ÖTV ve İŞİTME ENGELLİLER..SESSİZLİĞİN SESİ..

 Sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları;

Bu hafta işitme engellilerin bir sorununa değineceğim..

Günümüzde özel otomobil sahibi olmak yoğun iş temposu ya da ailevi sebeplerle bazı işitme engellilerimiz için bir ihtiyaç olmaktadır. Ancak “H” sınıfı engelli sürücü ehliyetine sahip olan işitme engelliler fiyatların yüksekliğinden dolayı otomobil satın alamamaktadır. Çünkü fiyatların yüksek olmasının en başında ÖTV (özel tüketim vergisi) faktörü gelmektedir. Diğer faktör ise otomatik vitesli modelin düz vitesliye göre daha pahalı fiyatla satılmasıdır. Biz otomatik vitesli araba almak istiyoruz çünkü:

İşitme engellilerin en büyük sorunu vites değiştirmek için gereken gaz sesini duyamamalarıdır. Hiçbir işitme cihazı vites değiştirmek için gereken gaz sesini duyuracak kadar güçlü değildir. Bu nedenle işitme engellilerin en büyük yardımcısı “otomatik vites” tir. Ancak otomatik vites tek başına işitme engelliler için  “hareket ettirici özel tertibat” olarak görülmemektedir. Sadece sol ayağı/bacağı olmayanlar için özel tertibat görülmektedir.

Bunun için İED (İşitme engelliler ve aileleri Derneği) http://www.ied.org.tr öncülüğünde dilekçe kampanyası açılmış, ilgili kurumlara (Ulaştırma, Maliye ile Aile ve sosyal politikalar bakanlığı) işitme engellilerin sesini duyurmak hedeflenmiştir. (http://www.engelname.net/dilekce.php ) Gönderenlerin sayısı kısa sürede 2000 i geçmiştir.

Bu konuda İstanbul milletvekili Sayın Akif Hamzaçebi, işitme engellilerin sesini duyarak yasa teklifi vermiştir. Buna ait link:http://www.akifhamzacebi.org/teklif/isitmeengelliler.pdf

Şu an yasa teklifi plan ve bütçe komisyonunda beklemektedir. İnşallah Maliye bakanımız Sayın Mehmet Şimşek başta olmak üzere bütün komisyon üyelerimizin onayıyla komisyondan geçer ve Meclisimizde yasalaşır.Şimdi hepbirlikte bu yasanın onaylanmasını heyecanla bekliyor, tüm milletvekillerimizin bu konuda duyarlı olmasını temenni ediyoruz.

Sizlerinde işitme engellilere destek olmanız dileğiyle..

Teşekkürler.

 

Gül Ustabaş GENÇ

 

 

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

5 Yorum

  1. blank

    Sevgili Gül abla, işitme engellilerin en önemli sorunlarından birini çok detaylı ve akıcı bir şekilde köşene taşımışsın. Çok beğendim. Ayrıca işitme engellilere destek verdiğin için teşekkürler. Başarılı makalelerinin devamını bekler, iyi çalışmalar dilerim. Sevgiler. Ocaklar beldesinden Sinop’a selamlar. 🙂

  2. blank

    işitme engelli kişilerinde ÖTV ve MTV muafiyetinden faydalanması gerektiğini düşünüyor, işitme engellilere ikinci sınıf özürlü / engelli muamelesi yapılamamasını diliyorum 🙂 eline sağlık Gül USTABAŞI GENÇ

  3. blank

    merhaba gül hanım,işitme engellilerin sorunları ve sıkıntılarına çok güzel değinmiş,çok güzel şeyler yazmışsınız.ilgiyle takip ediyoruz.
    yazılarınızın devamını dilerim.

  4. blank

    ellerine yüreğine sağlık can arkadaşım..İstanbul İED üyesi olarak Sinop gibi güzel bir ilimizden bizlerin sorunlarını kaleme alman yüce bir davranış tebrikler başarılar sana..

  5. blank

    Kardeşlerim, hepinize çok teşekkür ederim.. İnşallah komisyondan geçer hepberaber sevincini de paylaşırız..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.