ÇOCUKLARDA GECE ALT ISLATMA….Cam Patikler…

Sevgili okurlar birçoğumuzun ailesinde, çevresinde ya da kendi çocuklarımızda olabilecek sıkça rastlanan bir sorundan söz etmek istedim, bu yazımda.
Birçoğumuz gece altını ıslatan çocuklarımızın tembellikten ya da psikolojik kökenli olduğuna inanırız. Ve gece çocuklarımızı rastgele saatlerde kaldırıp çişe tutma, sünnet, ilk adet görme, askere gitme gibi olaylarla yatak ıslatmanın geçebileceğini düşünmekteyiz. Ama bunların hepsinin hurafe olduğunu söylüyor uzmanlar. Ayrıca yine yapılan araştırmalarda ebeveynlerin çocuklarına maalesef %35 oranında ağır sayılabilecek cezalar verdikleri görülmektedir. Oysa yatak ıslatma ceza ile tedavi edilemez. Tam aksine cezalandırma ters etki yaratıp çocuğun özgüven ve direncini kırıp, psikolojik sorunlara neden olabilir.
Bir çocuğun 5-6 yaşını geçmiş olmasına rağmen gece uykuda yatağını ıslatması tıp dilinde ‘enurezis’, halk dilinde ise; ‘yatak ıslatma’ ve ya ‘alt ıslatma’ olarak adlandırılır. Yatak ıslatma insanlık tarihinde kayıtlıları bulunan en eski sağlık problemlerindenmiş.
Gece yatak ıslatmayla kendini gösterebilen hastalıklar arasında kronik bademcik iltihabı veya geniz etine bağlı üst solunum yolu tıkanıklığı, alerji, parazitler, kronik kabızlık ve idrar yolu iltihapları sayılabilir. İşeme fonksiyon bozukluğu derken idrar yolu hastalıkları da gece yatak ıslatmaya neden olur. Ayrıca dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda horlayan çocuklarda enurezis daha sık görülür. Hemen hemen bütün yatak ıslatan çocukların ebeveynleri çocuklarının çok derin uyuduğunu, hatta yanında top patlasa uyanmayacağını söylerler.
Uzmanlar, “enurezisli bir çocuk öncelikle üroloji uzmanına götürülmeli. Çocuk ürolojisi uzmanlarına gidilirse daha iyi sonuç alınır. Ancak küçük yerleşim bölgelerinde çocuk hastalıkları uzmanı da olabilir,” diyorlar. Eğer tedavi edilmezse çocuklarda özgüven kaybı, içine kapanma, sosyal izolasyon, başarıda düşüş, depresif eğilimler, suçluluk duygusu gibi oldukça ciddi psiko-sosyal sorunlar görülebilir.
Çocuk birçok akranının yaptığı gibi arkadaşlarında kalmak, kampa veya okul gezisine gitmek, akrabalarında yatmak ister ama korkusundan ve utancından bunları yapamaz. Giderek yatak ıslatma bir fobiye dönüşebilir. İleri yaşlarda ise; aile ve iş başarısına da olumsuz etki eder. Sevgili okurlar basit gibi gördüğümüz bazı sorunlar çocuğumuzun tüm yaşamını nasıl etkileyebiliyor, değil mi? Bu nedenle çevrenizden duyduklarınızla değil de, uzmanların dediklerini dinleyelim ve bu sorunları yaşayan çocuklarımız varsa en kısa zamanda uzmandan yardım alalım.
Sevgiyle kalın, sevgili okurlar…

Nalan Durmaz.

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

 GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLER… Cam Patikler…

Tekrardan yazabilmek çok güzel, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları. Zor günlerden geçiyoruz. Bizde evimizde oturuyoruz. Pansiyonumuzu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.