18 MART ÇANAKKALE-2 H.Çiçeksever..

‘Er olarak da olsa Çanakkale’de olmalıyım!’diyen, içine ateş düşmüş, inanmış bir yürek!

Sofya Askeri Ateşesi  Yarbay  Mustafa Kemal   savaşın başladığı gün  Başkomutanlığa cephede görev almak istediğini iletiyor.  20 Ocak 1915’de  19. Tümen Komutanlığına atanıyor.   Ve   Çanakkale  Kara savaşlarında Türkiye’nin kaderini değiştiriyor.

Osmanlı Ordu komutası Alman ‘Paşa’da… Müttefik Almanya’nın planı başka!

İsmet Görgülü,   Çanakkale ilk  günde biterdi adı eserinde,  Alman arşivinden alıntılıyor:

‘Çanakkale seferi , 1915 yaz ve sonbaharı süresince bir çok düşman kuvvetlerini  BAĞLAMIŞ, ve Batı cephesinden uzak bulundurmuştu….Türkiye,   Alman Batı cephesine  esaslı surette yardım göstermiş bulunuyordu.’

Gayet açık…Almanların Çanakkale’den beklentisi başka..Yarım milyonluk düşman kuvvetleri  Çanakkale’de oyalanırsa,  biraz zaman kazanır, nefes alırdı Almanya!

İşte bu nedenle Osmanlı Ordusuna komuta eden  Alman  komutanlar,  düşmanı Çanakkale  kıyılarında  tasfiye etmektense karaya çeken  planlar yapmışlardı.

19. Tümen komutanı Yarbay Mustafa Kemal  Arıburnu raporunda:   ‘Liman Paşa, sahilin müdafaası bakış açısıyla alınmış olan tertibatı tasvip etmedi!’ diye yazmıştı!(devamı var)

Bu karar Osmanlı kurmaylarının değil,  Berlin’in kararıydı. Türkiye’deki  Alman ‘müttefiklerin’   görevi  Türkiye’yi derhal savaşa sokmak ve Türk cephelerine olabildiğince çok İngiliz ve Rus kuvveti çekmek ve çekilenleri tutmaktı.

Atatürk 1918’de Ruşen Eşref’e anlatıyor: ‘Benim Kanaatime göre düşman, çıkarma girişiminde bulunursa iki noktadan çıkardı.Biri Seddülbahir ve Kabatepe civarı.  Ve düşmanı karaya çıkartmadan bu sahil bölgelerini doğrudan savunmak mümkündü.’

Boğaz muharebesinde bu planı uygulamış ve başarmıştı.  Seddülbahir’e düşman çıkartma yaparken, Alman ‘paşa’ Saros’a gitmiş, Yarbay Mustafa Kemal  kendi insiyatifiyle   kıyı savaşına girişmişti.  Kurduğu savunma düzeni düşmanı  karaya çıkmadan durdurmuştu.

Çanakkale cephesi komutanı Alman ‘paşa’ , savaş boyunca düşmana karaya çekme planı uyguladı..

İsmet  Görgülü diyor ki: ‘Kıyı savunması yapılsaydı İngiliz ve Fransızlar karaya çıkamazlardı. Karaya çıkamayınca Çanakkale cephesi açılmazdı. 500 bin İngiliz Fransız askeri buraya bağlanamazdı.. Dolayısıyla Alman niyeti gerçekleşemezdi. Ve Çanakkale ilk günde biterdi!’

Bitmedi…  57 bin şehitin sebebi  YABANCI komutanların  savaş düzeneğiydi!   Bir devlet kendi savunmasını  Batılı komutanlara teslim ederse bu  kaçınılmazdı. (devamı yarın)

 

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.