Adem Kuyumcu……Sessizliğin Sesi….

 

Adem KUYUMCU kimdir? Onu tanıyalım önce;

Kendi görme eksikliği dışında; ağabeyinin süreğen engellilik durumu olan Epilepsi (Sara) nöbetleri ve hafif otizmi vardı ve ağabey 2001 yılı başında trafik kazası sonucu eşiyle birlikte hayatını kaybetmiştir. Araçtan sağ kurtulan yeğen de ileri derecede hiperaktiftir. 2002 yılında babası felç olarak % 91 bakıma muhtaç bir engelli haline gelmiştir.

1994 yılından bu yana iş dışındaki tüm zamanını engellilerin eğitimi, rehabilitasyonu, bakımı konularına ayırmıştır. 2001 yılından bu yana ise bu çalışmalarına profesyonel olarak devam etmektedir.

Almanya’da özel bir programla Sosyal Pedagoji eğitimi almış ve bu bağlamda engellilerin ve ailelerin kabullenme süreçleri ve engelli-ebeveyn-toplum ilişkileri ve iletişimine yönelik kabullenme danışmanlığı vermektedir.

2004 yılında Engelliler Kanununun yazılması sürecine gönüllü olarak katılmıştır.

Engelli ve yaşlı bakım merkezlerinin kurulması, tek gözü görenlerin sürücü belgesi alabilmesinin kanunlaşması, karavanların ağır özürlüler için ÖTV muafiyeti ve yıllık vergi muafiyetleri alması özel çalışmasıdır.

Hayatın ve şehirlerin engelsiz hale getirilmesi için belediyelere, resmi ve özel kurumlara danışmanlık hizmeti vermektedir.

Engelsiz şehirler teknik başvuru kitabının derleyici yazarıdır.

Onunla ilgili tanımlamayı yazmaya devam etsem korkarım sayfa yetmeyecek, iyisi mi siz aşağıdaki linki tıklayın ve kendisini daha yakından tanıyın..

http://eksisozluk.com/adem-kuyumcu–2429669

Buraya kadar kafamdaki tüm sorular yanıtlanmış oldu, Adem Bey’e diğer sorularım ve cevapları şöyle:

Engelliler içinde “işitme engelliler” in durumunu nasıl görüyorsunuz?

Engelliler arasında işitme-konuşma engellilerin durumu sanıldığından daha zordur. Diğer engel sınıfları fiziksel olarak bir şekilde kendilerini belli ederler ancak işitme engellileri bilmeyen birinin tespit etmesi mümkün değildir. İşaret dilinin farklı illerde farklı şekillerde öğretilmesi sorunu süren bir durumdur ve hala çözüm sağlanamamıştır. Türk işaret dili çalışması birinci adımıdır. Ortopedik engelliler ve görme engelliler için çeşitli mimari düzenleme ve uyarıcılar yapılıyor olsa da işitme engelliler için gereken görsel uyarıcılar hiç yapılmamaktadır. Bu nedenle eğitim, iş ve sosyal hayatta yer alma imkanı elde edememektedirler. İşitme cihazı alımındaki sorunlar, işitme cihazı pil sorunları ve rapor ölçütü sorunları devam etmekte, yaşam koşulları engeller koymaya devam etmektedir.

İşaret dili ile eğitim imkanı çok azdır. Sağlık ve diğer kamu hizmetlerinde zorunlu olan işaret dili tercümanı hala yoktur ve yanlış teşhis sonucu yapılan yanlış ameliyatlar, kendini ifade edemediği için yanlış yargılanan işitme engellilerin yaşam hakları ellerinden alınabilmektedir.

7 yılda hayata geçirilemeyen ve ötelenen engelliler yasasında işitme engellilerin hakları nelerdir?

2004 ve 2005 yılında kanunlaşan ve engelsiz evrensel mimari çevre ve yapılarda ortopedik engelliler ve görme engellilerle birlikte işitme engelliler içinde görsel uyarıcılar yapılması gerekmektedir. Maalesef 7 yılda yapılan hiçbir düzenlemede işitme engelliler için görsel uyarıcılara dikkat edilmemiştir.

İstanbul’da belediye otobüslerinde, metrobüslerde, metrolarda durak isimleri görsel olarak gösterilmekte, diğer illerde hiçbir adım atılmamaktadır. Kamu binalarının içinde görsel kat geçişleri, acil çıkış yön ışıkları ve göstergeleri gibi zorunlu düzenlemelere uyulmamıştır.

Adem Bey’e çok teşekkür ediyor ve kendisini Sinop’ta da görmeyi umuyoruz.

Hep birlikte engelsiz yarınlara..

 

Gül Ustabaş GENÇ

 

 

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

2 Yorum

  1. blank

    Kökteki sorunlardan belki de en önemlisi: “İşaret dilinin farklı illerde farklı şekillerde öğretilmesi sorunu süren bir durumdur ve hala çözüm sağlanamamıştır. Türk işaret dili çalışması birinci adımıdır.”
    Türkiye genelinde olan ve derinleştirilmeye çalışılan sorunun özel alana yansımaları: Ortak dili olmayan topluluklar kendilerini nasıl doğru ifade edebilirler?

    Toplumun yaşam kesitlerindeki tümörler konusu: http://bit.ly/U2YfPX

    Adem beye ve Gül’e teşekkürler..

  2. blank

    Biz de teşekkür ediyoruz hocam.. yazılarımın içindeki mesajları görmeniz takdire değer bir davranış. Sevgilerimle..öpüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.