SEYAHAT HAKLARI ÜZERİNE..Sessizliğin Sesi..

Merhabalar,

Öncelikle geçmiş Kurban bayramınızı ve en büyük Resmi bayramımız olan Cumhuriyet bayramınızı kutluyorum.

Her yıl bayram, tatil vb. gibi sebeplerle  bir çoğumuz seyahate çıkıyoruz.

Yolculuk yapan arkadaşlardan bilmeyenler çıkabileceği düşüncesinden hareketle; bu hafta engellilerin seyahat hakları üzerinde duracağım.

Yapılan yasal düzenlemelerle engellilerin ulaşımında birtakım iyileştirmeler yapılmıştır.

Otobüslerde; 11.06.2009 tarihli Resmi Gazetede yürürlüğe giren kanun gereği en az % 40 oranında özürlü olduğunu belgeleyen kişilere bilet ücretinde % 30 indirim uygulanıyor. Örnek vermek gerekirse; normalde 20 TL olan bir bilet için, engelliye en fazla 15 TL kesilmesi gerekiyor.

Uçaklarda; sadece THY indirim uyguluyor. % 40 ve üstü engeli olanlara iç ve dış hatlarda yapılan indirim % 25. Ancak promosyonlu biletlere indirim yapmıyorlar. Ben şahsen indirimli bileti acentelerden temin edebiliyorum çünkü internetteki bilet satışında engelli olup olmadığınızı sorgulamıyorlar ve dolayısıyla indirimli bilet alamıyorsunuz. Özel havayolu şirketlerinde ise böyle bir indirim şu anda söz konusu bile değil.

Trende; TCDD özürlülere % 50 indirim yapmakta.

Denizyolunda; yaptığım araştırmalar sonunda sadece İDO seferlerinde % 25 indirim tesbit edebildim.

İşitme engelliler refakatçısız seyahat edebildiği için yanlarındaki kişilere indirim yapılmıyor. Sadece refakatçi ile yolculuk yapması gereken ağır engelli grubundakilerin refakatçıları da indirimden yararlanabiliyor.

Yukarıda sizler için araştırarak derlediğim bilgileri paylaştım. Eğer talebinize rağmen (engel durumunuzu belirten Başbakanlık kimlik kartı, sağlık raporu veya engelinizin işlenmiş olması halinde nüfus cüzdanınız gibi) özellikle otobüs firmaları indirim yapmıyorsa zabıta ekiplerine veya yetkili merciilere şikayet edin. Belediyeler indirim uygulanmadığını tesbit ettiği takdirde ilgili firmaya ceza kesmekte, cezanın bir örneği de şikayetçiye gönderilmektedir. Yolcu bu belge ile Tüketici Mahkemesine başvurarak parasını geri alabiliyormuş. Bununla ilgili haberin linki aşağıda:

http://www.haber3.com/cocuk-indirimi-yapmayana-ceza-1072510h.htm#İX2229N5SDgIR

 

Sağlıklı ve güzel günler dileğiyle..

 

Gül Ustabaş GENÇ

 

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.