Helesa yaa lesaaaaa……


helesa ya lesaaa
Yükleyen ncabaci. – BaÄ�ımsız web videoları.
Yıl 19…o zamanlar lise 1.sınıfım. Edebiyat öğretmenimizle derste helesayı tartışıyoruz.Hocamız kesinlikle 10 sene sonra helesa diye bir geleneğiniz kalmayacak, hepsi kaybolacak diyordu. O zamanlar gerçekten her ramazan

gençler, çocuklar hep helesaya çıkarlardı. Kimi eline bir darbuka alır,kimide bir maket tekne, en az 6-7 kişi bir olup kapı kapı dolaşırlardı.Hangi eve giderlerse gitsinler,boş çevirmezler,muhakkak onlara bahşiş verirlerdi.blankblankblankblankblankblankblank

Erkek çocukları çıkardı. Hatta oğlumda mahalledeki arkadaşlarıyla çıkmıştı bir gece. Oğlum çok güzel ritm çalar, İstanbul’da okurken, gençlik hayali olan Mısırlı Ahmet’ten derste almıştı.O gece eve geldiklerinde, epey para topladığını görmüştümJ))Toplanan paralar, helesaya katılanlar tarafından bölüşülürdü.

Zamanla sanki yok olmaya yüz tuttu bu geleneğimiz.

Daha sonra değişime uğradı, önce kapı çalınıyor, karşınızda 8-9 yaşlarında 3-4 çocuk, ne oldu, diye kapıyı açıyorsunuz,helesaya geldik diyor.Tamam haydi söyleyin diyorsunuz,başlıyorlar ’ Ayağında kunduuuraaaaaaaaa,Ayağındaaa kunduraaaa, Yar Gelir Duuura Duuuuura ,Genç Ömrümü Çüüüüürüttüüüm Göğsümeeee Vuraaaa Vuraaaa oyyy…diye

İbrahim Tatlısesten türküler okurlardıJ)))Ya oğlum derdim, öyle değil, helesa okuyacaksınız. Sonra tekrar başlarlardı.:)))Bismilladaaan baaaaşlıyalıııım,bu yıl buradaaa kışlıyalıııııııım…diye devam ederlerdi..Ama bir iki cümle okurlardı,bilmiyorlardı ki.

Velhasıl, gel zaman git zaman iyice kaybolmaya başladı. Sonrada sanırım 10-12 yıldır, Sinop Belediyesinin katkılarıyla bir helesa teknesi hazırlanıp,bu seferde Sinop’lu gençler çıkmaya başladı, yardım amacıyla.

Dün akşamda, Sinop Belediyesi ve Sinop Hemşerilik ve Dostluk Derneği işbirliğinde düzenlenen şenlikle bu geleneğimiz yaşatıldı ve Sinop yardım sevenler derneği için helesaya çıkıldı. Bu arada Yardım Sevenler Derneği Başkanı Sevim Ablayı gördüm, toplanan bahşişlerle fakirlere ramazan yardımı yapacağız dedi.

Dün akşam helesaya çıkılmadan önce grup, Balıkçı Kahvelerinin bulunduğu yerde toplandı.Vali,belediye başkanı konuşma yaptı.Başkaları da konuştuysa bilmiyorum,ben 10 dakika gecikmeyle gitmiştim. Normalde helesayı hep Vural Etyemez  söylerdi ,ama bu sene rahatsızmış, Murat İlkılıç söyledi.

Ve vira bismillah değip, başladılar dolaşmaya. Umarım iyi bahşiş toplamışlardır da muhtaç olanlara katkı sağlamışlardır. Duyduğuma göre bu akşamda çıkacaklarmış.

Bu arada bu geleneğimizin nerden geldiğini biliyormusunuz peki?

Hemen anlatayım:Yıllar önce Karadenizin azgın sularından kaçarak gelen denizciler,Sinop’ta aç kalınca küçük bir takayı süsleyip,mani söyleyerek , sokak sokak dolaşmışlar ve yiyecek toplamışlar.İşte o zamandan bu zamana devam ettirilmeye çalışılıyor bu geleneğimiz.Ama şimdi yiyecek değil para toplanıyor.

İşte böyle günlük…Haydi bana müsade…Bu akşam, helesa söylemeye siz de gelsenize, sesim hala kısık, benim yerime de söylersiniz..)))))

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Sinop özlemi çekenler…..

Merhaba sevgili okuyucularım..Nasılsınız?Ben iyiyim çok şükür. Corona günlerinde yürüyüş yaparak, ya da tekneyle balığa çıkarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.