Bebeğe Tuvalet Eğitimi..Cam Patikler…

Sevgili Nilgün’ün günlüğü okurları,

Bu yazımı 16.Mayıs tarihli mesajı yazan Gülümser hanıma ve bebeğine  tuvalet eğitimi vermek isteyen tüm anneler için yazıyorum. Gecikmeden dolayı kendisinden özür diliyorum. Yoğunluğum sırasında gözümden kaçmış.

Tuvalet eğitimi çocuk gelişiminin önemli aşamalarından biridir, en azından alt bezi değiştirmenin sona ermesidir. Ama bu eğitim çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Kimi çocuk için sadece bir kaç gün. Kimi çocuk için ise birkaç ay!

En önemlisi çocuğunuz bu eğitime hazır mı? Genellikle anne-babalar 2.5 yaşına geldi mi, çocuklarının hazır olduğunu düşünürler. Ama işin özü böyle olmayabilir. Çocuğunuzun banyo da ki ve tuvaletteki davranışlarını gözlemleyin. Başkalarını taklit ediyor mu? Sakın onu zamanından önce yani hazır olduğunu görmeden zorlamayın.

Doğru ve uygun malzeme almaya dikkat edin. Malzemede en önemli özellik çocuğun ayağının yere değmesidir. Bu durumda barsak hareketleri başlayınca destek alabilecektir. Resimli kitaplarda işinize yarayabilir.

Çocuğunuza rutin oluşturmaya çalışın. Kahvaltıdan sonra, banyo öncesi ya da barsak hareketlerinin başladığı zamanlar olabilir. Amacımız, bebeğinizin lazımlığa alışması, onu günlük rutinin bir parçası olarak görmeye başlamasıdır. Oturmak istemezse sakın zorlamayın. Hele korktuysa sakın! Eğer böyle bir durum oluşmuşsa lazımlığı birkaç haftalığına kenara koyun. Sonra tekrar deneyin. Unutmayın! Sadece lazımlığa alıştırıyorsunuz ve bu iş için en uygun yer neresiyse oraya gidin; oyun odası da en uygun yer olabilir.

Bezi çıkartıp, lazımlığa oturtmada bazı açıklamaların yararı olabilir; bu davranışın büyüklerin yaptığı bir davranış olduğunu söyleyebilirsiniz. İkna edebiliyorsanız çok iyi gidiyorsunuz demektir. Ancak istemiyorsa unutmayın zorlama yok! Hazır olana kadar kendi kendine tuvalete oturmaya ilgi gösterene kadar bekleyin! Bezine kaka yaptığı zaman onu lazımlığa boşaltın. Lazımlığı tuvalete döktükten sonra sifonu ona çektirin kakanın nereye gittiğini görsün. Sonrasında giyinmeyi ve ellerini yıkamayı öğretin.

Sıkıldığı zaman lazımlığı kullanması konusunda ona cesaret verin. Ne zaman isterse ona yardım edeceğinizden emin olmasını sağlayın. Evde külotla dolaşmasına izin verin. Bu sırada lazımlık gözünüzün önünde olsun, ne zaman isterse oturabileceğini ona sık sık hatırlatın.

Her çocuk tuvalet eğitimi sırasında altına kaçırabilir. Ona kızmayın, cezalandırmayın. Kaslarını kullanmayı öğrenirken bu durum olağandır. Çocuğunuzu temizlerken lazımlığı kullanmasını hatırlatın.

Geceleri ise; bu aşamada bez bağlamayı reddedebilir. Çarşafın altına yatak koruyucu serebilirsiniz. Bu yaşta kasları henüz tuvalete gitmek için gereken olgunluğa ulaşmamıştır. Akşamları sıvı alımını azaltmanız, altına kaçırma gecelerini azaltacaktır. Geceleri tuvalete kalmak isterse kendisine seslenebileceğini hatırlatın. Lazımlığı da hemen yatağın yanına koyabilirsiniz.

Tüm annelere sabırlı sağlık dolu günler diliyorum. Sevgiyle kalın sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları…

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

 GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLER… Cam Patikler…

Tekrardan yazabilmek çok güzel, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları. Zor günlerden geçiyoruz. Bizde evimizde oturuyoruz. Pansiyonumuzu …

2 Yorum

  1. blank

    Çok faydalı ve güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler. Sanırım erken tuvalet eğitimi başlamasının bir sakıncası da gece tuvaletini öğrenmesinin zor olduğu. Uygun bir zaman (çocuğun hazır olduğu zaman) başlayınca gerek gündüz gerekse gece uykusunda genellikle çişlerini tutuyorlar. Doğru mu bu gözlemim?

  2. blank

    Çok güzel gözlemlemişsiniz. İşin püf noktası çocuğunuzu çok iyi gözlemleyip hazır olduğunu anlamak. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.