Kafka Kitap Kafe…

1. Önce sizi tanıyabilir miyiz?
1- Öncelikle merhaba, İsmail Kır, Ordu doğumluyum, 1984 yılının kasım ayında Ordu’nun Güzelyalı Mahallesinin ikinci kat bir evinde aydınlattı anneciğim beni, o anı hatırlayamıyorum tabi. :))
2. Kaç senedir Sinop’tasınız, ne işle meşgulsünüz?
2- 5 yıla yakındır Sinop’ta yaşıyorum, buraya yerleşip kendimi küçük bir kitabevi açtım ve orayı çok sevdim, doğal olarak Sinob uda tabi.
3.Kafka Kitap Kafe’yi açmak nereden aklınıza geldi?
3-Bu fikir kafamda yıllardır dönen bir fikirdi, kitapları çok sevdiğimden, önceki yıllarda kitap alıp sevdiğim kafelere giderdim, sonra düşündüm, ikisinin bir mekanda toplandığı bir yer hiç fena olmaz, sonrada bu mekanın tasarımını yapmaya koyuldum…
4. Ne zaman açıldı?
4- Kafka Kitap Kafe daha çok yeni, 3 ay kadar oldu açılalı.
5. Bu Kafeyi açarken neleri hayal ettiniz, idealiniz ne?
5-Aslına bakarsanız kafeyi açarken ki hayallerim şu an olanla tam kesişmedi desem yeridir, ben insanların buraya gelip burada vakit harcayacakları ,kitaplarla haşır neşir olurken, kahvelerini yudumlayacakları bir mekan tasarlamıştım, ama dedim ya daha yeni, ilerde ne olur bilinmez.
6.Kafka Kitap Evinde ,neler sunuyorsunuz ziyaretçilere?
6- Kafka Kitap Kafe’de 3 ayrı bölüm var, kitap satış bölümü, kitap okuma bölümü ve bahçe bölümü.Kitap satış bölümünde modern ve klasik kitapların yanında, son çıkan popüler kitapları da takip edebilecekleri bir ortam hazırladık.Kitap okuma bölümündeki 2. el kitapları ise kafede okumak ücretsiz, bahçe de bu saydığım diğer bölümlerde de ayrı ayrı masa ve koltuklarımız var, kafe ürünlerimizin sunumuda ayrıca yapılıyor, menümüzde cafe latte, mocha, ve diğer sıcak ve soğuk kahve çeşitlerinin yanında , sabah kahvaltısı, tost, hamburger, sigara böreği, menemen, salata çeşitleri, soğuk içecek ve elbette ki çaymız bulunmakta.

kafka kitap evi
Bunların haricinde kafemizde yaptığımız bazı kampanyalarımızda mevcut, örneğin askıda kitap kampanyamıza evlerden getirilen kitapları ,durumu olmayan öğrencilere vermemiz gibi. Ve tüm bunların ötesinde, bazı geceler, pandomim gösterileri ve tiyatro oyunları da kafemizin özelliklerinden.

kafka kitap evikafka kitap evikafka kitap evi
7. Gelecekte ne tür aktiviteleriniz olacak?
7-Bazı yazarları, kitap kafemize getirtip onlarla söyleşi ve imza günleri planlarımız dahilinde ve tabi ki yeni tiyatrolar ve gösterilerde olacak.
8.Sizin’ Düşünenler Kitapevi’isimli bir dükkanınız daha var.Burada olmayıpta, orada olan kitaplarınız var mı?
8-Düşünenler Kitabevi nde bazı ikinci el kitaplar daha hızlı dönüyor, çünkü müşterisi daha köklü oranın, ama yeni çıkan kitaplar konusunda pek bir fark yok, orada olan burada da var…
9.Kitap satan biri olarak, Sinop’ta sizce kitaba ilgi nasıl?
9- 5 senelik bir gözlemimi göz önünde tutarsam, Sinop biraz zayıf bu konuda, üniversite öğrencileri kitap okumuyor, ama umudumuz da yok değil, umarım bu sayı gittikçe artar…

kafka kitap evi
10. Hangi kesim en çok kitap okuyor.?
10- Daha çok emekli öğretmenler, hemşireler birde ev hanımları, son zamanlarda da lise öğrencilerinde ciddi bir yöneliş var.
11. Kitap tercihleri, daha çok ne tür oluyor?
11-Aslına bakar sanız,bu konu beni en çok üzen nokta. Çünkü genelde internet sitelerinde dolanan, revaştaki kitaplara yöneliş var. En çok satan listeden söz ediyorum, bunun da mantığı, herkes okudu bende okumalıyım mantığıdır. İyi kitapları araştırıpta onları keşfetmeye çalışan müşterilerim o kadar az ki…

kafka kitap Kafe
12. Bu kitap evinin ismi neden Kafka?Kim koydu bu ismi?
12- Evet geldik en meşhur soruyaa… Ben koydum. Neden koydum derseniz, ilk sebebi ebette ki Franz Kafka’yı seviyor olmam, ama sadece bu sebep değil elbette. En önemli sebeplerinden birisi en basit olanı aslında, Kafka ismi, kafe isminin üzerinde çok estetik durduğundan seçtim.
Bir Dostoyevski veya Nietzsce olmuyordu mesela ve son olarak ta Franz  Kafka, aslında silik bir karakterdir, çok fazla karşıt barındırmaz. Bu yüzden, siyah da değildir beyaz da değildir, gridir o…Ve gri her şeyin üzerine yakışır…
13.Kafka Kitap Evi’nin arkasında portakal ağaçı olan, çok güzel bir bahçesi var. Burayı nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
13- Kafemize gelenlerin çoğunun, en sevdikleri tarafı oluyor portakal ağacı, bizde taze sıkma portakal suyunu en doğalından yapıyoruz müşterilerimize..

kafka kitap eviDSC09649
14. Sinop’a ,4 ocak’ta” Deniz Yıldızı ‘ dizisinin oyuncularından Cantuğ Turay ve Begüm Topçu’nun rol aldığı,” Matruşka” oyunu geliyor.
Ve biletleri de burada satılıyor. Siz mi getirtiyorsunuz?
14- Evet oyunun organizasyonu bana ait, aslında birazda Kafka Kitap Kafe’nin tanıtımı için düşündüm bu organizasyonları, biletler ise buranın yanında, Düşünenler Kitabevi, Keyif Kafe ve Elika Kafe’de de mevcut…
Bir de ek olarak belirtmek isterim ki, bana bu organizasyonda yardımcı olan ve Fatih Akliman arkadaşıma buradan teşekkür etmek istiyorum, en az benim kadar emeği geçti onunda…
15. İleride başka oyunlarda getirtecek misiniz?
15- Bunu birazda ”Matruşka” oyununa olan ilgiye bağlı olacak,iyi olursa her ay farklı bir organizasyon yapmaktır niyetim, bunun Sinop içinde güzel olacağı kanaatindeyim…
16.Okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
16.Bunun İsmail Kır olarak kişisel bir durum olmadığını belirtmek isterim, bu mekan sadece ticari kaygılarla açılmamıştır.Bu kültürün yaşaması adına oluşturduğum bir sistemdir . O yüzden buranın sorumluluğunu tüm Sinop halkı üstlenmeli.
Benim Kafka Kitap Kafe adına demek istediğim şey, buranın yaşaması, onlara bağlı oluşuyla ilgili.
18.Şimdi size 10 farklı kelime sorsam, aklınıza ilk gelen şeyi söyler misiniz?
Kitap: Koku
Kafka: Kafes – Kuş
Sinop: Deniz
Aşk: Gerçek
Deniz: Rüya
Korsan: Göz
Politika: Yalan
Portakal: Doğal
Gramafon: Cızırtılı huzur
Tiyatro: Hayat

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Ecz. Ata ÜNLÜ ile söyleşi…

  1.Ata Bey,sizi tanıyabilirmiyiz? Ben 1946 yılında Gerze de doğdum.Yengeç burcundanım.İlk ve ortaokulu Gerze de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.