Ayıp Ettin Murat..((((((

Sinop’u ne kadar çok sevdiğimi biliyorsunuz. Yıllardır birçok yerden, fotoğrafını yüzlerce kez çekmişimdir bu güzel şehrimin.Bu çektiklerimi sizlerle paylaşmakta beni çok mutlu etmiştir.Zaten fotoğraf  neden çekilir?Paylaşmak için. Paylaşacaksınız ki bu güzellikler değer bulsun. Paylaşacaksınız ki, Sinop tanınsın,turist gelsin. Paylaşacaksınız ki, Sinop dışında yaşayan hemşerilerimiz biraz da olsun hasret gidersinler bu fotoğraflara  bakarak.

Tanıdığım birçok kişide fotoğraf çekiyor ve sosyal paylaşım platformlarında paylaşıyor.  Bazılarında isim ve adres var , bazıları boş. Bazen diyorum ki ‘ah acaba bu fotoğrafı kim görüntüledi’.Bu güzel veya çarpıcı kareler kime ait.

İşte bu düşünceyle ben de çektiğim fotoğraflara , web sitemin adresi  www.nilguncabaci.com yazıyorum.Bu yazımıda fotoğrafımın görüntüsünü kesmeyecek şekilde yerleştiriyorum.

2 gün önce tesadüfen, Facebook’da arkadaşım olan bir beyin yayınladığı Sinop albümü dikkatimi çekti.Allah Allah bunlar benim çektiğim fotoğraflar dedim,ama üzerinde hiçbir isim veya adres yok.Hemen bende ki  orjinallerini  buldum.Baktım aynı fotoğraflar,ama yazdığım adresimin hemen üstünden kesilmiş.((((İnanamadım…

Tabiki yayınlansın, isteyen paylaşsın, isteyen beğensin, bunlar fotoğrafı çeken şahsın hoşuna gidecek davranışlar. Ama amaaaaa….. isim kesilirse ,işte ozaman bu emeğe saygısızlık olur.

Çok kızdım, hangi akla hizmetle sen benim ismimi kesip yayınlarsın, ben den izin aldın mı ismi mi kesmek için, bu  saygısızlık değil mi, diye söylenip durdum kendi kendime.

Sonra, Nilgün sakin ol dedim. Herhalde arkadaşın bir açıklaması olacaktır. Böyle bir davranışta neden bulunsun, muhakkak bir sebebi vardır ,sen önce kendisine  bir mesaj at  ve sor bakalım  dedim. Ve kendisine 2 gece önce facebook’tan şu mesajı attım.

Çarşamba

Nilgun Cabaci

  • Sevgili Murat,
    Sinop resimlerinin birkısmına baktım.Biliyorsun ben de bir Sinop Aşığı olduğum için, Sinop resimlerini çekmek ve yayınlamak en büyük hobilerimden biri.Bunları herkezin görmesini,uzaktaki hemşerilerimizin biraz da olsa bu resimlere bakarak hasret gidermesi de çok güzel.Mesela 2. Sinop albümündeki 30 resimden, 15 resim bana ait,1. Albümümdeki 48 resimden 37 tanesi bana ait artık diğerlerine bakmadım.Burada rahatsız olduğum konu şu oldu.Resimlerde kullandığım www.nilguncabaci.comyazısının kesilmiş olması.Üstelik bunu yaparken benden izin alınmamış olması beni üzdü. Keşke o yazıyı kesmeyip bu güzel resimleri Sinop’lu arkadaşlarımızla paylaşsaydın. Ve yine diğer resimler kimlerden alınma bilmiyorum ama belirtilseydi çok daha güzel olur, emeğe saygıda değerlendirilmiş olurdu.Takdiri sana bırakıyorum. İyi akşamlar.

sinopsinopblanksinop

Şimdi söyleyin sevgili okurlarım……Yapılan bu hareket etik mi?Ben yayınlamamı derdim ,eğer sorsaydı,zaten her fotoğraf sizler için değil mi?

Kendisine birçok iltifat gelmiş paylaştığı yüzlerce fotoğraf için ,O da cevap olarak şöyle demiş:

Murat Ilkılıç Değerli dostlarıma teşekkürler ediyorum o güzel yorumları için. Arkadaşlarımın fotoğraflarını derleyip bir albüm yapmayı çoktandır düşünüyodum ve ancak bugünlere nasip oldu. Gerçekten zor da oldu inanın. Bu fotoğrafları daha önce de görmüşsünüzdür mutlaka ama hepsi bir arada daha bir hoş olur kanısındaydım. Fotoğrafları çeken arkadaşlarımın da hoşgörülerine güveniyorum onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum çok büyük emek sarfederek bu güzellikleri sizlere sunmama yardımcı oldukları için. Sinop’lu olup da il dışında yaşayan, Sinop’ta görev yapıp da ayrılan fahri Sinop’lu dostlarımda bu vesile ile hasretlerine son verirler kanısındayım. Hepinize sonsuz sevgi ve saygılarımla.

Yazısından  anladığınız gibi bizlerin emek sarfettiğini biliyor, sanki ismimim kesip kullan demişim gibi de (sizlere sunmama yardımcı oldukları için ) yazısını yazıyor.

Söylermisiniz ben ne yapayım şimdi…????

Ne bir özür, ne bir açıklayıcı cevap..

Fesuphane Allah, Fesuphane Allah….

Not:Bundan öncede yine bir paylaşım platformunda, Sinop videolarım benim ismim kullanılmadan yayınlanmıştı,sonra özür dileyip hepsine ismimi eklediler.Hata yapılabilir,önemli olan hatayı kabul edip,özür dilemesini bilmektir.

Bu yazıyı yazmak da ki amacım da , kişiler bir şey yaparken, konuşurken,yazarken daha dikkatli ve saygılı olsunlar, gerektiği yerde özür dilemesini bilsinler.

Sevgili okuyucularım,sizlerle böyle bir şeyi paylaştığım için özür diliyorum. Çünkü gönlüm hep güzel şeyleri paylaşmak, güzel haberleri vermek istiyor.Ama maalesef bu her zaman böyle olmuyor.

Sizlere güzel Sinop’umdan sevgilerimi yolluyorum.

 

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

2 Yorum

  1. blank

    Nilgün Hanım
    Konuyla ilgili yazdıklarınızı dikkatle okudum. Murat bey dediğiniz kişiyi tanımam ama bana 12 sene mesai arkadaşlığı yapmış olmanızdan dolayı sizi gayet iyi tanırım ve gerek dostluk ve gerekse iş ahlakı ve prensiplerinizi her zaman takdir ederim.

    Murat beyin yapmaya çalıştığı Sinop albümüne resim derlemek güzel bir çalışma olabilir ama emeğe saygı diye yazılı olmayan ama herkesin uymasının beklendiği bir kural ve daha ötesinde telif hakları diye insanların hakkını koruyan kanunlar var.

    Kendisinin sizin emek verip çektiğiniz ve üstelik “Bana Aittir” dercesine üzerine isminizi koyduğunuz fotoğrafları her ne amaçla olursa olsun,sizden habersiz ve izinsiz alıp ayrıca isminizi silerek kullanması ve yayınlaması affedilebilir bir davranış değil.Sizden derhal özür dileyip bu hatasını gidermesini beklemek de sizin en doğal hakkınız.

    Bu yaptığı ve hiç etik olmayan davranışından dolayı kendisini şiddetle kınıyor ve düzeltmesini bekliyorum.

    Siz lütfen başkasına küsüp de bizi o güzelim Sinop fotoğraflarınızdan mahrum bırakmayın.
    Elinize-emeğinize sağlık.Geçmişte ve şimdi yaptığınız her işin kalitesine ben her zaman kefilim.Selam ve sevgiyle.
    Eren TUNCEL

  2. blank

    Beni en iyi tanıyan kişilerden birisiniz. Gerçekten yapılan işin bana haksızlık olduğunu düşünüyorum. Dediğim gibi sadece üzüntüm, ismimin kesilerek fotoğraflarımın yayınlanması. Yoksa ismimin üzerinde olduğu,tüm fotoğraflarımı herkes yayınlayabilir.
    Merak etmeyin ben yine GÜZEL ŞEHRİMİN GÜZEL FOTOĞRAFLARINI ÇEKİP,ömrüm yettiğince yayınlamaya devam edeceğim. Sevgiler Sinop’tan.
    Ayrıca hakkımda ki güzel düşünceleriniz içinde teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.