Engelsiz Sinop…Engelsiz Türkiye…

Dün sabah, Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Berrin Gürleyen’nin davetlisi olarak, Liman Oteline kahvaltıya gittim.Kahvaltı basın mensuplarına veriliyordu, ama beni de davet etmişti.
Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Spastikler Federasyonu Başkanı Rıfat Emekçi , diğer yönetim kurulu üyeleri ve gazeteci arkadaşlarla bir arada kahvaltı yaptık.

DSC05869DSC05871DSC01450DSC01445DSC01459DSC01467DSC01470DSC05878
Kahvaltıda Sayın Çelebi ve Sayın Emekçi engellilerin sorunlarını dile getirdi.
Kahvaltı sonrası Sinop Tarihi Cezaevine gittik. Sinop’a gelen bu yönetimle ilk kez karşılaşıyordum.Hatta hoşgeldiniz diye el uzattığımda yanında oturan Sayın Emekçi,Yusuf Çelebi’nin kolunu bana yönlendirdi.Görme engelli olduğunu bilmiyordum.
Sinop’ta hava harikaydı ,tıpkı bugün olduğu gibi. Manzara muhteşemdi.Daha gördüğümüz yüzlerce güzellik vardı çevremizde.Bir kez daha şükrettim Allah’ıma. Verdiği güzellikler ve en başta da sağlığımız için.
Cezaevini özellikle tercih etmişlerdi basın açıklaması için. Çünkü diyordu Sayın Çelebi, bir gardiyansız tutuklularız. Kendimizi cezaevinde gibi hissediyoruz. Bu ülkede 8.5 milyon özürlü var, ama etrafta görünmüyor hiçbiri…Neden???Çünkü bunlar yaşadığı yerin engelinden dışarı çıkamıyorlar…Evet engel yaşadıkları ortam. Dışarıda rahat dolaşamadıktan sonra, onlara uygun ortam olmadıktan sonra, onları düşünülerek yapılan çok fazla birşey olmayınca nasıl çıksınlar dışarıya????Ve bizde sanıyoruz ki etrafımızda hiç engelli yok……Oldu…
Sen onlara göre ortam hazırlama, sen onlara göre merdivenlere rampa yapma, sen onlara ayrılan park yerlerine arabanı park et, onlara göre tuvalet yapma, telefon koyma, bankalarda ve başka yerlerde iletişime geçebilmeleri için kolaylık sağlama, tv lerde alt yazılı veya işaret dilli programlar yapma…Sonrada hiç engelli görmeyelim etrafta…Görünmez tabii. Ne oldu 2 ay önce Ankara’da? Kaldırıma rampa yapılmadığı için çıkmayan Nevzat Yavuzer,kendisini fark etmeyen, belediyenin çöp kamyonunun altında kaldı, genceçik yaşında. .
Bu arada bazı gelişmeler var, yok değil tabii. Ama çok az,yeterli değil. Veya bazıları da üzülerek yazıyorum göstermelik. Evet göstermelik. Adliye binasının arka tarafını gördünüz mü bilmem ?Yürüme engelliler için, arabalarıyla rahat çıksınlar diye rampa yapmışlar, arabayla çıkıyorsunuz, hemen bir koca basamak geliyor. Veya girişi rampalı bir kaldırım,fakat inişinde rampa yok. Şimdi bu ne???Orayı yürüyerek mi çıkacak veya inecek. Bunun gibi birçok yer, bir çok büyük alışveriş merkezinin önü…
Dün cezaevinde de, B binasına girerken yeni merdiven yapılmış birde engelliler için rampa. O kadar dikki. Zaten engelli bir vatandaş arabasıyla oraya kadarda gelemez çünkü geçmesi gereken birçok merdiven var. Bu yazdığım, her zaman rastladığımız basit bir olay.
Diş Polikliniğinin önündeki engelli park yerinde hep engelsiz kişilerin arabaları park ediyor..Bunları polise bildirelim, ben bildiriyorum şahsen. EL birliği ile duyarlı olalım. Benim başıma veya yakınım başına gelmez diye düşünmeyelim..
Basın açıklaması sonrası dönerken otele,tekerlekli arabada bir bey gördüm. Allah allah tanıyor gibiyim sanki dedim. Berrin Hanım konuştu kendisiyle. Sonra ben çaktırmadan sordum kim diye Muharrem Koca dedi. Aaaa tanıdığım biri çıktı. Çünkü ben onu hep sağlıklı bir şekilde görmüştüm. Sol ayağı baldırdan kesik, sol eli kullanılmaz bir şekilde, değil. Bir trafik kazasına kurban gitmiş. Hem de hiç yere..
Demek ki kaza her an ,hepimizin başına gelebilecek bir olay.
Lütfen biraz empati yapın.Kendinizi koyun engelli vatandaşlarımızın yerine….Ben artık fazla bir şey yazmak istemiyorum bu konuda.
İstedikleri sadece” Engelsiz Bir Yaşam….ENGELSİZ BİR TÜRKİYE…

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı_x264 ile ncabaci
İşte şimdide sizlerle Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı SayınYusuf Çelebi’nin basın açıklamasını paylaşıyorum:
Düşünme yetisini yitirmiş zihinsel engelliler, vücudunun bir kısmına hükmedemeyen spastik veya bazı organlarını kaybetmiş ortopedik engelliler, güzel dünyamızın kuş cıvıltılarını duyamayan işitme engelliler ve güneşin doğuşunu, dünyaya gelen ay parçası çocuğunun yüzünü göremeyen görme engelliler. bizler her şeye rağmen çok mutluyuz; çünkü her şeye rağmen yaşamın güzelliklerini yüreğimizde hissediyoruz. Sizlerden tek isteğimiz temel insan haklarından, yani sağlık, eğitim, ulaşım, isitihdam ve erişebilirlik gibi haklardan eşit vatandaş olarak yararlanmak.
Sizlerle birlikte sokaklarda dolaşmak, aynı pazardan, marketten alışveriş yapmak, aynı iş yerinde sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz.
Çok mu zor binaları, sokakları, kamu ve özel sektöre ait binaları, okulları, iş yerlerini bizler için uygun hale getirmek, rampalar, asansörler yapmak, caddeleri sokakları uygun şekilde düzenlemek? Hala daha bir baston veya tekerlekli sandalye almak için kapı kapı dolaşıyoruz. Birileri televizyonlara çıkıp bizim adımıza engellilere tekerlekli sandalye alacağım diyerek paralar topluyor. Kimse sesini çıkarmıyor. Peki bu paralar nerelere gidiyor? Onunda hesabını soran yok.
Biz toplumla bütün olarak yaşamak istiyoruz. Korumacı anlayışı kabul etmiyoruz.Biz üretmek ve toplum içinde bir artı değer olmak istiyoruz.

‘Yukarıda belirttiğimiz gibi,biz ayrı Otobüslerde Seyahat Etmek İstemiyoruz.
Tüm otobüsler erişime uygun hale getirilsin, sizinle birlikte aynı otobüste seyahat edelim. Ülkemizinde kabul ettiği altına imza attığı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde tam eşitlikten söz ediliyor. Siz hem uluslararası sözleşmelere imza atıyorsunuz hemde pozitif ayrımcılıktan söz ediyorsunuz. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değil. 2005 yılında özürlüler yasası çıkarıldı aradan geçen süre içinde özürlülerin hakları bazı düzenlemelerle geri alındı. Hala daha engelli çocuğu olan aileler ve engelliler gelecek endişesi içinde. Engelli çocuğu olan ailelerimizin bakım yasası ile feryatları artık sona erdirilsin.
2022 ile ilgili son zamanda yayınlanan yönetmelik engelli haklarını gasp etmiştir. Acilen engellileri mağdur eden bu yönetmelik iptal edilmelidir.
Buradan ,yerelden Sinop’tanTürkiye’ye sesleniyoruz.
Engelsiz Sinop…Engelsiz Türkiye….
Rıfat Emekçi                                                                                                                                                             Yusuf Çelebi
Spastikler Federasyonu Başkanı                                                              Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

2 Yorum

  1. blank

    Keşke haberim olsaydı bende gelirdim.

  2. blank

    Gece geç vakit haberim oldu, sabahta 10.00 da kahvaltı. Hiç düşünmedim haber vermeyi.(((

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.