EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR-1. SESSİZLİĞİN SESİ.

 Altı tane sadık hizmetkarım var: (Bütün bildiklerimi onlar bana öğretti.) isimleri: Ne, Niçin, Ne zaman ve Nasıl, Nerede, Kim’dir.. Rudyard KİPLİNG

Merhaba,

Bir işitme engelli, normal insanlarla beraber nasıl eğitim alır? Sizce almalı mıdır?

Kendimden bahsederek gireceğim konuya..

Normal bir çocuk olarak başladığım ilkokulun 2.sınıfında aniden hastalanmam ve bunun sonucu işitme duyumu kaybetmemle önce şehirlerarası yolculuklarla doktorlara götürülme sürecim başlamış sonra da “bu kız artık duyamayacak” sözüyle mecburen Sinop’a dönmüştük.

Doktorların tavsiyesi; benim konuşma yeteneğimi kaybetmemem için normal okuluma devam etmem yönündeydi. Ben artık sudan çıkmış balık gibiydim ve artık karada yüzmeliydim..

Sevgili öğretmenim Sabriye Özcan’ın  kabulüyle, tekrar sınıfıma dönüyorum. o zamanki duygularımı bugün çok fazla hatırlayamıyorum.. (tek tesellim ağlamak oluyordu.)

İlkokulu başarıyla bitirince tekrar aynı soru karşımıza çıktı? Beni hangi okul bu halimle kabul edebilirdi?

İstanbul Göztepe Sağır ve Dilsizler okulunda yapılan görüşme sonucu, oranın müdürü de normal okula devam etsin diyordu, oraya kabul edilirsem konuşmayı unutacak, kendimi işaret diliyle konuşur bulacaktım..

Okullar açılıyor… Ben hala ortadayım.. En sonunda orta kısmı da olan kız meslek lisesine götürülüyorum “hiç olmazsa bir sanatı olsun, muhakkak okusun” diyen ailem sayesinde.. Önce kabul etmek istemiyorlar ve sonra deneme yapmak koşuluyla mecburen kabul ediliyorum. O güne dek bir öğretmenim varken, birden çoğalıyor sayısı.. Her gelen öğretmenle tanıştırılıyorum.. En zoru İngilizce dersi.. Duymayan bir kız bu dersi nasıl alacak? Kendi halime bırakılıyorum, bende ki hafıza, tüm yazılanları soru ve cevapları ezberlememe neden olduğu için (arkadaşlarımın yaptığı okunuşla yazma hatası bende olmuyordu) İlk sınavda 99 almıştım, ne ilginç değil mi? İlk yarıyılı teşekkürle kapatıyorum ve benim eğitim hayatım böylece devam ediyor..

Hayatımda çok önemli yer tutan öğretmenlerimi, hepsini sevgi ve saygıyla anıyorum.. Aynı zamanda satranç oynadığımız İngilizce öğretmenim Erdinç Bey’i, bana toplum içinde nasıl hareket edeceğimi öğreten Başmüdür yardımcımız Zekiye Hanımı, sesli okumama önayak olarak dışa dönmeme sebep olan Türkçe öğretmenim Sevim Hanımı, bana duymadığım halde flüt çalmayı öğretmeyi kafasına koyan ve başaran müzik öğretmenim Tülin Hanımı…Ve burda yazamadığım diğer hocalarımı.. İnanın onların emeğini hiçbir zaman ödeyemem.

İmkansız bir şey yoktur, istediğiniz takdirde herşey olur.. Ve ben lise sonda, üniversite sınavına giriyorum.. Tutturmuşum o güne kadar “doktor olacağım” diye.. Engelli raporu alırken heyet başkanı bana soruyor “hastalarını nasıl dinleyeceksin?” Üniversite sınavında da engelli olduğum için sınıfımda özel görevli bir hanım vardı, sınavdan sonra ne doğrultusunda tercih yapacağımı sorduğunda, tavsiyede bulunmuştu.. Gerçekçi olmamı, ilgi duyduğum ve başarılı olacağım alanlarda tercih yapmamı tavsiye etmişti. Onun tavsiyesine uydum, tercihlerimi öyle yaptım. Ve 5.tercihim olan İstanbul MSÜ Moda-Konfeksiyon bölümünü kazandım.. Üniversite ve sonrasını diğer yazımda anlatacağım.

Görülüyor ki; insan olmak kulak-göz, ayak-el ile değil, kafa ve kalp ile- istemek-başarmak ile mümkün oluyormuş.

Engellilere normal insanlarla beraber eğitim verilmesini savunuyorum. Engelli bir yakınınız ya da tanıdığınız varsa onların eğitimi için hertürlü olanağı kullanın, engelleri kaldırın, Acımayı “bir işe yaramaz” gözü ile bakmayı bırakın. Ben görmediği halde resim yapan, duymadığı halde gitar çalan gördüm.. Belki sizde görmüşsünüzdür..

Tarihe bakınca da, Beethoven’in 9.senfonisini işitme engelli olarak yaptığını, Helen Keller’in  hem sağır-dilsiz hemde kör olmasına rağmen 5 dil öğrenip kitap yazdığını, bisiklet ve kano kullandığını, Marlee Matlin’in ise  Oscar kazanmış Amerikalı sağır-dilsiz bir oyuncu olduğunu görebilirsiniz. Edison’u ise bilmeyeniniz yoktur, peki onunda işitme engelli olduğunu, Graham Bell’in de telefonu gerçekte işitme engelli eşine, işitme cihazı icat etmek isterken bulduğunu biliyor muydunuz?

Sağlık-mutluluk ve engelsiz bir hayat dileğimle…

 

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

6 Yorum

  1. blank

    Öncelikle kurumdaşım olarak sonra sessizsiniz takımı İED Üyesi olarak başarılarının devamını diliyorum..

  2. blank
    Hatice Çiçeksever

    Gülcüm, böyle akıllı şeyler yazmaya devam edersen bize yer kalmayacak:)))
    Çok anlamlı ve başlangıç olarak iyi seçim olmuş. Tebrikler.

  3. blank

    Çook teşekkür ederim sevgili Firdevs.. ve Hatice abla; sizin gibi olsam bana yeter.. bu yaz galiba sizi sık sık ziyaret edecek, bilgi ve kültürümü daha da artıracağım.. Tekrar teşekkürler, Sevgiler.

  4. blank

    Gül Hanım sizi tebrik ediyorum .İşitme Engelli çocuklarımızın en büyük sorunlarında biri eğitim hayatları,çok şükür bu zamanda koklear implantla daha iyi duyabildikleri için çoğunlukla normal okula gidiyorlar.Ama hala bu çocuk işitme engelliler okulına gitsin diyen eğitimcilerde var.Öğretmenlerin yükünüde hafifletmek gerektiğine inanıyorum .Yani biz evde elimizden geldiğince tekrarlar yaparak çocuğumuzun öğrendiklerini pekiştirmesini sağlamalıyız.
    Benim kızım 8 yaşında 3. sınıfa gidiyor ayrıca Konak Bilim Sanat Merkezine devam ediyor.Öğretmenleri çok anlayışlı .İnşallah bütün çocuklarımız ada böyle eğitimciler denk gelir.

  5. blank

    Zeynep hanım, her işitme engelli çocuğun annesi sizin gibi düşünse harika olurdu.Birde öğretmen ve arkadaşları da çok önemli tabii ki. ben kaynaştırmalı eğitimi savunuyorum..birkaç patavatsız çocuğun çıkması hiç sorun olmaz.. Kolay gelsin. Unutmadan kızınız Konak Bilsem e gidiyorsa üstün zekalı demektir. Tebrikler. (Maşallah)

  6. blank

    Sağolun Gül Hanım kızım Bilsem in (konak bilsem için söylüyorum) ilk ve tek koklear implantlı öğrencisi gurur duyuyoruz onunla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.