GAVURUN DÖLÜ…CANDAN ÖZER..

 

Kütüphaneden 2 kitap seçmiştim,sonrada orada çalışan görevliye sordum, bana tavsiye edebileceğiniz bir kitap varmı  diye. Görevli de bugün geri getirdiler,şu sıralar bu kitap çok okunuyor dedi.

Elime aldım ismi Gavurun Dölü. Biraz garibime gitti ismi ehh alayım dedim.

Ne iyi yapmışımda almışım….Gerçekten süperdi. Aslında peş peşe cinayet romanları okumak istemem ama bu cinayetten çok Türkiye’nin sosyal yaşantısını öğle güzel anlatıyordu ki. Hani bazı Türk Filmlerine gideriz ve amaan Türk filmi derizya,  (ama şu sıralar çok kaliteli filmlerimiz var ,inkar edemeyiz)bu kitapta okuduğunuz herşey gazetelerin 3. Sayfası haberlerinde gördüğümüz türden.Fakat Candan Özer konuları öyle güzel işlemişki,büyük bir heyecanla şimdi ne olacak diye kitabı elinizden bırakamıyorsunuz.

8 yaşından sonra,Yetiştirme Yurdunda büyümüş ve daha sonra evlenmiş, Aynur’un  üzerine kurulmuş  roman. Ama oraya nasıl düşmüş, oraya kadar annesi neler yaşamış, çevresindekiler nasıl oratamda ve sevgi çerçevesinde yetiştirilmişler,herşeyi büyük bir sadelik ve akıcılıkla sermiş ortaya yazar.

Şimdi 3. Sayfa haberlerinde neler okuyoruz,15 satırla ifade ediliyor yaşananlar. Kimbilir altını deştiğinizde neler çıkıyor ortaya.

Pazar günü okuduğum Haber Türk Gazetesinden Ayşe Özerk Karasu’nun yazısında , aynen şöyle yazıyordu:

Unicef’e göre 18 yaş altındaki her evlilik çocuk evliliği ve insan hakları ihlali.

Türkiye’de çocuk evlilikleri17 yaş sınırında kalsa yine iyi.Geçen hafta Şanlıurfa’da, iki gün içinde hastaneye giden 14-17 yaş arası 11kızdan biri doğum yaptı,10 ‘u da hamile çıktı.Tamamı  nikahsız olarak evlendirilmişti.Nikâhsız kocalar gözaltına alındı ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haydi buyurun …Bu gerçek değil mi?Bakın  haberde şunlarda yazıyor:

Şanlıurfa Barosunun yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de her dört evliliktenbiri çocuk gelin evliliği ki,Baro Başkanı, İrfan Güven’e göre,bu düpedüz cinsel istismar.15 yaşını bitirmemiş çocukla ilişkinin cezası ise TCK’ya göre 20-40 yıl hapis…

Çocuk yaşta zorla  evlendirilmede Yozgat Birinci, ardından Şanlıufra geliyor.

Peki çocuk yaşta evlendirilen bu kızlara sonra ne oluyor?Çocuk yaşta çocuk sahibi olup ruh ve bedenlerinin örselenmesi dışında ne oluyor.?

Bir başka istatistik tamamlıyor,onların yürekler acısı hikayesini.Şanlıurfa’da kadınlar intihar ediyor. Türkiye Kadınlar Federasyonunun raporuna göre 2009’da 5 olan intihar,2010 da 124 çıkmış.Bu yılın ilk yarısında ise 149 olmuş.

Yaaa sevgili okuyucularım,durum içler acısı..İşte bu okuduğum kitapda da bu hikayenin benzeri var.Aynur’un annesi Esmehan….

Bu ve buna benzer olaylar o kadar çok ki. Bunlar hayal ürünü değil,işte bu yaşanılanların kaleme alınması .Ondandır ,ben de bu Gavurun Dölü kitabından çok etkilendim.397 sayfa.Basım tarihi ocak 2010.

Gün içinde okuduğum bu kitabı akşam iftar sonrası yürüyüşlerimde, arkadaşlarıma anlattım. Arkası yarın gibi oldu,onlarla büyük bir merak ve heyecanla beni dinlediler.))

Bakın, yazar Jale Sancak’ta,Burada Mutlu Değilim-Gençler Bildiğiniz Gibi Değil diye ,12 gençle konuşup bir kitap yazmış,henüz okumadım ama, o kitaptada

birbirinden farklı 12 gençin hayat hikayeleri,beklentileri,geleceğe nasıl baktıkları,geçmişteki yaşantılarını ,umutlarını ve umutsuzluklarını yazmış.Yine çok acı hikayeler,yaşamlar. Uyuşturucular,tecavüzler,ensest ilişkiler..

İşte bu romanda da bu tür ilişkiler vardı. Hayatın içinde yaşanılması imkansız gibi görülen,  ama malesef yaşanılan…

Kitaptaki, Müçteba geldi şimdi aklıma.((((

Kitabın arkasında da,  yakın tarihi ustalıkla anlatan,unutulmuş gerçekleri tekrar gün yüzüne çıkaran,intikam kadar soğuk,gerçeğin ta kendisi kadar yakıcı bir öykü’diyor, Gavurun Dölü için.

Bu romandan dizi film yapacaksın. Aynur’da, Nurgül Yeşilçay olacak, bakın nasıl reyting alıyor,’Öyle Bir  Geçer Zamanki ‘dizisini geride bırakırdı eminim.

Bence siz bu kitaptan hemen edinin ve okuyun,inkâr edilemez gerçeklerle yüzyüze gelmek sizi üzsede……

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Yorum

  1. blank

    Merhabalar , ben kitap okumayi seve’n azinliktanim..bu yaz sinu taksimde ki kitap ve saraflar standlarini gezerken hasbel kader ismi dikkatimi cektigi icin gavurun dolu adli kitabi aldim..candan ozerin ellerine saglik hasta yatagimda bir solukta elimden birakamadan bitirdim..okurken sanki aylini , nurgulu ve aynuru yanimda hisettim.. muctebadan nefret ettim…ben kendi adima tesekkur ederim bu kadar guzel bir uslupla akiskan anlasilabilir bir dil kullanarak boylesine bir eser yazdigi icin….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.