KIRIK CAM TEORİSİ…Sessizliğin Sesi..

Merhabalar..

Bugünlerde elime aldığım ve henüz bitiremediğim bir kitabım var. M.Tınaz Titiz’e ait:  “Sorunların İntikamı: Çözemeyeni Çözerler”. Bu kitabın özünden ilerde bahsedeceğim inşallah. Ama harika bir kitap hepinize alıp okumanızı tavsiye ederim.

http://www.pegem.net/kitabevi/120761-Sorunlarin-Intikami-Cozemeyeni-Cozerler-kitabi.aspx

 Kitapta bir başlık dikkatimi çekmişti ve bana ilginç gelmişti. “Kırık Cam Teorisi”ni sizlerle paylaşmak istedim. Yorum sizin.

ABD li suç psikoloğu Philip Zimbardo’nun 1969 yılında yaptığı bir deneyden ilham alarak geliştirilmişti.

Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model Oldsmobile bıraktı. Ve olup bitenleri gizli kamerayla izledi.

Bronx’daki otomobil üç gün içinde baştan aşağıya yağmalandı. Diğerine ise bir hafta boyunca kimse dokunmadı.

Ardından Zimbardo ile iki öğrencisi “sağ kalan” otomobilin yanına gidip çekiçle kelebek camını kırdı. Daha ilk darbe indirilmişti ki çevredeki insanlar (zengin beyazlar) da olaya dahil oldu. Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılamaz hale gelmişti.

N.Y. Belediye Başkanı Guiliani, “Olumsuzluklarla mücadeleyi nasıl başardınız?” sorusunu bu olgunun ışığında şöyle cevaplıyor:

“Metruk bir bina düşünün. Binanın camlarından biri bile kırık olsa, o camı hemen tamir ettirmezseniz, çok kısa sürede, oradan geçen herkes bir taş atıp binanın tüm camlarını kırar.

Bir sokağın suç bölgesine dönüşme süreci önce tek bir pencere camının kırılması ile başlıyor. Ardından daha büyük suçlar geliyor; bir süre sonra o sokak, polisin giremediği bir mahalleye dönüşüyor.

Bunu anlayan New York polisi, önce küçük suçların peşine düşmüş. Metroya bilet almadan binenleri, apartman girişlerini tuvalet olarak kullananları bile yakalayıp haklarında işlem yapmış.

Polis bu kararlılığıyla “Küçük müçük, bizim için farketmez; bu sokağın metro istasyonunun veya mahallenin suç üreten bir bölge olmasına izin vermeyeceğiz.” demiş.

 Eski Bakanlarımızdan M.Tınaz Titiz, her pazartesi KRT de(Karadeniz TV) aynı isimde program yapıyor ve “sorun çözme kabiliyetine” değiniyordu.http://www.beyaznokta.org.tr/oku.php?id=224

Alt yazı mümkün olmadığı için bana adı geçen kitabını  yollamayı teklif etti,  kitabı yollamakta ise hocam A.Şükran Demiralp önce davrandı. Gerek Sn. M.Tınaz Titiz Bey’e gerekse değerli hocam A.Şükran Demiralp’e çok teşekkür ederim.

Kitapla dolu günler dileğiyle..

Gül Ustabaş Genc

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

2 Yorum

  1. blank

    Sevgili Gül,

    Kitabın içindeki Sorun Çözme Kabiliyetine yönelik bir çok konunun yanısıra “Kırık Cam Teorisi” benim de çok ilgimi çekmişti. Genel olarak başlangıçta “görmezden gelme” ile verilen ödünlerin maliyeti sonradan katlanabiliyor. Bir de insanın içindeki o yıkıcı gücün fakir / zengin, beyaz / zenci (ezilmemiş / ezilmiş) farketmeden hemen kışkırtılabilir olması düşündürücü ve farklı boyutlarda sorgulanması gereken bir konu bence.

    Bu teori tersini de doğrulayabilir belki: “Yapıcı” olmak.

    Bu yazıyı okuyanlara “yapıcı” bir davetim var: Davetimi incelemek isteyen benekdum@yahoo.com‘a haber iletebilir:-))

    Kitap konusunda sana aylar önce verdiğim sözümü hatırladığım ve elimde de hazır kitap olduğu için önce davrandım:-))

    İlgine, ellerine sağlık. Bir çok kişi bu seçtiğin örnek sayesinde bu değerli kitaba ilgisini yöneltebilecek..

    Sevgi ve selamlarımla,

    A. Şükran Demiralp

  2. blank

    Tekrar teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.