GÜVEN DUYGUSU…Cam Patikler..

Bağlanma, doğumdan itibaren anne, baba, bakıcı (varsa) ve çocuk arasında olur. Her ebeveyn ‘ benim çocuğumun ne gibi özellikleri var, mizacı ve hangi besinlere alerjisi var?’ gibi sorulara cevap verebilmelidir. Çocuklar kendilerine bakan kişilerin davranışlarını anlama becerisine sahiptirler. Çocukların erken yaşlarda dil ve sembol kullanımı daha gelişmediği için onlar duyguları anlama konusunda oldukça duyarlıdırlar. Ona bakan kişilerin ne zaman kızgın, kaygılı, öfkeli olduğunu çok çabuk anlayabilmektedirler. Bunun için, aileler ‘ o daha küçük anlamaz’ dememeliler. Eğer anne, baba ya da bakıcı çocuğa olumlu ve tutarlı davranıyorlarsa; ‘ ben sevilmeye değer biriyim ‘ sonucunu çıkarır. Ruh sağlığı açısından koruyucu faktördür. Yüksek özsaygının depresyondan tutunda, başarısızlığa kadar çok şeye karşı koruyucu bir rolü vardır. Ailesinde sevgi ve ilgi görerek büyüyen çocuk güvenilmeye değer, ulaşılabilir kişiler olarak görülmektedir. Kendilerine karşı olumlu beklentilere sahip olan insanlar, başkalarından da olumlu davranışlar beklemeyi ve başkalarına da güvenebileceklerini bilirler.
İlk üç yılda çocuğa temel güven duygusu verilmişse, çocuk bunu yaşamı boyunca kullanacağı kaynağa dönüştürebilir. Aile ve çocuk arasındaki ilişkinin kalitesi burada belirleyicidir. Bebeklik döneminde güveni öğrenen çocuk ilkokul ve ortaokula geldiğinde arkadaşları, öğretmenleriyle de güvenli ilişkiler kurabilmektedirler. Ama tutarsız olarak büyütülen çocuklar, okul döneminde ‘direnen’ çocuklara dönüştükleri görülmektedir. Bu tip çocuklar yerli yersiz anne-babadan istekte bulunan, ailesini yakınında tutmak için her yolu deneyen çocuklar olmaktadır. Yüksek kaygı; bu dönemde dışarıya öfke ve kızgınlık şeklinde yansıyabilir. Kısacası ‘güvensiz’ çocukların okul döneminde, dikkatlerini ya da psikolojik enerjilerini kendilerini geliştirmek yönünde kullanmak yerine ‘seviliyor muyum?’ kaygısı taşıyarak geçirirler. Bunun çocukların ruh sağlığı açısından ne kadar olumsuz etkileri olduğunu bilmeyen yoktur.
Sevgiyle kalın sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları…

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

 GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLER… Cam Patikler…

Tekrardan yazabilmek çok güzel, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları. Zor günlerden geçiyoruz. Bizde evimizde oturuyoruz. Pansiyonumuzu …

Yorum

  1. blank

    ÇOK GÜZEL VE FAYDALI BİLGİLER NALAN HANIM..TEŞEKKÜR EDERİM.BENİM İKİ OĞLUM VAR BİRİ 10, DİĞERİ 2 YAŞINDA..SIK SIK ONLARA OLAN SEVGİMİ GÖSTERİR, SARILIP BAŞLARINI OKŞARIM. HEMEN YATIŞIP KUZU OLUYORLAR.. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.