11 ayın sultanı….

11 ayın sultanı Ramazan ayının bugün ilk günü, hepinize öncelikle sağlıklı ve hayırlı ramazanlar diliyorum.

Sıcak yaz günlerinde oruç tutmanın zorlukları tabiiki çok olacaktır ama, inanıyorum ki Allah’ta kolaylığını verecektir.

Mümkün olduğu kadar,sahura kalkmaya çalışın,tok tutucu şeyler yiyiğin, meyvenizi,süt veya yoğurdunuzu eksik etmeyin.

Diyetisyenim bana, sabah kahvaltısında yediklerimin yanında süt , meyve ve bir kasede çorba önermişti. Ben sahurda çorba içmediğim için onun yerine 1 dilim ekmek fazladan yedim.

İftarda da,bana 1 kase çorba,3 yumurta büyüklüğü kadar tavuk,balık veya kırmızı et (fırında,ızgara veya buğulama),4 yemek kaşığı sebze yemeği,1 dilim ekmek,yağsız salata,

Saat 22.00 de de 2 porsiyon meyve, 1 su bardağı süt veya yoğurt önerdi.

İnşallah uygulamaya çalışacağım.Tabii bu verdiğim liste benim bünyeme uygun. Siz de bunu uygulayın demiyorum. Ama en azında size yol gösterebilir. Yine de en iyisi tahlillerinizi yaptırıp ,sizin de diyetisyene gidip özel diyet listenizi almanızdır.

Bu arada ağdalı tatlılar yerine ,sütlü tatlıları tercih ederseniz ,çok iyi olur. Suyu da unutmuyoruz tabiii. Sahurda ve iftardan sonra bol bol su içip vücudumuzu bu sıcaklarada susuz bırakmayalım.

Şimdi ne anımsadım,eski ramazan günlerimizi.)))Annem gecenin bir yarısı kalkar, babam istiyor diye pilav yapar ,tavuk pişiridi.))))Yanında muhahakkak komposta olurdu. Sonra sırayla hepimizi uyandırırdı. Gözümüzden uyku aka aka zorla kalkardık. Hem de hiç aksatmadan, mazeret filan göstermemiz ayıptı o zamanlar, normalde 7-8 gün oruç tutmasakta, babamıza ayıp olmasın diye o muayyen günlerimizde de tutuyor görünürdük.)))

O zamandan bu zaman değişen ne çok şey oldu…))))Ama ben o günleri çok özlüyorum.

O ramazandaki sahur gecelerini, iftarlarımızı, sofranın etrafında tüm aile birleşip topun sesini bekleyişimizi, Allah Allah ezan niye okunmadı diye, camalara çıkıp ezan sesini duymaya çalışımızı, değişik bir şey yaptığımızda veya tatlılarımızı komşularımızla paylaşmayı…

Ben o günleri gerçekten özlüyorum. Hem de çooook….

Sofranız bol, huzurunuz çok,sağlığınız yerinde olsun..Açıktığınızda, tokluğun kıymetini, susadığınızda suyun kıymetini biliniz… Hayırlı ramazanlar..

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Sinop özlemi çekenler…..

Merhaba sevgili okuyucularım..Nasılsınız?Ben iyiyim çok şükür. Corona günlerinde yürüyüş yaparak, ya da tekneyle balığa çıkarak …

2 Yorum

  1. blank

    Harikasın, duyguların taa yüreğime işledi. Evet nerde o eski ramazanlar? Tutmayanlar bile terbiyesinden uluorta yemezdi ya şimdi??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.