TİRİT….

 

Hepimiz ismini duymuşuzdur bu yemeğin, hatta şarkısı da dillerimizde dolaşır.

Hele düğünlerin, olmazsa olmazıdır.

Of oooof (Hey Heeey)

Manda yuva yapmış söğüt dalına amman amman

Yavrusunu sinek kapmış gördün mü amanini yandım

Amanini amanini amanini yandım

Tiridine tiridine tiridine bandım

Bedava mı sandın para vidim aldım… diye devam eder türkü. Bizlerde oynarız…

Bugün saat 14.00 de, Sinop Bilim Kültür Eğitimi Derneği’nin davetlisi olarak,”Sinop Tirit Tanıtım Projesi”nin son sunum gününe katıldım.

Son sunum günü dedim ..Neden?

Çünkü yöresel yemeklerimizden biri olan ,fakat fazla da bilinmeyen Bu ”Tirit ” yemeğini BİLKE Derneği Başkanı sevgili arkadaşım Yaşar Sarıkaya, Sinop’a mal etmek ve tanıtmak için, 10 Ocak 2012 den beri mücadele veriyor.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde 27 Ocak 2012 tarihinde geleneksel TİRİT tanıtım ve sunumu yapıldı,daha sonra 13.Eylül 2012 de Sinop Gıda ve Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünde Proje toplantısı, yine projenin e- tanıtımı sinopbilke.wordpress.com ve Bilke facebook sayfasından yapıldı. Ve işte bugünde (dün) son olarak, Sayın Valimiz Köşger’in, işletmeci ve dernek yöneticilerinin de bulunduğu bir toplantıyla, son sunumu gerçekleştirdiler.

BİLKE DERNEĞİSİNOP VALİSİYASAR SARIKAYADSC09962BİLKEDSC09935

Bugünkü toplantıda ayrıca Korunmaya Muhtaç Çocukları Koruma ve Destekleme Derneği Başkanı sınıf arkadaşım Emine Kaya, aynı derneğin saymanı Sabriye Top, Eğitim Projesi kapsamında,Kuzey Yıldızı Projesine destek verenlerin adına,Endüstri Meslek Lisesinden idareci Hüseyin Hayırcı ve öğretmen Ramazan Tekin ve yine bu projeye katkıda bulunan Sema Küçük ve geleneksel peşkir sanatını yaşatmaya çalışan Şenol Salcıer’ de katılımcılar arasındaydı.


BİLKE Dernek Başkanı Yaşar Sarıkaya,Tirit’i… by ncabaci
Sinop Örnek Mantı’dan,Saliha ve Osman Şen çifti ve yine Melahat’in Yeri’nden, Melehat Hanım’da işletmeci olarak bugünkü sunuma katıldılar.

Bizlere Tirit’i tanıttılar ve ikramda bulundular,hepimiz afiyetle yedik.Daha sonra arkadaşım detaylı olarak hazırlanışı hakkında bilgi verdi.Ve sonrada Tiridine bandım türküsünü kendi ağzından dinledik.Eline , ağzına sağlık herşey çok güzeldi.

DSC09946DSC09965

Bir ara ben de Tirit hazırlayan yönetim kurulu arkadaşlarımı izledim. Üçgen şeklinde kesilmiş yufkaları, tavuk suyuna bandırıp çıkarıyor, tabağa tek sıra döşüyor, üstüne tereyağı ve pişirilip didiklenmiş tavuk eti ve onun üstüne de tekrar ceviz koyarak bu işlemi birkaçkez tekrar ediyorlar. 1 porsiyonunda 11 üçgen şeklinde yufka bulunuyor. Yanına yoğurt ve salatayla servis yapıyorlar. Tabii leziz olması için  köy tavuğu kullanılıyor, tereyağı da olmazsa olmazların arasında.

DSC09939

Sayın valimizde bizlerde çok beğendik Tirit’i. Ve katılımcı işletmecilerimizden Şen çifti bu yemeğe çok ilgi gösterdiler. Sayın valimizde kendilerine destek olacaklarını ,yeterki bu yemeğin Sinop’un yöresel yemekleri arasına dahil etmelerini istedi.

Güzel bir sunum oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkürler. İnşallah Sinop mantısı gibi, Tirit’i de Türkiye’ye ,hatta dünyaya duyururuz.

Bugün valimizi böyle aramızda görünce soru sormadan duramadım.Malum hepimizin merakla beklediği havaalanının ne zaman açılacağını bizzat sorarak, en yetkili kişiden durumu öğrendim.

Sayın valimiz dün itibarıyla yetkililerin, 30 gün içinde, havaalanının tamamlanacağını ve  olmadı yeni yılda muhakkak açılacağını söyledi.Hava şartları da umarım uygun olur dedi. Yalnızca ışık sorunu ocak ayına yetişemeyeceği için, gece uçuşlarının daha sonra başlayacağını söyledi. Bunu da bir müjde olarak size duyurmak istedim.Valimizle ilk kez böyle yakından konuşma ve görme olanağım oldu. Sohbetimiz çok iyiydi.Konulara ilgili, samimi bir insan..Sevdim..

Resimlere bakın ….Tirit ….Nasıl görünüyor? Olsa da yesek diyorsunuz şimdi içinizden biliyorum.)))

TİRİTTİRİTDSC09942

Olacak olacak inşallah…Desteğinizi esirgemeyin…

Hepinize iyi günler.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Calista Otelde 2. Gün

Merhaba tekrar, Calista Otel’de tatilimizin 2. Gününü anlatmaya devam edeyim. Rahat bir uykudan sonra sabah …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.