Ferit Sıdal…

1950 yılında, Ankara Radyosu’na Tanbur Sanatçısı olarak giren Ferit Sıdal,aynı yıl içerisinde Müzeyyen Hanımla hayatını birleştirmiştir.İhsan ve İlham adında iki oğlu,Melis ve Bûse adında iki torunu vardır.
TRT Müzik Dairesi Başkanlığı’nın 1972 yılında kuruluşuyla ,adı geçen dairenin Türk Sanat Müziği Müdürlüğü görevine atanmış, on üç yıl bu görevi sürdürmüştür.
Ankara Radyosu’ndaki Tanbur Sanatçılığının yanı sıra,1956 yılından vefatına kadar,Kadınlar,Erkekler Topluluğu ve Klasik Koro gibi topluluklarda Şeflik yapmıştır.
Ferit Sıdal’ın Bestekarlık sahasındaki çalışmaları 1951 yılında başlamış olup,ilk eseri Şehnaz Makamında bir Saz Semaisidir.O günden bu yana yüzün üzerinde saz ve söz eseri bestelemiştir.
blank
1990 yılında TRT’den emekli olan Sanatçıya,1998 yılında Devlet Sanatçısı ünvanı verilmiştir.
Değerli okuyucularım, T.S.M. sevdiğimi biliyorsunuz,ama şimdi Ferit Sıdal’dan bahsetmek, nereden aklına geldi diye de düşünebilirsiniz.
Hemen anlatayım. Rahmetli Ferit Sıdal’ın oğlu İlham’la eşimin çocuklukları birlikte geçmiş.Hem okul arkadaşı ,hem de mahalle arkadaşlarıymışlar.Eşim hep bahsederdi , ben de dinlerdim.İçimden de keşke sağlığında tanışma fırsatım olsaydı diye düşünürdüm.
Kaç sene sonra tesadüfen Facebook’ta bulmuş arkadaşı İlham’ı. Sohbet etmişler eskiyi yâd etmişler. Sonra benim T.S.M. ile ilgilendiğimi söylemiş eşim. İlham Bey’de bana hediye olarak, TRT ‘nin çıkardığı bir CD’sini yollamış. İçinden çıkan kitapta, Ferit Sıdal’ın hayatına ve arkadaşlarının görüşlerine yer verilmiş. 2.CD’de Sıdal’ın 1950-1975 yılları arasında Ankara Radyosu’nda seslendirdiği Tanbur Soloları yer alıyor.1. CD’de Besteci Ferit Sıdal’ın yıllar boyu dillerden düşmeyen sözlü eserleri yer alıyor.Ve şarkılarıda öğrencileri seslendiriyor.
Şu anda ben de, bir bestesini Süheyla Eren’den dinliyorum.Güftesini de Sedat Ergintuğ yazmış.
Bir gönül vardı bende henüz aşkı tatmamış
Tertemiz hislerine günah nedir katmamış
Arzu duymuş güzele kollarında yatmamış
Tertemiz hislerine günah nedir katmamış
Ahhh ahh yüreğine sağlık Ferit Sıdal…Yüreğine sağlık… Keşke sizinle şahsen tanışmış olsaydım..Allah ruhunuzu şad etsin….Geride kalanlarada sağlıklı,uzun ömürler versin..
Haydi, hep birlikte bu güzel bestesini Ayşe Taş’tan dinleyelim mi?

Ayşe Taş – Bir gönül vardı bende henüz aşkı… BESDE

Not:Daha sonra size bir süprizim olacak…..Sitemi takip etmeye devam edin))))Hepinize iyi günler..

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

2 Yorum

  1. blank

    Nilgün Hanım sitenizde yapmış olduğunuz nazik hareketnize ve güzel dileklerinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.Biz Suha kardeşimle uzun yıllar birbirimizi kaybetmeseydik, sağlığında babamda, hep beraber olmayı çok isterdi.Sizin gibi bir müzik severi tanıdığım için çok mutluyum.Saygılarımla
    İlham sıdal

  2. blank

    Eşim de bana sizleri anlatıyor.Keşke babanız hayattayken tanışsaydık.Ankara’ya geldiğimizde umarım sizinle ve ailenizlede tanışırım. Yolladığınız o güzel CD içinde ayrıca çok teşekkür ederim.Sinop’tan sevgiler,saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.