Kristiansand-Norveç 30.06.2011

 

Bu sabah saat 6.00 da uyandim,artik biyolojik saatim buna alisti. Halbuki bu sabaha Kristiansand’a saat 10.30 da inecegimiz icin gec kalkalim yataktan diye karar almistik. ))

Ama bu karar uyamadık, 8.00de kahvaltimizi Kristiansand`a girişi izleyerek yapıyorduk.  Norvec`in diger sehirlerine benziyordu. Yine beyaz ve kirmizili dik çatılı guzel gorunumlu evler, dogal gazin cikarildigi istasyonlar, buyuk limanlar.

Kristiansand,Norveç’in en popular tatil yerlerinden biri ve en güneşli gökyüzüne sahip.Norveç’in 5. Büyük şehri olmasına rağmen, çok keyifli ve sakin kasaba görünümünde .En temiz denizde buradaymış.

Rönesans döneminden kalma geometrik eski meydanı,Posebyen’in kauçuk ağaçı kaplı evleri,dikkat çekiçi özelliklerinden.

Bugunku turumuz saat 14.00 de baslayacagi icin, bizde sabah sehir turu yapalim dedik.

Iskelede  oyuncak trene benzeyen renkli renkli boyanmis bir araba bulunuyordu. Bu size, sehir merkezine goturup birakiyordu. Ama gemi personelinden edindigimiz bilgiye gore sehir merkezine sadece 5 dakikalik yuruyus mesafesinde oldugumuzu ogrenince  ,yurumeye karar verdik.

blankblankblank

Iskelede kocaman bir geyik vardi,ne oldugunu bilmiyorum ama her yolcu gibi bizde geyik maketiyle resim cektirdik. Kiyida birçok  balikci resturanlari  vardi. Her sehre indigimizde ,isteyen gemiden şehrin haritasını alabiliyordu. Bizde haritamiz elimizde yola ciktik. Goruntu herzamanki gibi muhtesem. Yine heryerde oldugu gibi kopruler var. Yagmur olmadigi ve hatta diger sehirlerden daha sicak oldugu icin ,bu sabahki gezintimiz cok guzel gecti ve harika goruntuler aldik.

blankblankblankblankblankblankblank

Hemen yine deniz kenarindaki parkta, 6-7 kisi deniz kumundan heykeller yapiyordu. Hem yapiyorlar hem suluyorlardi.  Bir baska köşede cocuklar icin deneme bolumu yapmislar, onlarda abla ve agabeylerinden gorduklerine kendilerince uyguluyorlardi.

Bu heykeli yapan bir beyle gorustugumde uzerinde 4gundur calistigini soyledi. Ya yagmur yagarsa bozulmazmi diye sordum hayir dedi. Kac ay kaliyor burada dedim,4 ay dedi. Cok guzel sekiller  vardi, resimlerden anlayacaginiz gibi.

Sonra sehir merkezine geldik. Yollar cok genis ve tertemiz. Evler yine tipik Norvec evleri. O minik camlarin onunde ve ic kisminda, muhakkak bir kac cicek saksisi, abajur veya  bir biblo var. Perdeleri çok güzel.

 

Yolda ki direklerin herbiri ciceklerle süslü. Bu arada sehir merkezine geliyoruz, trafige kapali bir meydan ve etrafinda alisveris merkezleri var, ama oyle bizdeki gibi cok katli ve buyuk degil. Magaza magaza kurulmus veya pasaj seklinde.  Bizim maksadimiz taniyalim gorelim veya uygunsa hediyelim alalim diye idi ama. Hic hediyelik dukkana rastlamadik. Kiyafet magazalari cogunluktaydi ve fiyatlar el yaktigi icinde bakmadik.

Bir kızılderili aile, yöresel kiyafetlerini giyip, yaptigi el sanatlarini satmaya  ve müzik yapmaya hazirlaniyordu.

Bu arada bir magazanin onunden gecerken timberland bir sandelet dikkatimizi cekti. Fiyatta %70 indirimde olunca hemen birer tane aldik.))))

blankblankblankblankblankblankblankblankblankblank

Ve ogle yemegimiz ve hemde ogleden sonraki turumuz icin gemiye donduk. Ben hala 15 katli gemimizin tamamini cekemedim, sığdıramadım fotoğraf makinamın ekranına.))

Ogleden sonra 14.00de kalabalik bir grupla tura ciktik.Turumuz limandaki feribota binerek basladi. Ust kata oturdum ki rahat resim cekebileyim diye.Veeee en nihayet tekneden gemimizin resmini cektim. Sonrada basladik fiyortlar arasinda dolasmaya. Ya bukadar mi ada olur,her adada yine beyaz  ve kirmizi evler var. Beyaz evlerde yasiyorlarmis, kirmizi evlere de  fazla esyalarini koyuyorlarmis.

Birbirine cok yakin adaciklar arasindan geciyoruz, hangi tarafin resmini cekecegimi sasiriyordum inanin.

blankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblankblank

Yine okullar,kiliseler evler. Birkac tanede sadece camdan yapilmis evlere rastladik. Hepsinin bahcesi cicekli,her evin onunde  masasi sandalyesi,teknesi. Gorunus harika,sanki hayalimdeki ev leri ve dusunduklerimi bir araya  getirmisler gibi hissettim.O esyalarini sakladiklari evler sanki yasanilan evler gibi denize sifir yapilmis.Ama simdi devlet yeni ev yaparken denizden 100 metre geriye yapilmasini sart kosmus. Bu durumda kucuk adalara ev yapamayacaklar mi acaba?

Her yerde 2 çeşit bayrak var. Birinde haç şekli var,  bir digerinde ise sadece boyuna duz cizgi.  Mavi ve kirmizi cizgili. Hac seklinde olan bayraklari sabah saat 8.00 de göne cekip, aksam 9.00 da indirmeleri gerekiyormus. Ama digeri devamli asili kalabilirmis. Bu arada dikkatimizi ceken bir baska seyde ,ozellikle liman icinde rastladigımiz turuncu renkte buyuk deniz analari oldu. Bunlar zehirliymis. Ve en temiz denizde, Norvec’te Kristiansand`a imis.

2 saat boyunca fiyordlar arsinda dolastik,kimi zaman yagmur eslik etti ,bu yolculugumuza kimi zaman ruzgar.

Ve sonunda feribotumuz, Lillesand’a geldi. Burasi da kucuk bir sahil kasabasi. Yine yatlarin teknelerin bulundugu .Rehberimiz bize verdigi kisa molada muhakkak dondurma yememizi onerdi. Ne ise bulduk bir dondurmaci , ama malesef euro gecmiyordu. Ne ise gruptaki bir arkadasimiz bize kron verdi de, alip yedik. Cok cok guzeldi.Her cesit vardi.

blankblankblank

Donusumuz otobusle oldu. Buranin kurallari geregi ilk isimiz otobuse bindigimizde emniyet kemerlerimizi baglamak oluyor. Yol boyunca yine birkac kopruden gectik.Artik ev goruntulerini cekmekden vaz gectim. Hele fiyordlarda gezerken bir sag tarafin,bir sol tarafin goruntusunu alacagim  diye inanin basim dondu. Artik heryer bana ayni gorunmeye basladi. Bu arada bir ada gosterdi rehberimiz, bu minik ada ,yine kucucuk adalarin arasina kum doldurulmakla yapilmis. Uzerinede cok guzel birkac ev sigdirmislar. Bu evlerin bir kisminida Amerikali biri almis.

Gemiye gelirken artik yorgunluktan ara ara uyumusum otobuste. Ozellikle fiyord arasinda yaptigimiz feribot gezintisinde cok yorgun dusmusum.

O damiza geldigimizde hemen giyinip yemege ciktik. Cunku bizim grup18.30-20.30 arasi yemek yiyor,saat  19.00 kaçırırsanız, 21.00 deki yemege kaliyorsunuz.

blankblankblankblank

Yemeklerimiz, yine deniz urunlerinin bol bulundugu bir menuydu.Corbamizi icerken bizim mercimek corbamizi animsadik,damak tadimiza uygundu.

Yemekten sonra yine gemideki barlari dolasip,muzik dinledik,cok guzel dans eden ciftler vardi onalara baktik. Boyle saniyorum 5-6 bar var. Birinde keman esliginde  bir digerinde jaz,birinde gitar ve def esliginde mikrofonsuz canli muzik,birinde sadece piyano, bir digerindede saksofon,piyona var.Hangisi sizin ruh halinize uygunsa, o salona geçip içkinizi yudumluyor veya sıcak içeçeğinizi yudumluyorsunuz. Diskosu 24.00 de aciliyor ama biz gunluk turlardan oyle yorgun dusuyoruzki bir turlu gidemedik.

Gece biraz dans izledik orchestra esliginde, evet orkestrada var)))ve sonrada gemi fotografcisiniz cektigi resimlere bakalim diye fotograf salonuna gittik. Resimler guzel cekilmis 3 resim gemi amplemli buyuk baski, 19.90 euroydu almaktan vaz gectik.Kizlara,  ben size benim cektiklerimden bastirır, 5 euroya veririm gelin burda kaziklanmayin dedim.)))))))))))))))

Ve artik uykumuz hat saffaya ulasti kamaraya saat 22.00 de geldik ve baygin dusmusuz.

Bu sabah ben saat 6.00 uyandim ve size dunku gunlugumu yaziyorum. Simdi saat tam 7.00 ve ben artik dunkü günlüğümü bitirip,  bugune baslayacagim. Su anda gemimiz Oslo`ya yanasti ve yeni bir gune ve ozellikle de gemideki son gunumuze Gunaydin demenin tam vakti..

Size de Oslo`dan kocaman GUNAYDIIIIIIIIIIIN…)))))

Kristiansand ncabaci

Kristiansand-Norveç ncabaci

Kristiansand-Norveç ncabaci

Not:Resimlerde bir kayanın üstünde gördüğünüz imzalar krallarına aitmiş ve altından yapılmış.

Bu arada seyahat anılarımdaki noktalama işaretlerinin yalnışlığından dolayı tekrar sizden özür diliyorum.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

2 Yorum

  1. blank

    Nilgün abla resimlerde birşey dikkatimi çekti: üzüntüyle inceledim.. hertaraf pırıl pırıl en ufak çöp yok 🙁 halbuki özellikle Bodrum da hertaraf çöp içindeydi halimize kızdım. Tuvaletlere bile kağıtları ata ata tıkamışlar oturma yerleri çekirdek kabuğu, pet şişe her türlü çöp doluydu, sularda akmıyordu..birde temizlik imandan gelir diyen dinimiz var! ne kadar görgüsüz millet olmuşuz öyle :(((

  2. blank

    Hertaraf temizdi Gül,yollar pırıl pırıldı,yağmur yağsada hiç çamur yoktu.Senin yazdıklarından Bodrum’un haline çok üzüldüm.(((Üstelik tamda turistlik yer.((((Nasıl bir iman bu, ben de anlamadım.((((

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.