EĞİTİM ODYOLOGU İHTİYACI ÜZERİNE..Sessizliğin Sesi…

Merhabalar,

 Odyoloji; işitme ve denge bozuklukları ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu tür sorunları olan hastalara KBB uzmanı doktorlarla birlikte tedavi ve rehabilitasyonda danışmanlık yapar ve uygun seçenekler sunarlar.(işitme cihazı, koklear ımplant vbg.) 4 yıllık fakülte mezunları “Odyolog”, Sağlık Meslek Y.O. mezunları ise “Odyometrist” ünvanı alır. 

Ülkemizde faaliyette olan işitme cihazı ve koklear ımplant firmalarının; biz cihaz kullanıcı ve ailelerine verdikleri teknik hizmet, eğitim ve eğitim materyalleri konusunda yetersiz kalmaktadır.

Odyologlar daha çok teknik alanda uzmanlaşmış olup, cihaz kullanıcısını eğitim konusunda yönlendirmesi mümkün değildir. Yetişkinlerde ve çocuklarda verilecek eğitim; yaş ve gelişimine göre farklılıklar göstermektedir. Cihazların ayarları ve işitme kayıpların eşiğine göre farklı yaklaşımlarla doğru tesbitler ve ayarlar yapılmalıdır. Ayarları her ne kadar uzman odyolog yapıyor olsa da, eğitim odyoloğunun yönlendirmesine ve gözlemlemesine de ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizde ne yazık ki; pek çok hastanede eğitim odyoloğu bulunmamaktadır. Sosyo-ekonomik şartları (büyük çoğunlukla) iyi olmayan cihaz kullanıcıları ve aileleri, bu eğitim hakkından gereğince faydalanamamaktadır.

İşitme cihazı, koklear ımplant ve sair protez ve ortezlerin masrafının bir kısmının SGK’nın karşılaması ve kullanıcıya takılmasıyla görev tamamlanmış olamaz. Cihazdan maksimum fayda sağlamak için rehabilitasyon merkezlerinin ve hastanelerin verdikleri eğitim yeterli değildir. Bu nedenle; gerek bu merkezlerin gerekse cihaz firmalarının eğitim odyoloğu da istihdam etmeleri ve cihazla ilgili eğitime dayalı bilgileri kullanıcılara vermeleri gerekiyor.

Ülkemizde temsilciliği bulunan firmaların yurtdışındaki çeşitli temsilciliklerinde; eğitim odyologlarının yanısıra PC ve tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere özel hazırlanmış rehabilitasyon eğitim programları ve basılı yayınları vardır ve o ülkenin cihaz kullanıcılarının dillerinde hizmetine sunulmaktadır. Bu prosedürü ülkemizde de uygulamaları ve Türkçe eğitim materyalleri sunmak için adım atmalarını istiyoruz.

Bu konuda İED’in (İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği) duyarlılığı ve çabaları takdire değer.

Yazarken aklıma kendi odyologlarım geldi, burada onların isimlerini anmadan geçemem. İlk hatırladığım küçükken (1980 li yıllar)Ankara Kızılay’da gittiğim Odyolog Dr.Nevma Madanoğlu ile Odyolog Ayşen Güvener’di. Sonra sırasıyla Odyolog Mesut Vural, Odyolog Birsen Yurtsever.. Özel rehabilitasyonda: Günışığından Serhan Özgubar ve Nucleus Cochlear İmplant’tan Selda Gökmen.. Hepsine tek tek saygılarımı sunuyorum.

Sevgili Birsen’imin (Yurtsever) hep yanımda olduğunu bilmek, onunla sürekli iletişimde olmak benim için artı bir değer..

Ve İED den sevgili arkadaşlarım sizlere de bilgi paylaşımı ve tecrübeler için çok teşekkürler..

İyi ki varsınız.

 Gül Ustabaş GENÇ

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.