Ah baba ahhhhh…..

Bugün arife babacığım. Hani sen bayram yaklaşırken , harıl harıl çalışır,gece geç saatlerde eve gelirdinya,işte ben o günleri hatırladım şimdi.
Hele arife gecesi saat 24.00 dü bulurdu gelişin. Yorgun argın ,oflaya ,puflaya gelirdin.Ayağındaki varizler daha bir şişmiş olurdu arife günleri.
O gün annemde boş durmazdı,daha birkaç gün önceden camlar ve halılar silinmeye başlanırdı. Ben ilkokula gidiyorum diye fazla iş yapmazdım,tozları alırdım sadece. Sonra bugün gelirdi,bayramdan birgün önceki önemli gün…Arife.
Bir gece önceden hazırlanan nokulun iç malzemeleri çıkar tezgahın üstüne, fırından en az 10 ekmek hamuru alınır ve koca koca sinilere kıymalı ve üzümlü nokulları açardı annem. Tepsilere benim kuvvetim yetmediği için ,dükkandan birini yollar taşıtırdın.
Ben de evde gözlerim yolda pişmesini beklerdim nokulların. Sıcak sıcak, ne de güzel olurdu. Annem koca poşet, taşıyan çocuğa da verirdi.Ahhh baba ahh, mis gibi kokusu geldi sanki şimdi burnuma. Üzerine de çörek otu serperdi biraz.Zaten annem hamur işini güzel yapardı, o güzelim pamuk elleri inceceik açardı. O gittikten sonra ne mantı eski tadında ,ne nokul….
Ben gece heyecanla yattığımda,başucumda ablamın bana yolladığı etek kazak,senin aldığın ayakkabı ile uykuya dalmaya çalışırdım.Bir türlüde uykum gelmezdi,sabah Samri Amca’nın vereceği parayı,senin ,amcamın ve Hüseyin Eniştemin bana vereceklerini hesaplar,onlarla ne alsam planları yapardım.Komşularımızın bazıları , bana beyaz mendil verirdi. Bir akrabamız vardı,zengin eski belediye reisiydi Şevket Amcalar.Onlar çukulata tutardı..Ah Baba ahhhh. Ahhhhhhhhhhhhhh. Ne günlermiş…
Bak ama adetimiz olan, bayram sabahları kahvaltıda yediğimiz tavuk ve pilavıda unutmadım.Nohutlu bol tereyağlı,üstünede köy tavuğu haşlanırdı.. Ne de lezzetliydi…En büyük özelliğide ailemizin bir arada toplanmasıydı.Bayram namazından sonra ağabeyim yeğenler,yengem,biz çocuklarla bir araya gelirdik.Hem de sabahın 9.00zun da sofraya oturmuş olurduk.. Geç kalmak yok. Zaten hepimiz erkenden kalkardık o sabah.Erkekler camiye bayram namazına giderdi,biz de evde yasin okur,namaz kılar evi toplar kahvaltıyı hazırlardık….
Bugün yine arife babacığım. Evimi 2 gün önce temizlettim.Bugün de şöyle üstten aldım.Nokul yapmadım,şimdi hangi fırına gidersen git,her zaman nokul var. Hemde öyle senin zamanında ki gibi üzümlü ve kıymalı değil,patateslisi,çikolatalısı,zeytinlisi,haşhaşlısı,peynirlisi..
Aaaa çikolatalı bilemi var, diyorsun?…Ooo babacığım, ne yok ki…Yani anlayacağın ben evde yapmadım,isteyen yarın ,hangi çeşit istiyorsa fırına gidip alır.
Sabah kahvaltıda reçel peynir,zeytin,domates gibi rutin kahvaltılıklar var,onlardan yiyeceğiz.Artık eskisi gibi bayram sabahları pilav tavuk adetini kaldırdık,çok ağır geliyor yiyemiyoruz.
Kıyafet desen hiç sorun değil,geçenlerde aldığım ayakkabımı daha giymedim. Bayram için değil, devamlı yeni birşeyler alıyoruz. Etiketi üzerinde kıyafetlerim duruyor daha.Yarın sabah seçerim birini.
Çocuklar iyi, torununun biri güneye gitti tatile. Çok yoğun çalışıyorum ,biraz değişik yerler göreyim dedi. Biri ne ise şu anda yanımızda. Bayramla pek ilgisi yok,yaşıda büyüdü artık haşlık verilmeyeceği için bayram olmuş neyime diyor.Şimdi artık bayramlar tatil olarak geçiyor.Bayram tatili 10 gün ,aman nereye gidelim diye düşünüyor herkes?Bayram büyük şehirlerin boşalması oluyor, rahatlıyor şehir.
Biz Sinop’tayız,vallahi havada sıcak, öyle fazla bayramlaşma yapmıyoruz. Çok yakın ve yaşlı akrabalara gidiyor,bayramlaşıyor, eve gelip misafir bekliyoruz.
2. Gün mü ne yapıyoruz ?Eşim, tatil balığa çıkalım diyor ve deniz de vakit geçiriyoruz. Bazen telefonla evdemisiniz diyenlerede şu saatte bekleriz değip randevu veriyoruz.
Ne kadar değişmiş herşey değil mi baba.?Allah’a şükür hala oruç tutuyoruz.Ramazanın geldiğini oruçda tutmasakya hiç anlayamayacağız.
Bu yaz da havalarımız normal sıcaklıkta geçti,çok rahat oruç tuttuk.Günlerin uzunluğu hiç etkilemedi inan.
İşte bizim bayramımız böyle geçiyor şimdi..Daha başka anlatacaklarım var ama, onu yarın ziyaretine geldiğimde anlatırım….
Ah baba ahhhh,bugün arifemi gerçekten?

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

2 Yorum

  1. blank

    Hala,

    Dedeme olan mektubundan çok etkilendim!

  2. blank

    Öylesine içimden geldi,yazdım.(((

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.