BENİM DÜNYAM..Sessizliğin Sesi…

Merhabalar,

Köşe yazılarımı yazmayalı oldukça uzun bir süre oldu bunun için sizlerden özür diliyorum.

Emekli oldum, bu vesileyle birçok yeri gezdim, çocuklarımla ve eşimle daha çok zaman geçirdim bunun sonucu bilgisayar başına oturamadım. O kadar çok konum vardı ki, ben ise yerleşik bir düzene geçememiştim. Sonunda tamam artık bu kadar yeter diyerek ilk konu olarak şu anda gündemimizde olan Beren Saat’in başrol de oynadığı ve vizyona girmek üzere olan “Benim Dünyam” isimli sinema filmini seçtim.

Bu film;  “Black”adlı Hint filminden uyarlanmış; gerçekte görme ve işitme-konuşma engelli Helen Keller’in hayatı.

Gelgelelim konusu “işitme-konuşma ve görme engelliler” olmasına rağmen vizyona sokarken bizleri düşünen olmadı. Bunun için İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği yapımcı firmaya  (işitme engelliler için alt yazı, görme engelliler için sesli betimleme) talebinde bulunduğu halde, yapımcı firma duyarlı olmak yerine “size bir kopya verelim derneğiniz salonunda izleyin” cevabı ile hayal kırıklığı yaşattı.

Bu konuda Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Sn .Adem Kuyumcu : Benim Dünyam”  Beren Saat’in hem görme hem de işitme engelli birini oynadığı film. Acındırma ve ötekileştirmelerle dolu bir tanıtımla yola çıktı. Galasında Beren Saat çok acıdığını da ifade etti. Çünkü acıma toplum tarafından çok izleniyor. Öte yandan 2 haftadır onlarca görüşmeye rağmen yapımcı firma görme ve işitme engellilerin en doğal taleplerini karşılamıyor. Görme engelliler için “sesli betimleme” işitme engelliler için “alt yazısı” olmayan film engelliyi anlatan film olamaz. Duyarlılıkla değil, engelliler üzerinden para kazanmak için yapıldığı anlaşılıyor. Umuyorum bir an önce sesli betimleme ve alt yazılı olarak engellilerin de izlemesi sağlanır. Tanıtımda hep kör ve sağır deyimi kullanıldı. Kör değil, görme engelli; sağır değil, işitme ve konuşma engelli denilseydi daha insanca olurdu… diyerek hislerimize tercüman oldu.. Onun bu düşüncelerine tümüyle katılıyorum.

Değerli okuyucular, arkadaşlarım; Engellilerin böyle filmlerle azminin ve başarısının anlatılması, toplumun bilgilendirilmesi güzel olsa da, bunu bizleri unutarak yapmaları çok üzücü bir durum. Engellilerin “ötekileştirilmesi” hiç doğru değil..

Herkes potansiyel bir engelli adayı olduğunu unutmamalı.

Sağlıklı ve engelsiz günler dileğimle…

Gül Ustabaş GENÇ

Hakkımda Nilgun

Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

KİTAPLAR VE KÜTÜPHANE….Sessizliğin Sesi

 Sevgili arkadaşlarım; İnanın düzenli yazmak istiyorum ama, bir türlü bilgisayar başına oturamıyorum.. Telefon her işimizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.