NEVRUZ..H.Çiçeksever’den…

Yazmaya başladığımızdan güne bugüne  kadar Kültür konusunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak ihtiyacını hissediyorum.  Çünkü kültür milletlerin nüfus cüzdanıdır. Kültürünüz yoksa sizi kimse bir yere almaz. Kültür mirasına sahip çıkmayan toplumlar ise çağın gerisinde kalmaya mahkumdurlar.

Maalesef son yıllarda kültür kaybımız hız almış durumda. Her yerde utanç verici biçimde yabancı isimler veriliyor. Dil tükenmiş.

En son dünya literatüründe Türk kahvesi olarak yerini alması gereken kahve Yunan Kahve olarak onaylanmış ve bizim için sadece İbrik Kahve deyimi koymuşlar. İbrik bizde eskiden helalarda su kabı için kullanılan araçtır. Bunlar düşünenler için acı vericidir.

Daha Cumhuriyet ilan edilmemişken, Atatürk 21 Mart 1921 tarihinde yapılan Nevruz töreninde bulunuyor.

“Cumhuriyetin temeli yüksek Türk kültürüdür” diyen Atatürk’ün, Nevruz kutlamasına bizzat katılması, aslında onun çok zor bir yolda yürürken her şeyi ne kadar detaylı düşündüğünün de bir göstergesidir.

Nevruz Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının resmi sitesinde şöyle tanımlanmaktadır: Nevruz, Bütün Türk Dünyasının ortak bayramıdır. Nevruz;  sözcük anlamı olarak, “Yeni gün” demektir. Nevruz Farsça bir sözcük olup, “Nev (Yeni) ve “Ruz”(Gün) anlamına gelen iki sözcüğün birleşmesinden oluşmuştur.

Atatürk, nevruz bayramının, Türklüğün en eski bayramlarından biri olduğunu biliyordu. Bu nedenle de o sıkıntılı günlerde halkın heyecanını arttıracak her türlü etkinliği yaparak, hem Nevruz’un bize ait olduğunu vurguluyor, hem de Nevruz şenlikleriyle halkın moralini yüksek tutmaya çalışıyordu. Halkın kendi içinde yaşattığı kültürel değerleri ne kadar önemsediğini gösteriyordu.

Sadece askeri ve siyasi zaferler tek başlarına çok fazla bir şey ifade etmezler. Önemli olan, bu zaferleri kazanan milletlerin nasıl yaşadıkları, kendi milli kültürlerine ne kadar bağlı olduklarıdır.

Kültürel zaferler ise ancak milletlerin kendi kültürlerini canlı tutmaları ile mümkündür. Kendi kültürünü terk eden milletler ise benimsedikleri yeni kültür içinde erimeye ve yok olmaya mahkumdurlar. Bu duruma örnek olarak, Bulgar Türklerini, Hazar Türklerini, Avrupa Hun İmparatorluğunu, Mısır’da Memlük Türk Devletini gösterebiliriz.

İşte bu düşüncelerle Atatürk Nevruz kutlamalarına bizzat katılmış ve bu kadim Türk bayramının yaşamasına ne kadar önem verdiğini göstermiş, her yöredeki Türklere sahip çıkarak onları onurlandırmıştır.

“Nevruz kutlamaları dolayısıyla 24 Mart1921 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’ya şöyle bir telgraf da gönderilmişti:

“Cenubi Kafkasya komiseri,Azerbaycan Serbest Harbiye Mektebi talebeleri ,iki bölüklü Süvari askerleri ve Şoşa Muhafız Taburu askerleri ,Türk milletinin büyük Nevruz bayramını tebrik ediyor ve biz ümit ediyoruz ki Azerbaycan İnkilap Ordusu,kahraman türk ordusu ile beraber Garp emperyalizmi tazyıkinde bulunan Şark milletlerini yakında kurtarırlar.Yaşasın Şark inkilap başları Mustafa Kemal!

Neriman Nerimanof

Azerbaycan Hükümet Başkanı”

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.