Gözümüzden Sakındığımız Çocuklarımız…..Cam Patikler

Uzun zamandan sonra tekrar yazabilmek çok güzel. Yaz sezonunda yoğunluğumdan dolayı yazamadım. Ayvalık’ta artık sezonu kapatıyoruz. Kış kendini hissettirmeye başladı bile.

Yazamaya ara verince, konu seçmekte de zorlanmadım. Aslında gündemde içimizi acıtan söylemeye bile dilimin varmadığı “çocuk tacizleri” Toplum olarak nasıl bu hale geldik aklım almıyor. Bir gün geçmiyor ki haberlerde taciz haberi görmeyelim. “Yabancılarla sakın konuşma “ dediğimiz, bir sürü tembihlerle çocuklarımızı dışarı gönderirken, yakın çevreyi hiç düşünmemiştik, öyle değil mi?…  Oysa sosyal medya da kanımızı donduran bir sürü haberi beraberce izledik. Şimdi topluma iyi bir birey olarak kazandırmak istediğimiz çocuklarımız tacize uğradıklarında hayatları nasıl değişiyor. Uzmanlardan öğrenelim.

Çocuklarımızın ergenlik döneminde yaşadıkları cinsel taciz olayları erişkinlik döneminde kaçınılmaz bir acı, depresyon, güvensizlik, öfke, düşmanlık duyguları şeklinde hayatlarına hakim oluyor. Farklı yaşlarda farklı davranış bozuklukları görülebilir. Çocukluğunda tacize uğrayan kişi diğer psikolojik sorunlarla beraber, suçluluk duygusu hem çocuklukta hem erişkinlikte en hakim duygudur.

Cinsel taciz yaşamış bir çocuk ya da ergen ileride psikolojik sorun yaşamama ihtimali neredeyse yoktur. Tacizi yaşadığı dönem ya da sonraki dönemlerde sorunlar olacaktır. Küçükken fark edilip, aileden ve de uzmandan yardım alınmışsa en az şekilde ortaya çıkar.

Genelde eğitimsiz ailelerde bu durum ayıplama hatta cezalandırmalara kadar gitmektedir. Bu türden yaklaşımlar tacizin travmatik etkisini  ifade dahi edilemez ölçüde artırır. Tacizi yapanın yakınlık derecesi, yaş, maruz kalınan süre ilerde ortaya çıkacak sıkıntıların belirleyicisidir.

Çocuk ya da yetişkin olsun, çocuklukta yaşanan tacizlerin travmatik etkilerini ortadan kaldırmak mümkün. Tabi ki tacizi yaşayanın bir uzmana sadece olayı anlatması çözüm getirmiyor. Taciz konusunun çalışılması psikoterapist tarafından çok iyi değerlendirilmesi ve hassas bir yaklaşım gerektirmektedir.

Aslında mağdurların yaşadıkları sıkıntılardan kurtulamamalarındaki en büyük neden gündeme getirmemek durumunda olmalarıdır.

Psikoterapi süresi tacizin niteliğine göre değişebiliyor. Ne olursa olsun şunu bilme çok önemlidir; bu sorun yaşanmışlığı ortadan kaldırmaz lakin kişi üzerindeki etkileri bu konuda uzman ve deneyimli bir klinik psikolog tarafından tamamen ortadan kaldırılabilir. Yeter ki bu kadar hassas bir konu ciddi birikime sahip bir uzman tarafından yapılsın.

Çocuklarımızı dinleyelim. Satır aralarını okumaya çalışalım. Onlarla daha fazla zaman geçirmeye özen gösterelim. Arkadaşlarını ve ailelerini tanımaya çalışalım.

Sevgiyle kalın, sevgili Nilgün’ün günlüğü okurları…

Nalan Hak

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

 GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLER… Cam Patikler…

Tekrardan yazabilmek çok güzel, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları. Zor günlerden geçiyoruz. Bizde evimizde oturuyoruz. Pansiyonumuzu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.