DENİZKIZININ DANTELİ – Efsaneler Yazı Dizisi – I Ebruli Sayfalar…

 

Merhaba Değerli Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

Hayal ve gerçek her zaman var olan ama asla birbirine değmeyen iki unsurdur. İkisi de olmadan yaşamak mümkün değildir. Ne sadece hayallerle yaşamak ne de sadece gerçeklerin peşinde koşmak insana mutluluk verir. Esas mutluluk hayal ettiklerimizi gerçeğe dönüştürmektir. Bir hayaliniz yoksa, gerçekleşecek bir şeyiniz de yoktur.
Fakat bir noktada hayaller ve gerçekler birbiriyle çakışır. Nerede mi? Tabi ki efsanelerde. Hayallerin ve gerçeklerin bir araya geldiği, ne tam olarak yalan, ne de tam olarak gerçek olay örgüleri. İşte bu yüzden benim efsanelere karşı yoğun bir ilgim vardır. Doğruluğunu araştırmaya gerek yoktur. Ya da yanlışlığını. Onlar yüzyıllar boyunca ağızdan ağza dilden dile süregelmiştir.
İşte bu yazı dizimde sizlere ister yalan deyin, ister gerçek, hiçbir yerde bulamayacağınız efsaneleri sizin için Türkçeye çevirdim. Bu efsane dünyaca ün salmış Burano dantelinin ortaya çıkışını anlatmaktadır. Umarım keyif alırsınız.

Burano, aynı Venedik gibi rengarenk evleri birbirine bağlayan geçitlerin ve kanalların olduğu bir adadır. İnsanlar burada balıkçılıkla geçinirler fakat adadaki kadınların yaptıkları en önemli elişi ise danteldir. Yani tığ ve iple yapılan dantellerdir. Efsane Nicolo adında çok yakışıklı bir gence aittir. Nicolo çok nazik, sadık ve hoş bir balıkçıdır ve Maria adlı çok güzel ve nazik bir kızla nişanlıdır.
Düğünden birkaç gün önce Nicolo tek başına denize açılır. Bu sefer daha önce hiç duymadığı uzaklardan doğru bir müzik kulağına gelir. Bu müzik çok cezp edici ve çok hoştur. Birden bire karşısına birbirinden güzel dört tane denizkızı çıkar. Bir erkeğin asla karşı koyamayacağı çok cezp edici ölçüde gözlerini süzerek ve ağızlarından o melodiyi çıkararak Nicolo’nun teknesinin etrafında dolaşmaktadırlar.
Birden Nicolo o anda bir acı hisseder ve Maria gözünde canlanır. Maria’nın hayali, müziğin büyüsünü yenebilecek güçtedir. En sonunda denizkızları bu müziğe bir son verirler ve delikanlıyı kandıramayacaklarını anlarlar. İçlerinden bir tanesi tekneye iyice yaklaşır ve Nicolo’ya aşkın gücünü bulmanın ne kadar zor olduğunu söyler. Ona Maria için bir hediye verir. Nicolo deniz köpüklerinden yapılmış çok güzel bir dantel almıştır.
Denizkızları hemen gözden kaybolur ve Nicolo da evine döner. Birkaç gün sonra Nicolo, Maria’yla evlenir. Nicolo başından geçenleri Maria’ya anlatır ve danteli ona verir. Fakat Maria bu hikayeden pek tatmin olmamıştır. Dantel sihirli olmalıdır! Tıpkı diğer balıkçıların eşleri gibi kendisi de dantel bilmektedir ve bu dantelin aynısını yapmayı başarır. Böylece ünlü Burano danteli Maria’yla dünyaya gelir. Nicolo ve Maria çok mutlu bir hayat sürerler.

İrem Ebru Kuru

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

İZLANDA HALK HİYAKELERİ..Ebruli Sayfalar

Merhaba Sevgili Nilgün’ün Günlüğü Okurları,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.