ÇOCUĞUMUZ VE OYUN…Cam Patikler

Merhaba sevgili Nilgün’ün günlüğü okurları,
Oyun oynamanın çocuğun gelişimindeki rolünü maalesef biz ebeveynler pek fazla önemsemiyoruz. Oysa oyun çocuklarımıza kim olduklarını ve çevreleriyle nasıl etkileşime geçeceğini öğrenme fırsatı sunmaktadır.
*Oyun, çocuğumuzun günlük problemlerini çözümlemesine, hayal gücünü genişlemesine yardımcı olur.
*Çocuğumuzla oynarken özgüvenini geliştirmiş oluruz.
*Çocuğumuzla güçlü bağlar kurabiliriz. Ayrıca yapılan araştırmalarda da küçükken ebeveyni ile hayal gücüne dayalı oyunlar oynayan çocukların ileride daha yaratıcı oldukları ve daha az davranış bozuklukları yaşadıkları gözlemlenmiş.
Küçük yaş grubundaki çocuklarımız oyun oynarken, aynı davranışları tekrar tekrar yapma eğilimi gösterirler. Bunun sebebi; kendi becerilerine güvenmeyi başarabilmek için aynı şeyi çok kez tekrarlarlar. Eğer hazır olmadan yeni bir şey denendirilirse, kendilerini yetersiz hissederler ya da hayal kırıklığına uğrayıp, ebeveyeni ile oyun oynamaktan vazgeçebilir. Bu nedenle hayal gücünü kullanabilmesi için ona bol vakit verebilmeliyiz. Oyunun hızını çocuğumuza uydurmamız, onun dikkat süresini de artırabilir.
Oynun temel amacı; çocuğumuzun kendini yeterli hissetmesini sağlamamız ve çocuğumuza kontrolü ele alması için uygun fırsatlar verebilmektir. Oyun, kontrolü çocuğa vermenin ve kendi kurallarını uygulamasının güvenli olduğu tek zamandır.
Çocuğumuzla oyun oynarken onu yargılamayalım. Çocuğumuzun fikirlerini ve davranışlarını övmenin yollarını bulmaya çalışalım.
4 yaş çocuklarında hayali arkadaşlar yaygındır. Taklit, hayal gücü oyunları çocukların neyin gerçek neyin hayal gücü olduklarını anlamalarına yardım eder. Bırakın sandalyesi ya da taburesi onun sarayı olsun. Rol oyunlar bir başkası olma hissi, başkalarını anlama ve onlara karşı duyarlı olmayı öğretir.
Bazen anne-babalar olarak o kadar arka arkaya sorular soruyoruz ki, bu da onları çekingen olma yoluna götürüyor.Çok arka arkaya sorular sormak yerine , ne yaptığıyla ilgili destekleyici açıklamlar yapabiliriz. Örneğin; arabamızı benzin istasyonuna götürelim ve şimdi benzin alalım vb. yorumlar çocuğunuzun kendiliğinden taklit etmeye başladığını göreceksiniz. Bu açıklayıcı yorumlar konusunda kararlılığınızı sürdürürseniz, bu iletişim şeklinin çocuğunuzun kelime hazinesine de katkıda bulunduğunu fark edebilirsiniz.
Oyun sırasında çocuğumuza yardım etmeyi de abatmayalım. Bu durum onun kendine olan güvenini de azaltmaktadır. Çocuğunuza yap-bozun tamamını yapmak yerine birlikte yapmayı önerebilirsinz. Sadece ihtiyaç doğrultusunda destek verelim.
Çocuğumuzun oyun oynamasını takdir etmeli ve oyunlarına aktif olarak katılmalıyız. Eğer oyunlarına ilgi gösterirsek, bizim dikatimizi çekmek için uygunsuz yollara ihtiyaç duymayacaktır. Hepinize sevgi dolu günler diliyorum, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları…

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

 GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLER… Cam Patikler…

Tekrardan yazabilmek çok güzel, sevgili Nilgün’ün Günlüğü okurları. Zor günlerden geçiyoruz. Bizde evimizde oturuyoruz. Pansiyonumuzu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.