Odyoloji…K.B.B… Fizik Tedavi..Doğum günü

Merhaba…Bugün sabahtan (dün) K.B.B.Doktoru Serkan Yağcı’ya gittim. İnternetten almıştım randevuyu ve ancak bugüne bulabildim.Çok iyi bir doktor olduğunu duymuştum.

Biliyorsunuz Batum’dan geldiğimden beri sesim kısık ve çatallı çıkıyordu. Bugün doktor muayene etti. İlk kez uzunca bir alet burun deliklerimden içeri sokuldu. Ben, ses tellerine bakacağım değince önce ağzıma sokacak o aleti diye düşündüm. Meğer burun deliğimden soktu. Çok heyecanlandım, korktum önce, sonra hiçbirşey hissetmedim sayılır. İlk ağzımdan, sonra, burnumdan nefes aldım. Birde ‘’iiii’’ dedim. Sonuç ne mi oldu?

Ses tellerinde nodül başlangıcı dedi. Bana 2 burun damlası ve 2 de hap verdi. İlaçları okudum hepsi alerji üzerine. Ve daha sonra da beni, İşitme(Odyoloji),konuşma, ses bozuklukları uzmanı Melike Durgun Yağcı’ya yönlendirdi.

Bu uzmanlık dalı Türkiye’de çok fazla gelişmemiş,152 kadar uzman varmış. Ben de ilk kez bugün duydum.

Bana nasıl nefes almam gerektiğini anlattı. Uyguladık. Sanırım daha önce radyo spikerliği, sunuculuk ve şarkıda söylediğim için biraz bilgim vardı bu konuda.

Stres den uzak durmamı, stres veren kişilerden uzaklaşmamı söyledi. Yine bu enerjinizi sürdürün ama daha yavaş, yormadan strese girmeden yapın dedi. Ben de ahh dedim işte benim aradığımda bu. Bana bu konuda yardım gerek.))Bugün nefes çalışması yaptık. Yattım, elimi tam göbeğimin üstüne koyup nefes aldım, diğer elim göğsümde. Nefes aldığımda, göbeğimin üstümdeki elim kalktı, nefesimi, ağızdan balık dudak yaparak üfledim. Bu egzersizi bana 15 dakikadan günde 3 defa yapmaya çalış dedi. Belki önceleri baş dönmesi yapabilir ama sonra düzelir dedi. Birde köpek hareketi vardır hani, dil dışarıda nefes alıp veririsiniz. Bu hareketi ses çalışmalarında yapardık.

İlk etap da bana yapmam gerekenleri şöyle sıraladı:

1.Sık ve şiddetli boğaz temizlemeden, sık ve şiddetli öksürükten kaçının,

2.Sık sık ve geriyorsa yudum yudum su içilmelisiniz. Günde 2,5 litre kadar.

3.Uykusuz kalmayın, aşırı stresten uzak durun

4.Sesinizi kullanırken solunum kontrolü sağlayın.

5.Sesini zorlama, çığlık atma, ani bağırmalardan kaçının,

6.Uzak mesafelerden seslenme, konuşmaktan kaçının,

7.Gürültülü ortamda konuşmayın,

8.Tozlu, kuru ve gürültülü yerlerde konuşmak ses yorgunluğu, boğazda ağrı ve ses kısıklığına neden olur. Böyle ortamlarda az konuşun.

9.Bol sıvı alın,

10.Çok sıcak veya soğuk yiyeceklerden kaçının,

11.Sigara, kahve, çay, mentollü pastiller ve aşırı alkol tüketmeyin,

12.Allerji, sinüzit, farenjit, burun tıkanıklığı, reflü varsa tedavi edilmeli, yatmadan 2,5 -3 saat önceden hiçbirşey yenmemeli, uygun yastık kullanılmalı dedi.

İşte yukarıda ki önerileri artık dikkate alacağım. Birde Alexander Tekniğinden bahsetti. İnternette araştırın bakın, çok enteresan bir teknik.

Mesela okuduklarımdan bir bölümü aktarayım’’

 

Duruş eğitimi olarak tarif edilse de bu basit kavramın ötesinde vücudun ve zihnin uyum içinde olmasının sağlandığı bir teknik olarak görülmelidir. Alexander tekniği hastaya, vücudunu öğrenilmiş, sonradan eklenmiş hareketlerden kurtarıp, kenditemel, doğal duruşu ve hareket biçimlerini kazanmayı öğretir. Diyor.

15 Temmuzda yine gideceğim bakalım, o defa neler yapacağız. İşitme ile ilgili sorunlarda,ses bozukluğu, konuşma bozukluğu gibi sorunlarda , mesela R-S-Ş-gibi harfleri söyleyemiyorsanız,özellikle çocuklarınız işte gideceğiniz adres belli,Odyoloji Uzmanı Melike Durgun Yağçı..Sayfamdan gelişmeleri size yine aktaracağım.

Dün bir doktora daha gittim. Fizik Tedavi Uzmanı Veysel Bey’e. Alçı çıktıktan sonra elimde güç kaybı var ve son 3 parmağımı rahat hareket ettiremiyorum.. Biliyorsunuz birde yağlıboya resimler yapıyordum, elimde acaba sinir sıkışması mı var, yoksa tendomlarla ilgili bir sorun mu, bunun anlaşılması için EMG çekilmesi lazımmış. Sinop’ta olmadığından MediBafra’dan randevu aldım. Salı günü Bafra’ya gideceğim. İnşallah hayırlı haberlerle dönerim.

Dün arkadaşımın doğum günüydü, Şen Pastanesinde buluştuk, öğle yemeğimizi yedik önce, sonrada dondurmalı pastamızı yiyip, mum üfledik. Nice yıllara Ersin’ciğim. Her günümüz mutlu, huzurlu ve sağlıklı geçsin…İyi ki varsınız,sizleri seviyorum arkadaşlarım…

2013-07-05-14.46.19DSC08379

Güzel hafta sonları hepinize….

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.