KABAK ÇEKİRDEĞİ… H.Çiçeksever’den..

Sinop parklarında, yaz boyunca  denize bakarak  kabak çekirdeği çıtlatmak  uzun yıllara dayanan  sohbete bahane  vazgeçilmez bir gelenek. Bu geleneği başlatan bilgelik kültürümüzün bilincinde biri olmalı ki,  iyi bir miras bırakmış.

Amerika’da ünlü doktorumuz Mehmet Öz, her gün bir fincan kabak çekirdeği yemeyi tavsiye ediyor. Bir bardak kabak çekirdeği günlük çinko, demir ve E vitamini ihtiyacımızın tamamını, yarım bardak kabak çekirdeği ise günlük magnezyum ihtiyacımızın tamamını karşılıyormuş.

Almanya’  da  eczanelerde kabak çekirdeği satıldığını gören bir vatandaşımız  derde deva kabak çekirdeği diye bir yazı yazmış. Oysa bilmiyor ki; Sinop’ta özellikle kabak çekirdeği  geleneksel bir ağız tadı  olduğu gibi, çekirdekçilerimiz de şehrin simgesi.

Sağlık kaynağı olan Kabak çekirdeği ciddi bir bağırsak kurdu düşürücü. Tuzsuz tüketildiğinde çok hızlı ve etkili bir şekilde tenyanın dökülmesine neden olur. Bunun için çocuklarda 40g büyüklerde 100g tuzsuz kabak çekirdeği yeterli diyorlar. Çocukluğumuzda barsak kurdu düşürmek için babam; kabak çekirdeğini döver, şekerle karıştırarak  bize yedirirdi.

Kabak çekirdeğinin asil mucizesi iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile ilgili. Su an kabak çekirdeğinin BPH’i azalttığı  hatta önlediği tıbben kanıtlanmış ve kabul görmüş durumda. Yine BPH’la bağlantılı ortaya çıkabilecek idrar yolları bozukluklarına da faydalı.
Kabak çekirdeği karotenoid içeriyor. Yapılan araştırmalar karotenoidden zengin beslenen erkeklerin BPH riskinin düşük olduğunu gösteriyor.

Kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Ayrıca içerdiği E vitamini ile hücre zarının  bozulmasını önlüyor. Sağlıklı  hücreler kanserde önemli rol oynuyor. Yine E vitamini geç yağlanmamızı  ve yaşlılığımızı  genç gibi geçirmemizi sağlıyor.
Lif içeriği de kanserle ilişikli. Lifli gıdalar kabızlık sorununu ortadan kaldırıyor. Su tutup şişerek tokluk hissi veriyor.. Bu sayede hem bağırsaklar normal çalışıp sıkıntı yaratmıyor hem de diyet yapmış  oluyorsunuz. Ama en önemlisi kabızlık önlenince antioksidan yani kanser yapan maddeler bağırsaklarda daha az kalıyor bu da kanser riskini azaltıyor.

Omega 3 ve omega 6 içeriği  beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Zihinsel gelişimi olumlu yönde etkiliyor.
Fosfor içeriyor. Fosfor kemik oluşumuna yardımcı oluyor, böbrek fonksiyonlarını düzenliyor. Sağlıklı kemikler, kemik kanseri riskinin azalması anlamına geliyor.

Doymamış  yağ oranı yüksek olduğundan kandaki trigliseridi düşürüyor yani kolesterol  çözülmesine yardımcı oluyor. Yine bu mantıkla ve phystosterin maddesinin de yardımıyla damar kanserine iyi geliyor.

Sinoplular, şimdi daha çok  iştahla  çekirdek çıtlatmaya devam ediniz!

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

HOŞGELDİN 2013..H.Çiçeksever’den

Üç haftadır Londra”da Christmas kutlamaları nedeniyle torunlarla partiden partiye koşturup duruyoruz.. Okullar, bazı iş yerleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.