ÇOÇUĞUMUZA KARŞI NE KADAR TUTARLIYIZ?.. Cam Patikler..

 

Çocuklar anne ve babalarından, çevrelerinde ki yakınlarından isteklerde bulunurlar. Ebeveynlerin herhangi bir yasağına evdeki büyükanne ‘evet’ diyecektir. Çocuklar da kendileri için neyin doğru neyin yanlış olduğunu henüz kavrayama-dıkları için çevrelerindeki yakınlarını kendi istekleri doğrultusunda kullanırlar. Bu anne ve babaların farklı tutumlarından da olabilir. Bu farklı tutumlar aile içinde

çatışmalara neden olur. Genelde çatışmaların sebebi ‘uyku ve yemek’ saati konu-

sundadır. Örneğin; ebeveynlerden biri uyku saatinin geldiğini söylerken, diğeri

‘zorlama çocuğu’ ya da ‘bu yemek bitecek’ diğeri ‘bırak yemesin’ der. Eşlerin bu farklı yaklaşımları, çocukların yanında tartışmalara neden olur.

 

Çocuklar için ebeveynlerin kararları çok önemlidir. Çocukların gözünde ebeveynler mükemmeldirler, her şeyin en iyisini onlar bilir. Oysa çocuk anne ve babasından farklı doğruları dinlerse önce şaşırır, sonra da bu durumu kendi lehine kullanma yöntemleri geliştirir. Çocuklar kendi lehine olmayan kuralları koyan ebeveynini dinlemez, kendisini rahat bırakan ebeveyni dinler. Halbuki; çocukların yanında onunla ilgili alınacak kararlar konuşulmamalıdır. Yalnız oldukları zamanlarda eşler davranış biçimlerini değerlendirmeli ve kuralları birlikte belirleyip, uygulamaya da özen göstermelidirler.

 

Farklı tutumlar kişilik gelişimini olumsuz etkiler. Yapılan araştırmalarda tutarsız davranış gösteren ailelerin çocuklarının yetişkin olduklarında kendi doğrularını geliştiremediklerini gözlemlemişlerdir. Kendi yaşamları ile ilgili kararları almakta zorlanırlar ve çok çabuk fikir değiştiren kişiler olurlar. Sürekli başkalarının görüşlerini alan, kendilerine ait görüş bildiremeyen, devamlı şikayet eden ama şikayet ettikleri durumları değiştirmek için küçükte olsa bir gayret içersinde olmayan davranış gösterirler. Kendilerine güvenleri yoktur. Yanlarında hep birilerini isterler.

 

Çocuklarınızın böyle kişiliğe sahip olmasını istemiyorsanız davranış biçimlerini gözden geçirmelisiniz. Hatta çocuklarınızla yakın ilişki içersinde olan yakınlarınız varsa onları da bu konuda uyarmalısınız.

 

Bizim toplumumuzda torunlara hiç kıyılamaz. Her istekleri yerine getirilir. Evde isteklerine karşılık bulamayan çocuklar ebeveynlerini büyükanne ve büyükbabalarına şikayet ederler. İşte bu durumların yaşanmaması için de konulan kurallar

gerekirse yakın çevredekilere de açıklanmalıdır. Aksi takdirde  anne ve babanın çocuk üzerinde ki otoritesi de olumsuz yönde etkilenecektir. Saygı çerçevesi içinde doğru olmayan davranışlar anlatılmalıdır. Bu davranışların düzeltilmesi çocukların gelişimi için yararlı olacak ve anne babanın çocuğuyla iletişimi de olumlu yönde gelişecektir.

 

Her evin kendine göre kuralları vardır. Bu kurallar sadece çocuklar için geçerli olmamalıdır. Örneğin; sigaranın zararlarını çocuğunuza anlatıp, daha sonra bir sigara yakılması sizce ne kadar doğrudur? Anne ve babalar çocuklarına rol model olmaktadırlar. Bu durumda kendi koydukları kurallara kendileri uymamış olurlar. Kısacası belirlenen kurallara anne ve babanın da uyması gerekmektedir.. Çocuklarımızla paylaştığımız her şey bizlere sağlıklı bir birey yetiştirmenin gururu ve evde ki mutluluk olarak geri dönecektir.

 

 

Nalan DURMAZ

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

 GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLER… Cam Patikler…

Tekrardan yazabilmek çok güzel, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları. Zor günlerden geçiyoruz. Bizde evimizde oturuyoruz. Pansiyonumuzu …

2 Yorum

  1. blank

    Çok güzel ve çok doğru, çocuğu olanların okuması lazım. Teşekkürler

  2. blank
    Irem Ebru Gursoy

    Harika bilgiler için teşekkürler, Nalan Abla!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.