ALT YAZILAR VE ÖNEMİ..Sessizliğin Sesi…

Günümüzde televizyon hemen hemen her evde önemli bir yer kaplamaktadır. Kimi haber programları, kimi dizi, kimisi de belgeseller izlemekten keyif alır.

Biz işitme engelliler olarak televizyon izlerken hemen hemen bir şey anlayamıyoruz, bu çoğumuzu üzüyor. Haber programlarında “ne olmuş?”, dizilerde “ne dedi” belgesellerde ise “kimbilir neler anlatıldı?” soruları kafamızda dolanıp durur, meraklanırız.

Çoğu işitme engelli bu yüzden cnbc-e ve e2 gibi kanalları tercih eder, çünkü bu kanallar İngilizce yayın yapar ve Türkçe altyazılıdır. Rahatça, merak etmeden, altyazıları okuyarak programların keyfini sürebilir. Bende en çok cnbc-e kanalını izlerim. İzlemekte büyük keyif aldığım dizilerden bazıları şunlardı: Prison break, 24, CSI-NY, Cold case, Desperate housewives, Endgame..

Kanal D geçtiğimiz aylarda bir “ilk”e imza attı ve sevilen dizilerden Öyle bir geçer zaman ki  yi 64.bölümünden itibaren internette; işitme engellilere alt yazılı, görme engellilere ses betimlemeli olarak yayına soktu.

http://www.kanald.com.tr/Engelli/Videolari/12824

Tahmin edeceğiniz gibi küçük Osman’ın konuşmalarını ve bu ailedeki olayları artık merak etmiyoruz. Kanal D ye bu kadarcık katkı için bile ne kadar çok sevindiğimizi belirtmeden geçemem, teşekkürler.

Keşke Tv kanalları bu konuda duyarlı olabilse bazı çok izlenen dizileri, haber programlarını ve belgeselleri alt yazılı verebilse.. veya kumandalarda alt yazı seçeneği olsaydı inanın hepimiz ne kadar çok sevinirdik.

Sinemalarda gişe yapan Türk filmlerimizde var, bu yıl başlarında gösterilen Fetih filminin bir kopyası da işitme engelliler düşünülerek alt yazılı hazırlanmış ve 4-5 sinemada gösterime girmişti. Arkadaşlarımda çok sevinerek gitmişti. Ben bulunduğum yerde olmadığından izleyememiştim. Yapımcısı Faruk Aksoy’a duyarlılığından dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Bu tür çalışmalar bizi çok mutlu ediyor, inşallah devam eder.

İsterseniz deneyin; Tv nin sesini “mute” tuşu ile kapatın ve bakın ne anlıyorsunuz? J Bu durumu sevgili Arzu, resimlerle dile getirmiş ben çok beğendim.. İşte o resimler:

blankblankblankblankblank

 

Sevgiler.

Gül Ustabaş Genç

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

6 Yorum

  1. blank

    çok çok teşekkürler! eline sağlık Gül abla. Bu her zaman gündemde olması gereken bir sorun!!!

  2. blank

    Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık. Gerçekten bu tarz şeyler bizleri çok mutlu ediyor ve artarak sürmesi umuduyla..

  3. blank

    Onur ve Alper..
    Umarım yazılar birilerinin dikkatini çeker ve düşündürür. Selamlar..

  4. blank

    Kanal D şimdi de Sultan dizisini alt yazılı olarak internette yayına soktu.. Teşekkürler Kanal D..

  5. blank

    Gerçekten çok güzel haber. Ben de teşekkür ediyorum.Kanal D’ye ve sana.

  6. blank

    Ve şimdi de VEDA yı izleyebiliyoruz..KANAL D ye çook teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.