YÜZSÜZLER…Amma Darko..

Bir Afrika ülkesi olan Gana’da geçiyor roman. Polisiye romanı gibi. Hatta gibisi fazla desem yeridir.

Gana’nın çok fakir bölgesinde yaşayan,devamlı çocuk doğuran parasızlıkla mücadele için seyyar satıcılıktan,hırsızlıktan,vücütlarını satmaya kadar her türlü işi yapan kadınların hayatı.

Ve bu yaşantı içinde,aileleri istemediği için  sokağa düşen çocuklar, onların yaşadıkları…

Yaşamak demekte çok zor bu hayatlara. Öyle bir çileki yaşam..Aç susuz,yatacak yer yok,tuvalet yok…Hiç birşey yok…

Bu arada yine ailesinden ayrılıp sokaklara düşen Fofo..Ve tesadüf eseri karşısına çıkan,Kabria sayesinde değişen yaşamı..

Hani özellikle eskiden,bazı olaylar duyduğumuzda  ve şaşırdığımızda aynı Türk Filmi gibi derdikya, inanın buradaki olayların birçoğuda öyle. Önceden imkansız dediklerimize şimdi artık rastlıyoruz.

2005 yılında Güney Afrika’ya gittiğim de, orada ki yaşamı biraz da olsa gördüm. Şu anda ismini anımsamadığım bir bölgeye götürmüştü bizi tur rehberimiz İsmail, inanın tavuk kümesi gibi barakalardan oluşan bir mahalle vardı. Yani boyun biraz uzun olsa barakanın içinde dik duramazsın. 3-4metre kare var yok alanı. Ve burada aileler kalıyordu. Nerede yatıyorlar,nerede yiyorlar,nerede yıkanıyorlar hiç belli değildi. O günkü şehir içi turumuzda ben ,diğer Türk arkadaşım ve  19-20 yaşlarında bir İngiliz turist genç vardı. İsmail’le birlikte İngiliz turist çocuk barakaların bulunduğu mahalleyi gezdi,açıkçası biz korktuk ve arabadan dışarı çıksakta fazla uzaklaşamadık. Ben hatta orada 4 küçük zenci çocukla resim çektirmiştim.Resimi bulursam size yayınlayayım da barakaları görün.

Bu kadar fakirliğin yanında, bir de çok zenginleri var. Mesela bir zengin mahallesinden geçerken evlerinin önüne ağaç diktiklerini gördük. Ama ne ağaç, yüksekliği 30 metre vardı. Başka bir yerden tanesi 10 bin dolara getirtiyorlarmış.Evlerin her biri malikane… Böyle bir zenginlik, yarım saat ötesinde, böyle bir fakirlik…

Bu kitabı okurken aklıma  gezdiğim bu yerler geldi…

Kısacası kitabı beğendim.Yüzsüzler kitabı 160 sayfa bir Afrika gerçeği. Kütüphaneden alabilirsiniz..

Size iyi okumalar diliyorum…

Not:Son 4 gün oylarınızı bekliyorum..)))

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Vadideki Zambak..Balzac

Bu defa da bir dünya klasiği bitirdim. Bu romanı yıllar önce okumuştum, bu defa yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.