Bayram manzaraları…..

Bayram geliyor bayram geliyor dedik ve getirdik.Dün arifeydi malum,bayram telaşı herbirimizi sarmıştı.Vallahi 2 kişide olsak, sanki yanımızda çocuklar varmış gibi hazırlandım. Barbunya fasulye,zeytinyağlı dolmalar,börekler,tatlılar yaptım..Ayy şimdi şaşırıyorum onları nasıl bitireceğiz diye.)))Allah’tan nokul açmıyorum artık.Bilmeyenlere kısaca söyleyeyim,Sinop’a özgü güzel bir yiyecek.Mayalı hamurdan yapılıyor,özellikle kıymalısı ve üzümlüsü meşhurdur.Ama şimdi inanın çikolatalısını bile yapıyorlarmış,ben denemedim.

Yemek işleri bitti ardından temizlikler yapıldı,çarşı işleri bitti  veeee Nilgün bayrama hazırdı.İlk kez yeni birşey almadım ,kıyafetim vardı .

Fakat eski günlere şöyle bir gittiğimde, her bayram özellikle çocukluğumda ve gençliğimde, muhakkak  yeni birşeyim olurdu.Sağ olsun ablam yollardı İstanbul’dan.Akşamdan baş uçuma koyar sabah olsada erkenden kalkıp giysem derdim))))Hele o rugan ayakkabılarımı unutamıyorum,yastığımın hemen kenarına koymuş,gece uyanıp uyanıp okşamıştım))))Ne günlerdi ama herşeyin kıymeti vardı.Hele sabah olupta hazırlanınca tatlı bir heyecanla el öpmeye başlardım.Kimlerin ne kadar vereceğini bilirdim.Sabri amca(komşumuz)ozaman mendilin içinde 1lira verirdi.Ya geçmiş zaman,şimdiki değeri ne bilmiyorum))))Kendi amcam 500 krş. Verirdi,Hüseyin eniştem 1lira,babam 500krş . verirdi galiba.)))Param birikincede doğruca mahalle bakkalına gider çukulata alırdık.Eğer şanslıysak,kurtlu çıkmazdı.Neden nerelere….Şimdi bizim çocuklarımızı düşünüyorumda,vallahi onlarda bayram sevincini fazla göremiyorum.Sanırım onların sevinçi ohh tatil oluyor diyedir,çünkü ne isterlerse nasılsa her zaman alınıyor.
blank

Daha sonra çalışmaya başlayınca, bizim içinde bayram tatil demek oldu.Oldu ama, yinede gezmelerimizi eksik etmedik biz. Mesela her bayram sabahı eşim camiden gelince ağabeyimlerle birlikte babama kahvaltıya giderdik.Ama kahvaltıda tavuk pilav ,eğer kurban bayramıysa et pilav olurdu.Saat engeç 9.00da biz yemeğimizi yemiş olurduk.)))Annemi ve babamı kaybettikten sonra bu alışkanlığımızda yavaş yavaş kayboldu.

Bugün bayramın ilk günü.Sabah eşim namazdan gelmiş ,bakmış ki ben uyuyorum(((Halbuki bizim evde adettir,küçüklüğümden gelen bir adet,sabah erkekler bayram namazına gittiğinde bizlerde kalkar namaz kılar ,yasin okurduk.Bu sabah uykuda kalmışım biraz geç kalsamda yinede,ibadetimi yerine getirdim.Sonrada kabristana gittik anne ve babamı ziyarete.Birçok kişi bayramlaşmaya önce kabristandan başlamışlardı.Birde hopörlörden gelen kuran  okunması insanı daha bir mutlu ediyordu.Bir güzel temizledik,suladık yattıkları yerleri.

Ve kahvaltıdan sonra gezmelerimiz başladı.Vallahi 9 aileye gitmişiz)))Eşim bugün hepsine gidip bitirelim dedi)))Daha benim de ayrı olarak gideceğim yerler var,artık sonraya kaldı. Nereye gitsek ,karşımıza tatlı ve nokul çıktı.Aman Allah’ım zaten yeni oruçtan çıkmışız,ye ye içim dışım tatlı oldu(((Tamam her yerde yemedim ama yinede fazla geldi.

Ahh dedim evime gidince şöyle sıcacık bir çorba yapacağım,yaptımda))))

Evde durdukça baktım devamlı birşeyler atıştırıyoruz, haydi çıkalım dışarıda, şehrimin bayram manzaralarını bir görelim dedim.Biraz kalınca giyindim,artık geceleri bir serinlik var.Resturant tarafına gittik önce..Ooooo Uğur resturant,Barınak,Hey Yavrum Hey,Saray  Resturant ,Kıyı Bar inanın full dolu.Millet kıtlıktan çıkmış gibi yiyor içiyor.Yollar deseniz ana baba günü. Bayram dolayısıyla yine Sinop dolmuş.55 plakalı,34 plakalı,61 plakalı,41 plakalı bir sürü araba vardı. Şimdi balkonda yazıyorum günlüğümü Diyojen Bar’dan, Başın öne eğilmesin şarkısını dinliyorum, arkadaki Bar’dan rock müzik sesi geliyor,bazen birbirini bastırıyorlar.Şu anda yollardan gelen geçen birsürü insan var.Sanki ramazan boyunca hepsi gizlenmişte ,birden ortaya çıkmış gibiler))))

Bu akşam kafamın kızdığı çekirdek çıtlatanlar oldu.Ben de severim kabak çekirdeğini, ama biz elimize aldığımızda birde ekstra külahımız olur  ki kabuklarını içine koyar, sonrada çöpe atarız.Anacığım bir baktım,her bank dolu sahilde ve herkesin elinde çekirdek.Çıtlatıyorlar ve kabuklarını yere atıyorlar,inanın bankların çevresi sanki kar yağmış gibi olmuş((((Çıt çıt ye at kabuklarını yere oldumu ama,ne hakkın var yeri kirletmeye(((Bir kişi olsa söylerdim belki ama ,inanın doğru söylüyorum, 5 banka baktım, beşinde de oturanlar , yedikleri çekirdeklerin kabuklarını atıyorlar((((

Ondan sonra başlarız Sinop niye bu kadar pis diye(((Önce kendimizden başlayacağız ,sonra başkalarını eleştirebiliriz.

Biraz da dalga kırana bakalım dedik,onlarca genç almış biralarını ve kuru yemişlerini oturmuşlar taşların üstüne içiyorlar.Karşıda Yalı Kahvesi ve Balıkçı Parkı ,oralarda içki yok tabii,Kıyı Barda içseler epey para tutar, dolayısıyla iskeleyi veya dalgakıranı seçiyorlar.Burada da en dikkat çekiçi gelen olay,gayet normal giyimli,iyi görünüşlü bir beyin,elinde ki büyük poşetlere, çöpten aldığı boş bira şişelerini ve boşalan teneke kutuları toplamasıydı((((İşte hayat …Görüyorsunuz kimi keyfini sürüyor,kimi yaşamını sürdürmek için ,boşalan kutuları ve şişeleri toplayıp satıyor…Allah kimseyi zorda bırakmasın…

Eeee sizin gününüz nasıl geçti? Kimlere gittiniz bayramlaşmaya?Yoksa şehir dışında mısınız?

Her nerede olursanız olun,hepinize HAYIR’lı Bayramlar diliyor,Sinop’tan sevgilerimi yolluyorum.Kabul buyurunuz lütfen)))))

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Sinop özlemi çekenler…..

Merhaba sevgili okuyucularım..Nasılsınız?Ben iyiyim çok şükür. Corona günlerinde yürüyüş yaparak, ya da tekneyle balığa çıkarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.