HOŞÇAKALIN…

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU  DİYOR Kİ…

 

Unutkanlık sorunu olanların aklına, ilk önce “Ne yer içersem unutkanlığımı azaltabilirim?” sorusuna yanıt aramak geliyor, çözüm, beyni yalnızca “cevizle, balıkla” beslemekte aranıyor. Oysa ki…

Eğer sağlıklı ve güçlü bir beynin ve sağlam bir hafızaya sahip olmak, unutkanlık probleminden uzak durmak istiyorsanız, beslenmenize, yiyip içtiklerinize özen gösterin ama beyninizi duygusal bakımdan beslemeyi de ihmal etmeyin. Bunun için yapmanız gereken basit ama etkili önlemleri aşağıda bulacaksınız.

Belleği huzur kapsülleriyle güçlendirmek

– Neşeli, eğlenceli biri olmayı hedefleyin.
– Sosyalleşin ve kalabalıklaşın. Daha çok insanla dostluk, komşuluk, arkadaşlık kurun, birlikte hoş ve güzel vakit geçirin.
– Daha sık tatile çıkın, tatillerinizi çeşitlendirin, farklı yerlere gidin, farklı yerleri gezin.
– Her gün düzenli olarak dinlenmeyi ihmal etmeyin.
– Uykunuzdan taviz vermeyin. Güzel ve keyifli, derin bir uyku belleği koruyan en önemli destektir.
– Toplumsal faaliyetlerde, yardım kuruluşlarında, sosyal-toplumsal aktivitelerde yer alın ve aktivitenizi “tutku” seviyesine taşımaya çalışın. İyilik yapma, yardım etme, şefkat gösterme ve empati kurmayı “TUTKU” derecesine taşımak çok ama çok etkili bir bellek ilacıdır.
– Hastalara, yoksullara, yaşlılara yardım gibi gönüllü faaliyetlere katılın.
– Daha çok okuyun, öğrenin, farklı şeyler çözün, çözümleyin. Resim yapmayı, bir müzik aleti çalmayı öğrenmeyi bile deneyin!
– Öğrendiklerinizi yazarak kısa notlar haline getirmeyi ve bu notları sık sık gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Mesela bir günlüğünüz olabilir.
– Bulmaca çözmek, satranç oynamak, briç ve benzeri oyunlarla meşgul olmak için toplu aktivitelere katılın, bu tür kulüplere üye olun ve devam edin.
– Ruhsal gevşeme sağlayan aktiviteleri de lütfen ihmal etmeyin: Nefes teknikleri, yoga, meditasyon, pilates iyi seçimlerdir.
– Size uygun manevi çalışmalar ve yoğunlaşmalar, inanç dünyanızı zenginleştiren her türlü aktivite, huzurunuzu arttırıp, sükûnetinizi derinleştirerek belleğinizi güçlendirecektir.

Not: Bence üsteki yazıyı kesip masa üstüne yapıştırınız. İhtiyaç duydukça açıp okur, uygular rahatlarsınız benden söylemesi…

Günlük yazayım dedim…Olmadı.. Tam havamda değilim..Çok yorulmuşum çooook. Biraz dinleneceğim..2 gün yokum..Nereye mi???Kısmetse gelince anlatırım …Hoşçakalın..)))

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Sinop özlemi çekenler…..

Merhaba sevgili okuyucularım..Nasılsınız?Ben iyiyim çok şükür. Corona günlerinde yürüyüş yaparak, ya da tekneyle balığa çıkarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.