FM SİSTEMİ…Sessizliğin Sesi…

Bu hafta sizlere işitme engellilerin eğitiminde çok önemli olan FM sistemini anlatacağım.

Kaliteli bir eğitimin en önemli şartı: DİNLEMEK ve DUYMAKTIR. İşitme engelliler bundan mahrum olduğu için FM sistemi onlar için zaruri ihtiyaçtır. Benim zamanımda böyle bir sistem olmadığından öğretmenlerimi takip etme şansım olmamıştı. FM sistemi kullanılan sınıflarda eğitim görenler dersleri daha iyi takip etmekte ve başarı şansları artmaktadır.

Gelelim FM sistemine; bu sistem işitme engellilerde sesi kaynağından direkt alarak, işitme cihazı kullandığı kulağa aktaran kablosuz sistemdir. FM sistemi alıcı-verici olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Verici öğretmen tarafından kullanılmakta, alıcı da öğrencinin işitme cihazına takılmaktadır. Verici ile konuşan öğretmenin sesi sınıftaki tüm seslerden arınarak doğrudan öğrencinin işitme cihazına gelmektedir.

Teknik olarak; mikrofon genellikle dinlemek istediğiniz bir kişinin sesi olan sinyali alır. Verici de bu sinyali radyo dalgaları aracılığıyla direkt FM alıcısına gönderir. FM alıcısı işitme cihazına bağlıdır.

Bir işitme engelli, işitme cihazına rağmen bazı ortamlarda ( okul, restoran, konferans, telefon vbg) konuşanları duymakta zorluk çekebilir. Bu durumlarda kablosuz FM sistemi konuşmayı anlamayı iyileştirirken sesleri doğrudan kulağa ulaştırır.

Mesela; bir sınıfta ders anlatan öğretmen kablosuz bir mikrofon takar, işitme engelli öğrenci de kablosuz alıcı takar. Bunun 3 avantajı vardır:

1-      Öğretmen sesini sınıf gürültüsünün üzerinde 12-15 desibel arası yükseltir.

2-      Öğretmenin sesi alıcıya 10- 15 metre uzaklığa kadar kayba uğramadan gider.

3-      Öğretmenin sesi bulunduğu konumdan etkilenmez.

Bu konuyu açmamın sebebi; İstanbul İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Sn. Viki Özromano hanımın, FM sistemini okullara götürebilmek için bir proje üzerinde çalışma yapmaları oldu. Proje; değişik firmaları, değişik okullara yönlendirerek FM sistemlerine sponsor olmalarını sağlamak üzerine kurulu.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği; projeyi geliştirebilmek için ülkemizde normal okullarda okuyan ( kaynaştırma, ilköğretim, ortaöğretim, yüksekokul vs..) işitme engelli çocuk ve gençleri tesbit etmek istiyor. Bu çocuklar ve gençlere yardımcı olmak mahiyetinde.. Bunları tesbit edebilmek için neler yapabiliriz?

Yardımcı olmak ya da bilgi edinmek için yazıma yorum bırakabilir veya http://www.ied.org.tr/ la iletişim kurabilirsiniz.

Bunun için Türkiye’nin tüm illerinde normal okullara devam eden işitme engelli öğrenciler hedeflenmiş. Keşke bunların sayısı belirlenebilse.. çünkü işitme engelli öğrenciler eğitimde yaşıtlarından  çok geri kalıyor, kelime hazneleri zayıf oluyor. Onları topluma kazandırmak gerek.

Unutmayalım her şeyin başı eğitim, engelli olsun veya olmasın tüm çocuk ve gençlerin olanaksızlıklar yaşamaması gerekir.

Sevgiler..

Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır.

                                                                            Albert Einstein

 Gül Ustabaş GENÇ

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

6 Yorum

  1. blank

    Sevgili Gül, eline sağlık ne güzel bilgiler veriyorsun. hepimizin topluma karşı görevi ve borcu olduğunu bilerek yaşamak, hayatın anlamı. Bir nesil anlamasa da gelecek nesiller anlayacaktır.

  2. blank

    Teşekkür ederim Hatice abla..

  3. blank

    Gül hnm yazınız için treşekkürler. Benim oğlum implant kullanıcısı ve bu sene anaokuluna başlıyor.kısacası
    bende fm arayışındayım

  4. blank

    Metin bey, anaokulu da dahilmi bilmiyorum. İED ile irtibat kurup sorun derim ben.

  5. blank

    Sevgili Gül,

    Yine çok Doğru ve Önemli bir Konuya değinmişsin, Eğitim Şart koşulurken, Eğitim için gerekli materyallerden başlıca olmaz ise olmazıdır FM Sistemi, Kulak arkası işitme Cihazlı ve Koklear İmplantlı İşitme Engelliler için.
    Ne Yazık, Bu Konuda Şimdilik gördüğüm kadarıyla Kolları sadece sıvayan İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği oldu.

    Benim Kızım 6 aydır Kreşe gidiyor ve Koklear İmplantlı ne yazık şu an Maliyeti çok yüksek olup, Ailelerin kendi imkanlarıyla almak zorunda kaldıkları FM Sistemini şimdilik alamıyoruz, ve Şu an bile eksikliğini hissediyoruz, Dikkatini yoğunlaştıramayan çocukların Öğretmenlerini daha Net duymaları öğrenmeleri için çok önemli, okul ortamında olduğu kadar Okul öncesi Eğitiminde de FM Sistemine gerçekten ihtiyacı var.

    İşitme Engelliler Ve Aileleri Derneği , Sayın Viki Özromano ve Sayın Sevgi Hanıma emekleri ve Duyarlıkları için Teşekkür ederiz, umarım FM Sistemini sağlayan Firmalar bu Konuda Duyarsız kalmaz ve Destek olurlar.

    Bu Güzel Yazın için Sana Sevgili Gül çok teşekkür ederim

  6. blank

    Elfida.. duyguların yazıma bir anlam kattı. çok sağol.
    Bende Viki hanım ve Sevgi hanım şahsında İED’e emek ve duyarlılıkları için teşekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.