SORUN ENGEL Mİ? ENGELLENMEK Mİ?Sessizliğin Sesi..

Merhabalar;

Dün 3 Aralık Dünya Engelliler günüydü. O güne özel Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler düzenlendi haberler yapıldı..

Bende bir aydır Sn. Valimiz ile tanışmayı düşünüyor ve ona işitme engellilerin sorunlarını anlatmayı planlıyordum, özellikle bu günü seçerek randevu talep ettim. 9.30 da randevu verilmesine rağmen sadece 10 dk. görüşebildim. Bu sürede derlediğim “işitme engellilerin sorunları” listesini vermekle birlikte ilimizde “işaret dili bilen eleman” sıkıntısına dikkat çekerek işaret dili kursu açılmasını talep ettim. Sanıyorum ki valimiz de ilk defa bir işitme engelli ile görüşüyordu. Kendisine nezaketi için çok teşekkür ediyorum.

Valilik önündeki törene indiğimde işitme engelli arkadaşları gördüm, toplandılar çevremde ve sıkıntılarını anlattılar. Özellikle Mehmet İbrahim’in sorunu dikkat çekiciydi. ÖMSS sınavına girip mağdur olan yüzlerce işitme engelliden biriydi. (Bilmeyenler için: ÖMSS özürlü memur seçme sınavıdır. Herkes engel durumuna göre sınava tabii tutulacaktı.) Konuşamayan işitme engelliler, iyi bir eğitim alamadıkları ve kelime kurma yapıları zayıf olduğundan okuduklarını anlama, dolayısıyla problem çözme kabiliyetleri düşük oluyor. Bu nedenle normal bir eğitim almış çeşitli engel gruplarıyla aynı seviyede sınava tabii tutulmamaları gerekliydi.

Ve bir yerde onlarla oturup çay içtik, sohbet ettik.. bir anlamda arkadaşların sözcülüğünü yapmış gibi oldum.. hadi Belediye Başkanımızı da ziyaret edelim dedik, kalktık gittik Belediyeye.. orada, bizden önce gelen engelliler ile görüşüyordu. Bizi de buyur ettiler ancak dedik ki: işitme engelliyiz birebir konuşmak istiyoruz. O zaman Belediye Başkanımız bize saat 13 e randevu verdi. O saatte gittiğimizde bizi öyle sıcak karşıladı ki anlatamam.. Bizi dinledi, çok hoş bir üslupla fikrini, düşüncelerini söyledi. Efendi, duygulu, harika bir beyefendi. Çok teşekkür ediyoruz..

sinop belediye başkanı ve işitme negelli arkadaşlarSGK muduru ve gul gençdunya engelliler günü

Ve ben en son SGK İl Müdürüm Yaşar Yılmaz’ı ziyaret ettim. Ona da Kurumda işitme engelli bir memur olarak yaşadığım sıkıntıları ve engellilerin SGK ile ilgili cihaz-protez geri ödemelerinde yaşadığı sorunları anlattım. İlgiyle dinledi, Müdürüme de çok teşekkür ediyorum.

Buraya kadar geçen günümü anlatmış oldum..

Lütfen bir engelli ile karşılaştığınızda empati kurun. Bir işleri çıktığında onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi sormaktan çekinmeyin. Potansiyel engelli adayı olduğunuzu da hiçbir zaman unutmayın. 1 gün değil 365 gün görün, hatırlayın.

Engelleri kaldırın. Anayasamızın 10.maddesinde: “Çocuklar, yaşlılar, engelliler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede sorunların çözümü hiç te zor olmaz diye düşünüyorum.

Üyesi olduğum İED (İstanbul İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği)’in ve üye arkadaşların hazırladığı “Biz 3 Aralık’ta yokuz” videosu ile yazımı noktalıyorum..

play10.tv

Engellerimizin azaldığı bir yıl dileğiyle..

Kucak dolusu Sevgiler..

Gül Ustabaş GENÇ

 

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

6 Yorum

  1. blank

    Sevgili Gül, ellerine sağlık:-))

    Anlayabilmeye çalıştıkça birbirimizi, sorun çözme yeteneğimiz de gelişebilir.

    Daha iyi anlayabilme çabalarımdan: http://bit.ly/TJUf3V

    Sevgilerimle,

  2. blank

    Teşekkür ederim hocam..daima yanımızda olduğunu bilmek çok güzel.

  3. blank

    Sevgili Gül, çalışkanlığını kutluyorum.

  4. blank

    Teşekkür ederim Hatice abla.

  5. blank
    Gülhan USTABAŞ KAYA

    Ablacım ellerine ve yüreğine sağlık. Bir insan duygularını ancak bu kadar ifade edebilirdi:) Başarıların daim olsun inşallah.

  6. blank

    Canım Gülhan’ım..sağol, kocaman öptüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.