İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ…IED SESSİZLİĞİN SESİ…

Sevgili Nilgün’ün günlüğü okurları;

Geçtiğimiz yıl, bazı arkadaşlarım vesilesiyle İstanbul’daki İED’den (İşitme engelliler ve aileleri derneği) haberdar olmuş ve bu derneğin başkanı Sn.Viki Özromano hanım ve sağ kolu Sevgi Yüksel hanım ile İstanbul’a yolum düştüğünde tanışmıştım. İlk gördüğümde yıllardır tanışıyormuş gibi candan ve sıcaktılar. Bütün gayretleri işitme engelli çocuk ve gençlerimize güzel bir gelecek hazırlamak, sorunlarını çözümlemek üzerineydi…

Bugün sizlere İED i anlatacağım..

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, işitme engelli çocukları olan aileler tarafından, kendi yaşadıkları sorunları diğer ailelerinde yaşamaması amacıyla 2004 yılında kurulmuş olup, Ataköy’de özürlüler merkezi arkasındadır. Yaklaşık 560 üyesi vardır.

“3 E” yani Erken teşhis, Erken cihazlanma ve Erken eğitim üçlüsünü gerçekleştirmek için çalışmalar yapan İED, kısa sürede tüm Türkiye’ye hizmet vermeye başlamıştır.

“İşitme engellilere daha iyi bir gelecek” ilkesi altında çalışmalar yapan dernek, işitme engellilerin sorunları, sağlık, eğitim ve sosyalleşmeleri için çalışmalar yaparken, “0-6 yaş işitme engelliler eğitimi”nde diğer kurumlara öncülük etmiştir.

Çeşitli kurslar açılması ve sosyal aktivitelerle birçok ilk’e imza atarken bir yandan da, SGK protez geri ödeme sorunları, ÖTV muafiyeti sorunu, Türk sinema film ve DVD lerde alt yazı talebi, çağrı merkezleriyle iletişim sorunları gibi türlü sorunlarımızla ilgilenerek çözümler önermiştir. Halende çözümü için aktif ve yoğun olarak çalışmaya devam etmektedir.

Derneğin verdiği kurslarda yetişen gençlerden en çok dikkatimi çeken Esra Ceren Karakaya oldu. Ceren’e işitme engelli olmasına rağmen dernekçe özel piyano eğitimi verdirilmiş, o şimdi profesyonel piyanist olma yolunda ilerliyor. Bundan şunu çıkarabiliriz: Engelli olsun, olmasın her çocuğun gizli kalmış bir yeteneği vardır.

Bunların dışında; MEB, SHÇEK, Marmara Üniversitesi ve İED işbirliği ile çok farklı bir konseptte Türkiye’nin ilk pilot işitme engelliler erken çocukluk eğitim merkezi İstanbul Anadolu yakasında Kasım 2009 da açılmış. Hedef bu tür eğitim merkezlerinin çoğalması olup bu amaçla Avrupa yakasında da ikinci bir merkez açılabilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Böylesine özveriyle çalışan, işitme engelli çocukları olup, ne yapacağını şaşırmış ailelere “biz varız” diyerek yardıma koşan İED’e teşekkürler.

Ve yazımı İED’in sloganı ile noktalıyorum..

Bazen tek ihtiyacımız bize uzanan bir el ve bizi anlayacak bir yürektir.

 

Yüreğinizden sevgi hiç eksilmesin..

GÜL GENÇ USTABAŞ

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

2 Yorum

  1. blank

    Merhaba Gül abla, herşeyi çok güzel özetlemişsin. Teşekkürler. Eline sağlık. Umarım okuyanlar emek vermenin önemini anlar, gönüllü olur. Sevgiler.

  2. blank

    Teşekkür ederim Onur..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.