YAZAR, YÖNETMEN VE OYUNCU ŞEREF ÇETİN’LE RÖPORTAJ

Nilgün’ün Günlüğü : Bize yeni yazdığınız ve yönettiğiniz aynı zamanda içinde ciddi bir rol aldığınız ‘Toprak Testide Mor Balıklar’ isimli oyununuz dan bahseder misiniz? 

Şeref ÇETİN :  Yeni oyunumuz, ‘Toprak Testide Mor Balıklar’ hemen kolay olmayan bir olay örgüsüne sahip olmakla beraber, aslında bir o kadar anlaşılabilir ve yalın. Diyalogların derinlemesine inildiğinde bireylerin ilişkilerde, kendinin dışında bir kişilik çatışmasını göz önüne sermekte ve ‘Toprak Testide Mor Balıklar’, insan vicdanının ikilemi hayal gücünü özenli bir dilde işlemektedir.

Nilgün’ün Günlüğü: Yeni oyununuzun kadrosunda kimler görev almaktadır?

Şeref ÇETİN : Bu yeni projemizde uzun yıllardır birlikte çalıştığımız deneyimli kadromuz sahne gerisinde bize katkıda bulunacaklar. ‘Toprak Testide Mor Balıklar’ oyunumuzu Ebrar GENÇ’le oynayacağız. Bu oyunun yazım aşamasında Nalan HAK’la redaktasyonunu yaptık. Asistanlığımızı Sevgi YAMİ, Güllü YILDIZ, Hakkı DOĞAN üstlendi. Katalog çekimlerini Turan KARAKOÇ, afiş tasarımını Atilla DOĞAN, ışık efektleri Deniz AFACAN, Osman ÇELİK, Şenol AKPINAR, kostüm tasarımını Candan DERMAN üstlendi.

Nilgün’ün Günlüğü : Şeref çetin Tiyatrosu’nun başarılı oyunculuklarının yanı sıra hikayeleri son derece iyi anlatan çok başarılı dekorlar tasarlayıp, görücünün beğenisine sunduğunu biliyoruz. Bu dekorları hazırlama aşamasında zorluklar çekiyor musunuz?

Şeref ÇETİN : Tabii ki zorlukları var ama biz disiplinli bir tiyatroyuz. Dekor tasarlama aşamasına gelindiğinde ekibimiz çok iyi araştırmalar yapıyor ve ekibin her bireyi oyunun diğer aşamalarında olduğu gibi bu hususta da fikirlerini özgürce ortaya koyup, paylaşıyor. Ondan sonra herkesin ortak fikirleri değerlendirilip, objeler yan yana getiriliyor. Aynı işlemi kostüm ve diğer gereksinimlerde de uyguluyoruz. Bu da iyi bir işin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Nilgün’ün Günlüğü : Sosyal konuları devamlı olarak irdeleyen ancak asla tekrara düşmeyen  oyunlarınızla dikkat çeken bir sanatçısınız. Sarsıcı ve ilginç oyunlar yazıyorsunuz. Yazdığınız bir çok oyununuz farklı tiyatrolar tarafından sahneleniyor. Bu oyunlarınızı kitaplaştırmayı düşünüyor musunuz?

Şeref ÇETİN : Elbette düşünüyorum. Daha önce ‘kayıp Şehrin İnsanları, Demir Döven Kadınlar’ isimli iki oyunumuz ‘Zinde Yayıncılık’ tarafından kitaplaştırıldı. Ve şimdi seyircimizin de büyük beğenisini kazanmış ‘Bakır Atlılar’, ‘Karıncanın Bileklerindeki Kelepçe’ ve ‘Almila’yla Düet’ isimli üç ayrı oyunumuz daha kitaplaştırılacak.

Nilgün’ün Günlüğü : ‘Şeref Çetin Tiyatrosu’ körfezde olduğu kadar Türkiye gündemine de oturdu. Tiyatroyu küçük bir sahil kasabasında yaparak ülke gündemine taşımayı nasıl başardınız?

Şeref ÇETİN : İlkleri yaparak.

Nilgün’ün Günlüğü : Biraz açar mısınız?

Şeref ÇETİN : Biz Türkiye’de ve dünyada yapılmayanı yaptık. Örneğin; halk otobüslerinde duraklar arası oyunlar sahneledik. ‘Alo Tiyatro Servisi’ başlatarak evlere seyircimizin ayağına tiyatroyu götürdük. Bununla beraber cezaevlerinde, sokaklarda, bölge fabrikalarında, sanayi bölgesinde, marangozhanelerde, demircilerde, semt pazarlarında, hareketli etnografya müzesinde aynı zamanda yaşadığımız yerde bir gişe seyircisi oluşturulup, tiyatroyu halkımızla buluşturduk.

Nilgün’ün Günlüğü : ‘Toprak Testide Mor Balıklar’ isimli oyununuzun provalarını izleme şansımız oldu. Son derece güzel ve iddialı bir iş çıkarmışsınız, bu oyununuzu diğer bölgelerde sahnelemeyi düşünüyor musunuz?

Şeref ÇETİN : Evet. İlk gösterimi İstanbul seyircisinin beğenisine sunduktan sonra Ayvalık’ta sahne alacağız ve akabinde geniş kapsamlı turne çalışmalarımız başlayacak.

Nilgün’ün Günlüğü : Başarılı bir yazar, yönetmen ve oyuncusunun bilindik diğer sanatçılar gibi kibirli değilsiniz. Bu tevazuyu  neye borçlusunuz?

Şeref ÇETİN : Her şeyden önce kendimi sanatçı olarak görmüyorum. O çok yüksek bir mertebe ben sadece bir sahne işçisiyim. Başarı kısmına gelince, ortada bir başarı varsa bu tamamen Şeref Çetin Tiyatrosu’nun zahmet-i keşan oyuncularının ortak başarısıdır.

Nilgün’ün Günlüğü :  Bu röportaja vakit ayırdığınız için size ve sizin nezdiniz de ekipteki yol arkadaşlarınızın ve sizin başarılarınızın devamını dileriz. Şimdiden alkışınız bol olsun. Perdeniz hiç kapanmasın.

Şeref ÇETİN : Teşekkür ederim.

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Ecz. Ata ÜNLÜ ile söyleşi…

  1.Ata Bey,sizi tanıyabilirmiyiz? Ben 1946 yılında Gerze de doğdum.Yengeç burcundanım.İlk ve ortaokulu Gerze de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.