SÜPER KADINLAR – 1..Ebruli Sayfalar…

 

Merhaba Sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

Kadınlar; annelerimiz, kız kardeşlerimiz, halalarımız, teyzelerimiz, büyük annelerimiz. Onlar doğanın sunduğu özel varlıklardır. Doğurganlıkları, duygusallıkları, zerafetleri, yetenekleri ve çocukları için bitmek bilmeyen enerjileri ile birçok yönden övgüye değer insanlardır.

Bundan sonra “Süper Kadınlar” yazı dizimle sizlere dünya tarihine imzalarını atmış, yaptıkları işlerle erkeklerle aynı kulvarlarda yüzmüş, bir ilk olmuş ve şaşırtıcı düzeyde özel yetenekleri olan kadınları tanıtacağım. İlgiyle takip edeceğinize eminim.

 

 

 

 

 

 

Shannon Lucid, uzayda 188 gün geçiren ilk kadın astronottur. 26 eylül 1996’da Mir Uzay İstasyonu’na giderek 2 Rus kozmonot ile birlikte uzay çalışmalarını yürütmüştür. 1943 doğumlu Lucid, küçüklüğünden beri astronot olmayı istemiş ve bunu öğretmenine söylemiş, fakat öğretmeni “Bu mümkün değil. Sen bir kızsın.” demiş. Ancak Lucid bu rüyadan asla vazgeçmemiş. Pilotluk lisansı almış, üniversiteye gitmiş ve Biyokimya dalında doktora yapmış. Daha sonra Birleşik Devletler astronot programına yazılmış ve hayalleri gerçek olmuş.

blank

 

 

 

 

 

Hellen Keller (1880 – 1968), çok ünlü bir yazar ve konuşmacıdır. Eğitim ve politika ile ilgili birçok kitap ve makale yazmış ve bütün dünyayı dolaşmıştır. Hellen Keller ile ilgili ilginç olan şey ise kendisi kör ve sağırdır. Keller, dünyaya geldiğinde çok sağlıklı bir bebekken, bir yaşını bitirdikten sonra çok ağır bir hastalık geçirir. Bunun sonucunda görme ve işitme duyularını kaybeder. 7 yaşına geldiğinde, ailesi ona özel bir öğretmen tutar. Onun sayesinde insanları anlamayı ve okumayı öğrenir. Massachusetts’de üniversite eğitimi alır. İlk kitabı “The Story of My Life”ı yazar. Daha sonra birçok kitap yazar.  Kitaplarından bazıları filme aktarılmıştır. Görme engellilerle  yoksullara yardım eder.

blank

 

 

 

 

 

Everest Tepesi dünyanın en yüksek noktasıdır. Yeni Zelandalı Sir Edmund Hillary ve Nepalli Tenzing Norgay bu zorlu tırmanışı yapan ilk insanlardır. Peki, Everest Tepesi’ne ilk giden kadın kimdir? Hokkaido, Japonya’dan Junko Tabei bu en yüksek yere tırmanan kadındır. 1975 yılında Tokyo’da bir gazete ve televizyon şirketi ,Everest Tepesi’ne bir tırmanış organize eder. 15 dağcı kadın seçerler. Tırmanışın başlamasından birkaç gün sonra üzerlerine çığ düşer. Dağcı kadınlardan 10’u ağır buz ve kar kütlelerinin altında yaralanırlar ve tırmanışa devam edemez olurlar. Diğer 5’i bu zorluğu yolculuğa devam eder. İçlerinden sadece Tabei, son 70 metreyi tamamlar. Tabei, Everest Tepesi’ne tırmandığında 35 yaşındadır. Kendisi sıradan bir ev kadınıdır.

blankSüper bir Türk kadınından bahsetmeden yazımı tamamlamak istemiyorum. Gerçek adı Fatma Seher Erden, “Kara Fatma” lakaplı bir Kurtuluş Savaşı yıldızı. Mustafa Kemal “Keşke bütün kadınlar senin gibi olsa.” demiş. 1888 Erzurum doğumlu Kara Fatma, Subay Derviş Bey’le evlenip, Balkan Savaşı’na katılmış. Sivas Kongresi zamanında Mustafa Kemal’le görüşebilmek için Sivas’a gitmiş. Kendisini yolda yakalamış ve peçesini kaldırmış. “İstanbul’dan buraya sizinle görüşmek için geldim. Maruzatımın bir dakika için dinlenmesini rica ediyorum” demiş. Bunun üzerine yakındaki bir lokantada Mustafa Kemal ona at binip binmediğini, savaştan korkup kormadığını ve silah kullanıp kullanmadığını sormuş. Aldığı cevaplar karşısında hayrete düşümüş ve “Keşke bütün kadınlar senin gibi olsa.” demiş. Bu görüşmenin ardından milis müfreze komutanı olarak batı cephesine atanmış. Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda mehmetçikle birlikte efsane olmuş. Kurtuluş Savaşı sonrasında üstteğmen rütbesiyle emekli olmuş. Kara Fatma emekli maaşını Kızılay’a bağışlamış.

“Süper Kadınlar” yazı dizim devam edecek. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Ebru

 

 

 

 

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

İZLANDA HALK HİYAKELERİ..Ebruli Sayfalar

Merhaba Sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

2 Yorum

  1. blank

    İçlerinden sadece Helen Keller’i biliyorum ne fena 🙁 diğerlerini bilmiyordum.. Sevgiler

  2. blank
    Irem Ebru Gursoy

    Yazılarımı takip ettiğin için çok teşekkür ederim, Gül!!! 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.