Hıdrellez’i Kutlamak..Banu Conker..

Çocukluğumdan beri hiç atlamadan ritüellerini yerine getirdiğim ve aynı yıl içinde olmasa bile her dileğimin olduğu Hıdrellez zamanı geldi. Bu yıl yapılabilecekleri biraz araştırdım ve sizinle paylaşmak istedim. Çok ilginç şeyler var, sonuna kadar okumanızı öneririm.
Haydi, şimdiden hazırlanalım Hıdrellez’e…

hıdrellez2
5 Mayıs günü akşamı, gül dallarına paralar asılır. (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır.
Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir

Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır.
Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.
5 Mayıs günü (Nişanlılar arasında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir.
Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir.
Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler.
Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.
Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır.
Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır.
Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.
Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.
Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.
Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.
6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır.
Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer.
Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır.
KISMET İÇİN:
Evlenmek isteyen kızlar gelin maketi yapar ve gül dalına asarlarsa evlenecekleri kişiyi düşlerinde göreceklerine inanılır.
Aynı amaçla tuzlu yiyecekler yiyip su içmeden yatmak gelenektendir.
Düşlerinde kendilerine altın tastan su verecek kişinin koca adayı olduğuna inanılır.
Evlenmekte gecikmiş olanlar o gece başlarının üzerinde kilit açtırırlar.

ŞANS İÇİN:
O yıl şansının açık olup olmadığını denemek için başvurulan uygulamalar da vardır:
Anadolu’nun birçok yöresinde 5 Mayıs gecesi, kapının önüne süt dolu bir tas konulur, bu süt yoğurda dönüşürse evin bereketinin artacağına, evdekilerin şansının açılacağına inanılır.
Yalnız, uğurun bozulmaması için kimsenin bu konuda birbirine soru sormaması gerekir.
Aynı amaçla, boyları eşit iki yeşil soğandan birine beyaz diğerine siyah iplik bağlanır.
Ertesi gün bakıldığında beyaz iplik bağlı olan daha çok büyümüşse o yılın uğurlu geçeceğine yok eğer siyah iplikli daha çok büyümüş ise yılın çileli geçeceğine inanılır.
BEREKETİNİZ BOL ve DAİM OLSUN
TÜM DİLEKLERİNİZ KABUL OLSUN ♥♥♥
Alıntıdır….
ŞENAY YANGEL GEÇEN SENE HIDIRELLEZ İÇİN NELER ÖĞRETMİŞ

hıdrellez3
Burca göre Hıdrellez dilekleri ve yapılması gerekenler:
**5 Mayıs’ta saat 24:00′densonra üç adet tarçın çubuğunu ocakta üçgen bir şekilde koyup yakarak mayıs ayı burcunuza göre kuantum cümlelerinizide söyleyerek istediğiniz dileği tekrar edin kalbinizden ne geçiyorsa dile getirin ve herkesi bağışlayın kimseye karşı negatif enerji hissetmeyin.Bütün dileklerinizi söyleyin…
**Ayrıca 7 adet kırmızı küçük kese yapın içlerine bozuk paralar koyup balkondaki çiçeklerinizin üstüne koyun Ve her bir liram binler,her bin liram yüzbinler gibi çoğalarak bana geri geliyor,işimde şans ve bereket benimle birlikte,diyerek bırakacağız ve ertesi sabah bu 7 adet bozuk parayı alıp mutfağımıza,odalarımıza cüzdanımıza koyup bu paraları hiç harcamayacağız…
**6 mayıs hıdırellez günü hiç para harcamamamız iyi olur,asla borç ödemeyin ,kimseye para vermeyin,kaya tuzunu suya koyup eritin duş aldıktan sonra bu tuzlu su ile durulanın bütün negatif enerjiniz gidecektir…
Koç:Yaşamımla inançlarım arasındaki ilişkiyi biliyorum ve dengeliyorum.Dikkatli ve özenli yaşıyrum.
Boğa:Beni güçsüz bırakan sınrlandıran bütün inaçlarımı,biri bir değiştiriyorum.Yerine beni geliştiren,büyüten inanç ve düşünceleri koyuyorum.
İkizler :Bolluk ve bereket içindeyim bütün ihtiyaçlarımı rahatça karşılayacak kaynaklara sahibim ve bunu kullanıyorum.
Yengeç: Çalışarak,emek vererek,paylaşarak,yaşadıkça bolluk bana akar, sahip olduğum zenginliği paylaşırken verdiğin çoğalarak geri geleceğini bilirim.
Aslan: Nefes aldığım her ana şükrediyorum,yaşamımın her anı önemli;yaşamımdaki herkes değerli,ben onlardan onlarda benden sürekli yeni şeyler öğrenir sürekli bir birimizi geliştiririz.
Başak: Bir elim bana sunulan bolluğu almak için yukardaysa diğer elim muhtaç olanlara vermek için aşağıdadır.Böylece ben paylaşarak ruhsal ve yaşamsal zenginliğimi geliştirerek artırırım…
Terazi:Her ne yapıyorsam en iyisini ,en güzelini severek ve inancımla ruhumla yaparım. Emek verdiğim herşey bana zenginlik katar.
Akrep:Bağışlıyorum ve bırakıyorum,Anlıyor ve biliyorum,kendi hayatımın yaratıcısıyım.Seçerek planlıyarak,yaşamımı güzelleştiriyorum.Benim hayat amacıma en uygun kişileri sevgiyle anlayışla özgürlük içinde yaşamıma kattım.onlarla gelişiyor ve bilgileniyorum
Yay: Her an her deneyim,bu planı açığa çıkarıyor zafiyetimi güçe acıyı sevinde yenilgiyi yengiye dönüştürmek için her şey benim hayrıma işliyor…
Oğlak:Sadece kendim olmayı seçiyorum,mükemmel olmak yerine kendim olmayı,gerçek mükemmelliğin bu olduğunu biliyorum.Her bir deneyimim baba yeni şeyler öğretir ve büyüyerek gelişirim.
Kova:Hayatımın akışına uyum sağlayıp onunla birlikte ilerlerken hep yenilendiğimi ve olgunlaştığımı bilirim…
Balık:Haklarıma ve yaşamımın sorumluluğuna sahip çıkıyorum,beni zorlayan kişi ve olaylara kararlı bir şekilde hayır diyorum…
Öncelikle ne istediğinize karar verin. Gerçekten istediğiniz ve düşününce kalbinizin hızlanmasını sağlayacak olan istediğinize odaklanın. Mecbur olduğunuzu hissettiğiniz için bir şey istemenizin faydası olmayabilir önemli olan gerçek istediğinizi bulmanızdır.
Buna karar verince istediğinizi bir kağıda yazın. Yine niyet ya da seçim kelimelerini kullanın. Yazarken olumsuz şeyler istemeyin, borçları ödemek, hastalıktan kurtulmak gibi niyetler doğru değildir, bolluk- bereketin artması, sağlıklı olmak gibi niyetler olabilir ama ben daha spesifik şeylerle çalışmanızı öneririm.
Herkesin isteği farklıdır ama bir ev almak, bir iş kurmak, evlenmek, çocuk doğurmak gibi niyetler daha net isteklerdir. Beyaz renkli bir mum yakın, beyaz renk arınmayı simgeler ve ateş hıdırellezin de sembollerinden birisidir. Daha sonra yüzünüzü doğu yönüne dönün, doğu yönü hem baharı hem de yeni başlangıçları simgeler. Mum da tam önünüzde yani doğu yönünün de olsun.
Sonra isteğinize odaklanın ve sanki olmuş gibi heyecanlı hissetmeye çalışın burada duygu üretmek çok önemlidir, içinizde istediğinizin gerçekleşeceğinin heyecanını duymaya çalışın ve istediğinizi 7 kere okuyun. Okumanız bitince ” Niyetimin gerçekleşmesine izin veriyor ve niyetimi evrene gönderiyorum” diyerek kağıdınızı yakın.
Daha sonra küllerinin üzerine yarım çay bardağı kadar su dökün ve suya nefesinizi üfleyin. Ateş elementinden sonra su ile su elementini ve nefes ile de hava elementinin enerjilerini kullanmış oldunuz. Son olarak bu külleri bir ağacın dibine dökmeniz gereklidir ki toprak elementinin gücünden de faydalanalım.
Eğer ağaç bulamıyorsanız sadece toprağa da dökebilirsiniz, dışarıda açık havada daha iyi olur ancak buna imkanınız yoksa evinizdeki bir bitkiyi de kullanabilirsiniz. Ancak bitkiye dökerseniz çok dikkatli olun bu bitki ölmesin bu sembolik olarak olumsuz bir etki oluşturur. Külleri dökerken ” Niyetim bereketli topraklarda büyüyecek, gelişecek ve yeşererek ba-na ulaşacak” deyin. Bu şekilde 4 elementin gücünden de faydalanmış olacaksınız.
Yine Hıdrellez gecesi cüzdanlarınızın ağzını açık bırakın, erzaklarınızı koyduğunuz dolapların kapakları açık kalsın ve klasik olarak isteğinizi resmederek gül ağacına da asabilirsiniz. Bereket getirmesi için bir keseye pirinç koyarak bu gece mutfağınıza asabilirsiniz. Bunlar geleneksel uygulamalardır ve bunları da yapma şansınız olursa çok iyi olur.8 ile 10.30 arası yapılacak.
alıntıdır

 

Banu Conker

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

2017 geldi…Bi’Tutam Tuz..

Günaydın sevgili nefes dostu, Büyük umutlarla beklediğimiz 2017 en sonunda geldi ve ilk saatlerde yine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.