6Kasım2009.Es.ve San.Od. Baş.Ali Fevzi Tütüncü

1.SİZİ KISACA TANIYABİLİR MİYİZ?

A.F.TÜTÜNCÜ:1954 Sinop doğumluyum. Oto, kaporta boyacılık işini , 30 yıl yaptıktan sonra emekli olup, işimi oğluma devrettim.

Bu arada Küçük Sanayi Sitesinde, yönetim kurulu  başkanlığı yaptım. Bitirilemez denilen dükkanları bitirerek, sahiplerine anahtarlarını teslim ettik.200 Dükkan ve 22 sosyal tesisi 1996 yılında bitirdik.

1989 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetime girdim.1995 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı oldum. Ve o günden beride mücadelemiz sürüyor.O zamanlar Hal’in üzerinde küçük bir yerde bulunan odamızı,üyelerimizin ve yönetimimizin desteği ile şu andaki binayı alıp, oraya taşıdık.Ve bu binayı odamıza kazandırdık.

Daha sonra Esnaf ve Bayiler Tekel Dağıtım Şirketini kurduk, yine Esnaf Odası ve Ticaret Odası ile birlikte bir limited şirketi kurduk..Esnaf Kefalet Kooperatifiyle yine bir şirket daha kurduk.%10 Hissesi hala bizde..Çünkü onlar yalnız olsa kuramıyorlardı.Yine, Esnaflar Bayiler  Tekel Dağıtım aA.Ş.kurduk.Tekel özelleşince 2.5mılyara aldığımız bu şirketi 25 milyara devrettik.Ticaret odasıyla olan şirketi de devrettik.

2.SİZ, DAHA PEK ÇOK YERDE GÖREV YAPTINIZ. BUNLARIDA ANLATIRMISINIZ?

A.F.TÜTÜNCÜ:2000 yılında rahmetli Ziya Ağabeyimizin vefatından sonra birlik başkanlığında bulundum. Ve bu 2005 yılına kadar devam etti. Birlik o zaman küçücük bir yerdeydi. Biz, konfederasyondaki genel başkanımızı,  yönetim kurulu üyelerini, bölge toplantıları yaparak, Sinop’a davet ederek, birliğe, konfederasyon tarafından , bir bina alınmasını sağladık.Ve Esnaf Odaları Birliğini, bu binaya taşıdık. .Birlik başkanı görevindeyken Türkiye Esnaf Konfederasyonunda yedekten yönetime girdim. Yaklaşık 1,5 yıl

Yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bu dönemde 81 ilin başkanlarıyla tanışma imkanım olduğu için, Sinop’a yapılacak şeylerde daha bir kolaylık sağlama imkanı bulduk.

En son birlik seçiminde, bazı oyunlara alet olduk, siyaset girdi ve seçimi az bir oy farkıyla kaybettim.

Bundan sonraki seçimde eminim herkes şapkasını bir kez daha önüne koyup, düşünüp , gerçekleri görüp gerekli kararı verecektir.

Biz bu görevdeyken her zaman başımız dik, alnımız ak olarak , en iyi şekilde çalışıp,çıtayı hep yükseğe taşıdık.Birliği ve Odayı her zaman zirveye çıkardık.

3.BU GÖREVDEYKEN   ÇOK İSTEYİPTE YAPAMADIĞINIZ BİR ŞEY OLDU MU?

A.F.TÜTÜNCÜ: Evet oldu.2005 yılında 5362 yasası çıktı gelirler kısıtlandı. Bütün odalar, kendi yağıyla kavruldu. Ama bizim odamız en iyi odalardan biridir.Biz şu anda bulunduğumuz binayı almıştık.Ama onun yanında ve arkasında da binalar vardı almak istediğimiz ,ama bu 2binayı alamadık.İçimde o uhte kalmıştır.Ama inşallah ileriki dönemlerde bunu da gerçekleştirmeyi çok istiyorum.

4. ŞU ANDA ESNAFIMIZIN DURUMU NEDİR?

A.F.TÜTÜNCÜ: Şu anda Sinop esnafı can çekişiyor. Sinop üretim ve imalata kapalı bir yer.Eğer bir yerde üretim ve imalat yoksa,herşey hayal olur. Emekli ve memurun kenti olduğundan onların durumu da iyi olmadığı için, esnafın durumu da çok kötüdür. Ama ileriki günlerde ekonominin düzeleceğine inanıyoruz. Çünkü kara yolumuz bitti, hava yolumuz açıldı, yabancı gemiler gelmesiyle, bir nebzede olsun, limanımızda açıldı. Üniversitemiz açıldı, bacasız fabrikamız çalışmaya başladı. Limanlarların açılımıyla turizmimiz açıldı. Eger çevreyi kirletmeyen sanayiyi de, biraz geliştirirsek, Sınop’un refah durumu artacaktır.

5.SİNOP’UN GELİŞMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?

A.F.TÜTÜNCÜ:Burada yapılması gereken, Türkî devletleriyle , deniz ulaşımını sağlaya bilirsek,ticarete başlaya bilirsek, Sinop için çok iyi olacaktır.5 yıldızlı otel şart.Kongere yapılacak yerimiz yok,zengin turisti ağırlayacak yerimiz yok.Eğer 5 yıldızlı bir otel yapılırsa zengin turistti Sinop’a çekebileceğiz ve bu da ,Sinop esnafına ve ekonomisine ,katkı sağlayacaktır.

6.ESNAFIN  NÜKLEER SANTRALA BAKIŞI NEDİR?

A.F.TÜTÜNCÜ:Türkiye’de bir  tabir vardır ‘’Denize düşen ,yılana sarılır’’ diye.Onun için bizim esnafımızda zor durumda olduğundan, kendini kurtarmak için, her türlü duruma girmektedir. Yerel Gündem 21 in yaptığı anket araştırmasında, esnafın  %52 sinin nükleer santrala olumlu baktığı görülmüştür. Bizim görüşümüz, en son teknolojinin kullanmasını istiyoruz.Bana göre bugün termik santral daha tehlikelidir.Çevreyi daha çok mahvedecektir.

7.SANIYORUM YAKINDA SEÇİMLERİNİZ VAR? TARİHİ BELLİ OLDU MU?

A.F.TÜTÜNCÜ:Ocağın ilk haftası seçimleri yapmayı düşünüyoruz.

8.YENİDEN ADAY OLACAKMISINIZ?

A.F.TÜTÜNCÜ: Tabiî ki, üyemiz bizi tercih ettiği sürece ve yasalarla da bir sorun çıkmadığı sürece, biz şu anda adayız.

9.KAÇ ÜYENİZ VAR?

A.F.TÜTÜNCÜ:Şu anda  1300 üyemiz var.

10.ÜYELERİNİZ AİDATLARINI RAHAT ÖDEYEBİLİYORLAR MI?

A.F.TÜTÜNCÜ:Durumu iyi olan üyelerimiz ödeyebiliyor.Bizimde görevimiz olmadığı halde personelimizi iş yerlerine  yollayarak aidatlarını alıyoruz.Muhasebe evraklarını da aynı şekilde alarak, üyelerimize kolaylık sağlıyoruz.%60 civarında da başarılı oluyoruz bu konuda.

11.CEZA YAPTIRIMLARI VAR MI?

A.F.TÜTÜNCÜ: Yasa gereği ceza uygulamak durumundayız.

12.ALACAKLARINIZ ŞU ANDA ÇOK VARMI?

A.F.TÜTÜNCÜ: Alacağımız, yaklaşık üye aidatlarının 3de biri kadar.

13.ORTALAMA AY İÇİNDE KAÇ İŞ YERİ AÇILIP, KAÇ İŞ YERİ KAPATILIYOR?

A.F.TÜTÜNCÜ:Tam belli olmasa da,ortalama ay içinde 20 iş yeri açılıyorsa,8 iş yeri de

kapanıyor.

14.ŞU ANDA ESNAF ODASINDA KAÇ PERSONELINIZ ÇALIŞIYOR?

A.F.TÜTÜNCÜ:6 Personelimiz var.1genel sekreter, 1genel sekreter yardımcımız,1muhasip,3 muhasebecimiz var.

15.ODANIZIN GELİRLERİ, GİDERLERİNİZİ KARŞILAYABİLİYOR MU?

A.F.TÜTÜNCÜ: Biz çalışmalarımızı günlük olarak yaptığımız için gelir ve giderlerimizi ayarlamak durumundayız. Ve Allaha çok şükür, öyle büyük borcumuzda yok. Personelimizin maaşlarını, sigortalarını,vergilerimizi ödeyebiliyoruz.Bu konuda yönetimimizin işi sıkı tutması, personelimizin işi benimseyerek çalışmasıyla, iyiyiz diyebilirim.

16.ESNAFIMIZA VERECEĞİNİZ BİR MESAJINIZ VAR MI?

A.F.TÜTÜNCÜ: Biz esnaf ve sanatkarımızın sorunlarını, yerinde ve zamanında aşmak için siyasilerimizle gerekli kişilerle görüşerek halletmeye çalışıyoruz.Bu konuda da başarılı olmadığımız, pek fazla bir konu olmamıştır.Esnaf ve sanatkarımız bizi tercih ettiği sürece

elimizden geldiğince de, bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.

17.BAŞKANIM,  ŞİMDİ SİZE DE, DİĞER KONUKLARIMA SORDUĞUM GİBİ 10 KELİME SORACAĞIM.  SİZDE BANA, İLK AKLINIZA GELEN ŞEYİ SÖYLEYECEK SINİZ.

ESNAF:       Alın teri

SİNOP:        Doğal ve tarihi güzel şehrimiz

EKONOMİ: Gelir ve giderin dengelenmesi

DENİZ:        Turizm

BALIK        :Sinop

TÜRKİYE:  Türk bayrağının altında yaşayan herkes.

DÜKKAN:  Çalışıp çabalayıp eve ekmek getirme.

CEZAEVİ:   Sinop’un turizm kaynağı

PARA:         El kiri

ARABA:      İnsan yaşamında gerekli şeylerden biri

BU GÜZEL SÖYLEŞİ İÇİN BAŞKANIMIZ SAYIN ALİ FEVZİ TÜTÜNCÜ’YE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYOR. BAŞARILAR DİLİYORUM.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Kafka Kitap Kafe…

1. Önce sizi tanıyabilir miyiz? 1- Öncelikle merhaba, İsmail Kır, Ordu doğumluyum, 1984 yılının kasım …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.