BEYİN VE BİZ-1…….H.Çiçeksever’den…

İnsan aklı varsa, aklı çalışıyorsa insandır. Akıl ve duygular beyinde saklıdır. Bilgi çağı, beyin çağı deniyor. Düşünmenin beyni beslemenin geliştiği ve hızla yükseldiği bir çağın içinde bulunuyoruz. Faydalı gıdalar almak suretiyle beyni beslemeyi biliyoruz. Fakat bir de beynin sağlığı için iyi çalışması için yapılması gereken egzersizler vardır. Acaba bunlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?Bilimsel açıklama şöyle:

İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık %10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir.
Önemli kararlarınızı  alırken kapalı alandaysanız, “volta atmayı” deneyebilirsiniz.

İnsan beyni açık havada, kapalı alanlara göre daha yüksek performansta çalışmaktır. Beyin açık havada ve ayaktayken daha iyi çalışıyor.

Yürürken kolları  sallamak, beynin performansını  olumlu etkiliyor. Önemli  kararlarınızı açık havada, kollarınızı  sağa sola sallayarak yürürken alabilirsiniz.

Yabancı bir dil öğrenme ve ezber beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni bir kelime öğrenin ve kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz.  Alışveriş listesi ve telefon numaralarını  ezberlemeyi deneyebilirsiniz.

Zihinsel jimnastik/antrenman yapın. Bunun için başta Sudoku olmak üzere çeşitli bulmacalar çözün. Satranc gibi “akıl oyunları” oynayın. Yatkınsanız Meditasyon, yoga gibi zihin dinginleştiren teknikler üzerine çalışın.

Zihinsel rutinlerinizi kırın. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı  diğer elinizde taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından, bir günlüğüne TV kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun!

Entelektüel damak zevkinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir  özdeyiş antolojisinden, birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle  besleyin!

Her gün güzel bir resme, manzaraya veya fotoğrafa bakmaya çalışın.
Estetik  algınız, gördüğünüz estetik şeyler kadar gelişir. Beyninizi estetik görüntülerle besleyin!

Buraya kadar okuduklarınızdan sonra şöyle düşünelim:

Batılı niçin sürekli müzeleri,sergileri,tarihi yerleri, ormanları geziyor? Batılı niçin ülkesini bu şekilde planlamış?

Batılı niçin sürekli kitap okuyor?

Batılı niçin sürekli değişiklik peşinde koşuyor..İşte beyin böyle besleniyor, beyin sağlığı korunuyor. Bilmek ve öğrenmek Allahın yarattığı doğamızın en doğal ihtiyacı biz bunları yapmıyorsak ülkemizdeki tablo ortada. Düşünmeyen beyinler ve Betonlaşma…

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

2 Yorum

  1. blank

    Hatice hanım, harika bir yazı olmuş..Bende işitme engelli olarak bana tavır alan cahil kesimleri önemsemiyorum..hep derim asıl engel beyinlerde ve kalplerdedir..Teşekkür ederim.

  2. blank
    H.Çiçeksever

    İnsan beyni varsa insandır, ruhu varsa yaşıyordur. Fizik beden sadece bir taşıyıcı. Siz manşallah çok özelsiniz Gül’cüm, kutluyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.