Dört Anlaşma…Don Miguel Ruiz

Toltek bilgelik kitabı diyor başında.Totek bilgeliği,bugün hala bir kısım Meksikalı Kızılderilileri tarafından uygulanıyor.Toltek bir yaşam sanatı.Toltek kendisini doğa ve evrenin bir parçası olarak görüyor.Tolteklere göre herşey cinsiyetsiz ve canlıdır.Tapınma onlar için bir anlam ifade etmiyor,görmeye,uygulamaya öğrenmeye önem veriyorlar.

Kitabın birçok yerini çizerek okudum. Henüz bir kere okudum ama bence başuçu kitabı olup ara ara okumak lazım. Daha önce Yaşam Koçu Hande Akın’ın tavsiye ettiği kitaplardan biriydi bana.Ve okuyup bitirdiğimde kendimi çok daha mutlu hissettim. Neden mi?Bunun için kitabı size daha detaylı anlatmam gerekiyor.Şöyle ki:

Bir toltek diyorki:Biz ağaça baktığımızda onu dinler ve ondan çok şey öğreniriz.Siz beyazlar,ağaçtan ne kadar kereste ve kar elde edebileceğinizi hesaplarsınız.

Ödül aldığımızda kendimiz iyi hissederiz ve bu ihtiyaçımız olan ödülü alabilmek için, insanların bizden bekledikleri şekilde davranmayı sürdürürüz.Cezalandırılma ve ödül alamama korkusuyla,kendimiz olmayan farklı bir kişiliğe bürünürüz.Başkalarının bizi görmek istedikleri gibi biri olarak onların onayını almaya çalışırız.Çevremizdeki herkezi memnun etmeye çalışırız.Ve bir oyuncu olamaya başlarız.Kendimiz olmaktan korkarız,çünkü kendimiz olduğunda reddedilmekten korkarız.Reddedilme korkusu,yeterince iyi olmama korkusuna dönüşür.Sonunda olmadığımız biri haline geliriz.Annenin inançlarının,babanın inaçlarının,toplumun inançlarının,dinin inançlarının bir kopyası oluruz.

Öncelikle kendimiz kabul etmeyi ve sevmeyi bilmeliyiz.Kendimize duyduğumuz öz-sevgi ne kadar çoksa,öz –zararda o kadar az olur.

Bireysel gücünüze sahip çıkmanız gerekiyor.Korku temelli anlaşmalar çok enerji emerek bizi tüketir,sevgi temelli anlaşmalar ise az enerjiyle çok şey yaratır.Ve daima ekstra enerjiye sahip olursunuz.Şimdi DÖRT ANLAŞMA var.

1.ANLAŞMA:kullandığınız sözcüklerde kusursuz olabilmenizdir.Söz bir güçtür,kendinizi ifade etme ve iletişim kurma gücüdür.Düşünmekte kullandığımız sözlerle, yaşamınızdaki olayları yaratırsınız.Söz sahip olduğumuz en güçlü araçtır.Kötü söz kullanırsanız hayatınızı cehenneme ,güzel kullanırsanız cennete çevirisiniz.İnsan zihni sürekli tohumların ekildiği verimli toprak gibidir.Tohumlar düşünceler,fikirler ve kavramlardır.Buradaki söz tohum oluyor ve ne ekerseniz zihninize, onu büyütürsünüz.Zihninize ekilmiş,korku veya şüphe tohumu yaşamınızı zindana çevirebilir.Her insan bir büyücüdür diyor.Sözlerimizle ona büyüde yapabilir,büyüde bozabiliriz. Arkadaşının yüzünü sararmış gördüğünde, aa  yüzün kanserli hastanın yüzü gibi sapsarı derseniz,arkadaşınızda sizin sözünüzü dinlerse ve inanırsa sözünüzle bir anlaşma yapmış olur. Ve bir seneden az bir zamanda kanserden ölür. Bu sözün gücüdür.

Sözün kötüye kullanımıyla birbirimizi aşağıya doğru çekiyor,birbirimizi korku ve şüphe kıskacında hapsediyoruz.

Sözlerinize gösterdiğiniz dikkat ve seçimlilik size bir şey daha kazandıracaktır. Bağışıklık. Başkalarının negatif telkinlerine karşı bağışıklık kazanacak ve size söylenen olumsuz sözlerden etkilenmez hale geleceksiniz.

2. ANLAŞMA:Hiçbir şeyi kişisel algılamamaktır.Kişilerin bakış açıları, ehlileştirme sürecindeki programlamalarından oluşur.Birisi hey sen çok çirkinsin derse,gerçek şu ki,bu kişi kendi duygu düşünce ve inançlarını ifade ediyor.Bu kişinin gönderdiği zehri kabul edip etmemek kişisel algılama ile ilgilidir.Eğer zehri kabul ederseniz,onu size ait kılarsınız.

Sizin bakış açınız sizin gerçeğinizdir.Bu yüzden bana kızdığınızda kendinizle uğraştığınızı bilirim.Ben size kızmanız için mazeret olurum.Kızarsınız çünkü korkuyorsunuzdur,çünkü korkularınızla uğraşıyorsunuzdur.Birisi size sevgi ve saygıyla davranmıyorsa,o kişinin sizden uzaklaşaması sizin için bir armağandır.Eğer sizden uzaklaşmıyorsa, onunla birlikte uzun yıllar acı çekmeniz,acıya katlanmanız kaçınılmazdır. Böyle bir kişi tarafından terk edilmek bile, size bir süre acı verebilir ama bir süre sonra yüreğiniz iyileşecektir.

3.ANLAŞMA:Varsayımda bulunmayın.Gerçeği duymaya cesaret edemediğimizde ya da açıklama istemekten korktuğumuzda varsayımlarda bulunuyoruz.İlişkilerinizde varsayımda bulunmak problemlere davetiye çıkarmak demektir.

4. ANLAŞMA:Daima yapabildiğinin en iyisini yap.O zaman meditasyonun süresinin değil,yaşamanın,sevmenin ve mutlu olmanın önemli olduğunu anlarsın.Yaşam sizden neyi alıyorsa bırakın gitsin.Aktif bir teslimiyet duygusu içinde geçmişi bıraktığınızda,anda dolu dolu,canlı olmanıza izin verirsiniz.Geçmişi bırakmak demek,şu andaki rüyanızdan haz alabilmeniz demektir.Şu andan zevk almamak geçmişi yaşamak demektir,bu yarı canlılık anlamına gelir. Bu, kendinize acımayı ,acı çekmeyi ve gözyaşını getirir.Siz bu dünyaya mutlu olmak için geldiniz.Sevmek için,haz almak için,sevginizi paylaşmak için geldiniz. Bunlar sizin yaşam hakkınız.Bu haklarınızı kullanın ve yaşamdan zevk alın.

Sözleriniz de özenli olduğunuzda,hiçbirşeyi kişisel algılamadığınızda,

varsayımlarda bulunmadığınızda,daima yapabileceğinizin en iyisini yaptığınızda harika bir yaşamınız olacaktır.Yaşamınızın kontrolü yüzde yüz sizin elinizde ,sizin yönetiminizde olacaktır.

EEE daha ne olsun…Bakın ben Hande’yi dinledim,siz de beni dinleyin ve şu kitabı alın. Yaşam felsefenizi değiştirmeye çalışın ve mutlu olun…

Negatif düşüncelerden zihninizi uzak tutun,çevrenizdeki arkadaşlarınızada negatif şeyler duymak istemediğinizi söyleyin. Unutmayın negatiflik,olumsuz şeyleride peş peşe getirir. Buna sebebiyet vermeyin…Yaaa  başka hayat yok. Bu da sizin hayatınız,mutlu olmakta sizin hakkınız..

Sizi seviyorum…Hem de çooooooooooook.))))Aldınız mı ben deki pozitif enerjiyi?)))))Haydi bakalım iyi akşamlar.)))

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.