Yeme, yeme! Bi’Tutam Tuz.

Kilo konusunda insanlar kaça ayrılır? Cevap veriyorum:  Çok fazla çeşide…
Az kilolular, çok kilolular, obezler, zayıflar, inceler, bir deri bir kemikler, vs…Ama bu yazının konusu başka bir çeşitle ilgili. Zayıf insanlar ya da zayıflamayı başarmış insanlar, zayıflamayı bir türlü beceremeyenlere şöyle konuşurlar:
-İradesi yok kardeşim, tutacaksın boğazını, fazla yemeyeceksin.
-Ne o öyle, çöp tenekesi gibi yiyor.
– Yeme işte, yeme, mide fesadına uğrayacaksın.
Her zaman dediğim gibi görünene bakıp sadece yemek yeme olayına takılırsanız, böyle yargılarda bulunmak çok kolaydır. Peki, bu yargı sahipleri bir an durup, bu kadar yemek yiyenin bu davranışı için şu soruları soruyorlar mı?
-Neden şimdi bunu yeme ihtiyacı içindesin?
-Bunu yemek sana ne kazandırıyor?
-Bunu yemesen sence ne olurdu?
-Ne derdin var da kendini yemeye vurdun? (İçki sorunu olana bu soru sorulur da, yemek yemenin bağımlılık olduğu düşünülmediği için mi bu soru kimsenin aklına gelmez?)
Yemeden tabii ki kilo veriliyor. Fiziksel durum bunu gerektiriyor, ama peki verilip alınıyorsa, verilip alınıyorsa, verilip alınıyorsa (yazım hatası değil, durum bu şekilde tekrarlayarak okuduğunuz  kadar sıkıcı olabiliyor)…O zaman bu konu sadece yememekle değil, yemenin nedenleriyle ilgilidir olsa olsa. Örneğin yıllar önce Halise Baydar’ın bir aile sergisi çalışmasında 30 kilo fazlası olan bir genç kız vardı, çocukken bir akrabasının tecavüzünü yaşamış olduğu için kendini korumaya alıyor ve sürekli kilolu yaşıyor, arada kilo verse de yine alıyordu. Şimdi bu genç kıza istediğiniz kadar yeme diyin, neye yarar?
Özellikle annelere bir annenin kızı olarak ve bir kız annesi olarak tavsiyem:
Çocuğunuz fazla abur cubur yiyorsa onunla sohbet edin, yeme diyerek önünden tabakları kaldırmanıza gerek yok. Kalkan tabakların yerine çantaların içi gofretle dolabilir.
Çocuğunuz küçükken susturmak için ağzına bir şeyler tıkıştırmayın, duygusal açlığı doyurmanın tek yolu ilgi göstermek, onun hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Son olarak yeme , yeme dediğinizde neler olur, fiziksel açıklaması bu yazıda:
Yeme, yeme demek yerine çocuğunuzun ve kendinizin dikkatini neye çekebilirsiniz? Yorum yaparsanız benim de kullanacak bir fikrim olabilir. Teşekkür ederim.
Banu Conker

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

2017 geldi…Bi’Tutam Tuz..

Günaydın sevgili nefes dostu, Büyük umutlarla beklediğimiz 2017 en sonunda geldi ve ilk saatlerde yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.