İlber Ortaylı…Bir Ömür Nasıl Yaşanır?…

İlber Ortaylı…Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Bu kitabı okuduğumda İlber Ortaylı’ya birkez daha hayran kaldım. Çok akıcı bir dille gazeteci Yenal Bilgici’nin sorularını yanıtlamış, fikrini beyan etmiş, tecrübelerini paylaşmış bizimle…

Ne kadar çok yer gezmiş, görmüş. Hayatını yaşadıklarıyla, tanıdıklarıyla,okuduklarıyla, gördükleriyle şekillendirmiş. Öyle güzel önerilerde bulunuyor ki okuyucularıyla, ister istemez bazı şeyleri not alıyorsunuz, hayatınıza geçirmek için..

Kitap Açıklaması

Daha anlamlı yaşamak için İlber Ortaylı’dan tavsiyeler…

“Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.”

– İlber Ortaylı

İlber Ortaylı, yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. “Herkes kendi talihinin mimarıdır” sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor.

  • Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her andan tat alabilmek için önce ne lazımdır?
  • İnsan hayatı kaç dönemden oluşur ve her bir dönemde neleri tecrübe etmek gerekir? 15, 25, 40 ve 55 yaşları neden birer eşiktir?
  • İnsan kimden, ne öğrenebilir? Kendi kendini yetiştirmek nasıl mümkün olur?
  • Kişi mesleğini neye göre seçmelidir?
  • Bir işin uzmanı olmak ve o uzmanlık bilgisiyle çalışmak için nelere ihtiyaç vardır?
  • Bir dil, en iyi nasıl ve ne zaman öğrenilir?
  • En verimli sonucu alabilmek için nasıl çalışmak gerekir?
  • Sorumluluk sahibi bir insan, kendisi veya çocukları için nasıl bir eğitim modeli aramalıdır?
  • Hayata değer katmak için ne tür insanları arayıp bulmak gerekir?
  • Doğru kararları alabilmek için en çok kimleri dinlemek gerekir?
  • En iyi nasıl seyahat edilir; bir şehir nasıl dolaşılır? Hangi müze, hangi meydan, hangi sokakları görmek için dünyanın bir ucuna kadar gidilebilir?
  • İyi film, güzel müzik, doğru kitap nedir? Hangi temel eserleri dinlemeli, okumalı ve seyretmeliyiz?
  • İnsan yaşadığı şehirden tam manasıyla nasıl yararlanabilir?

“Bir Ömür Nasıl Yaşanır?”, ülkemizin medarıiftiharı olmuş bir tarihçinin gözünden, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair çok özel bir kılavuz…

İşte kitabın arkasında yazanlar ,size kitabın özetini de veriyor. Alıp hemen okuyun.

Beğendiğim sözlerinden birkaçı:

1.Kabiliyetlerini tespit eden,çocukları ona göre yetiştiren bir sistem kurmamız gerekiyor.Hiçbir toplum yetenekli çocuklarını harcayacak lükse sahip değildir.

2.Bilmem nerelere üniversiteler açılıyor,bizim çocuklarımız da oralara gidince kurtulacaklarını zannediyorlar.Ama söylüyorum,iyi olmayan üniversiteye gideceklerine,üniversiteye gitmesinler.

3.Sokaklarında yürümeden,çarşısına karışmadan bir şehri anlamak mümkün değildir.Öyle,’’Taksiden indim,otele gittim,’’yok,yürüyeceksiniz.

4.Çocuğunuzu, sadece kendisi olduğu,çocuğunuz olduğu için sevin.Bizdeki büyük yanılgılardan biri,insanlarımızın kendi başaramadıkları şeyleri çocuklarından beklemesidir. Bunu yapmayın,çocuklarınıza kendi yükünüzü yüklemeyin.

5.Esas olan 25’ine kadar öğrendiklerinizdir. O yaşa dek okuduğunuz kitaplar,seyrettiğiniz filmler,gördükleriniz hayatınız boyunca sizde kalır.Belli yaşlardan sonra öğrendiklerinizi aynı hızla unutuyorsunuz.

6.Türkiye’den çıkınca ilk görülmesi gereken yer İran’dır.Bunun nedeni de çok basittir. İran’ı anlamadan Türkiye ‘yi anlayamazsınız.

İyi geceler..

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.