca” dediklerini. Çünkü “koca” bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir.
Ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir.
Dağların yücesine kar yağar diye kadına da “kocanın karı” demişler.
Bakma şimdi evlenenlerin “karı-koca” ilan edildiğine. “Koca ve onun karı” olmalıdır aslında. Yani yüce bir dağ olmalı adam.
Kar gibi pak ve masum olmalı kadın. Örtmeli ve bir ömür, süsü olmalı dağın.
Çünkü üşür tepesinde kar olmayan dağ, ne kadar yüce olursa olsun, yarım görünür…
Eşim olma, karım ol! Bana benzemeye çalışma sakın. Bana benden lazım değil bir tane daha. Ama unutma ki sensiz yarımım. Her zaman söylemem, ama sen anla.Eşim olma, karım ol! Beni tamamla…”
Şimdi size; babamın sık sık söylediği bir sözle; dil mi güzel, dilber mi güzel demek, tatlı ye, tatlı konuş, Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır, demek geliyor içimden.Kültür mirasına sahip çıkmayan toplumlar çağı yakalayamazlar.

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

Yorum

  1. blank

    TEK KELİME İLE H A R İ K A ! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.