Helesa yelesa, heyemola yusa, yusa hooooooooop…….

Ne güzel değil mi” Helesa yelesa, heyemola yusa, yusa hooooooooop”’
İşte sadece Sinop’a özgü bu etkinliği de dün gece gerçekleştirdik. Saat 21.30 da Balıkçı Parkının orada toplandık,  yürümeye kütüphanemizin önüne kadarda devam ettik.Ve aynı zamanda 5.Sinop Bianel’inin açılışı da bugün star verdi.
Şimdi isterseniz gündüzden bahsedeyim. Saat 15.30 da ”Ayda Bir Sokak Bizim” vardı. Bu defa sokak olarak Aşıklar Caddesi seçilmişti. Çok isabetli bir seçim yapılmıştı bugüne özel. Çünkü cadde trafiğe kapatılmış, masalar yollara koyulmuş. Çocuklar caddenin ortasına oturmuş, bazıları yere serilen kağıtları boyuyor, bazıları ayaklarını , yüzlerini boyuyorlardı.Ya ben çok sevdim bu etkinliği. Sonra bu arada bir grup kadın bir çok yiyecek yapıp getirmiş acıkanlara veriyorlardı. Çok güzeldi gerçekten. Bianel’de görevli yerli ve yabancı birçok genç etkinliğe katkı olarak yerlere nota işaretleri ve yelkenli çıkartmalarıyla boyuyorlardı.

melih görgünaşıklar caddesibu sokak bizimbu sokak bizim sinop
En güzel taraflarından biri, yol üzerinde bulunan cafeler, resturantlar, kahvehaneler masa ve sandalyelerini caddeye koymuşlar , böylece millet sere serpe masalarda oturuyorlardı. Belki ramazana rastlamasa dahada fazla kalabalık olurdu. Çünkü birde sıcaktı ki, ben de oruçlu olduğum için saat 16.30 gibi etkinliğe katıldım. Bakarsınız susarım filan ,dikkat etmem lazım.)))Allah’a çok şükür bu ramazanım çok rahat geçiyor, ne acıkma , ne susama var. Allah kolaylığını veriyor.
Akşamda iftarımızı yaptık ve bu defada geleneksel Helesa etkinliğimize katıldık.

helesa2014-07-12 22.16.53özer gürbüzbaki ergülSONY DSCerdoğan purçlutepehelesaDSC01110
Sinop Belediyesi ve Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği İşbirliği ve Bianel’in katkılarıyla da gerçekleşti bu etkinlik.Sinop Hemşehrilik ve Dostluk derneği başkanı Özer Gürbüz, Helesa’yı her sene olduğu gibi bu senede, önce ne olduğunu açıkladı. Şöyle ki:
Helesa yıllar önce Karadeniz ‘ de büyük dalgalar nedeniyle , o yılların tek doğal limanı Sinop Limanına sığınan ve yüksek dalgaların uzun süre durmaması nedeni ile limanda günlerce kalmak zorunda kalan gemilerin yiyecekleri ( kumanyaları ) biter , o yıllarda Sinop ‘ un nüfusu çok az ev fırındaki ekmek ve bakkallarda ki yiyecek aynı oranda sınırlıdır. Çaresiz kalan gemiciler , bir sandalı fenerle ışıklandırıp , süsleyip omuzlarına alarak şehir içi mahallelere gelirler. Maniler söyleyip , halktan yiyecek toplarlar. Mani aralarında “ Helesa Yelesa , Heyamola , Yusa Hop “ diye koro halinde tekrarlar yaparlar.
Sinoplularca çok beğenilen bu maniler hiç değiştirilmeden Ramazan Aylarında geceleri söyleyerek , para ve bahşişler toplanıp yıllarca sürdürülür ve bu toplantılar “ HELESA “ adını alır. Bu gelenek hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşır.
Amaçlarından bir tanesi de Örf , Adet ve Gelenekleri yaşatmak gelecek kuşaklara ulaştırmak olduğunu söyledi.
Bu yıl ki gelirler yoksul ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere Sinop Yardımseverler Derneğine verilecek.İnşallah iyi bir miktar toplanmıştır.

Melih Görgün paylaşan: ncabaci

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül paylaşan: ncabaci

Sinop Valisi Selim Köşger paylaşan: ncabaci
Katılım güzeldi, gözlemlediğim kadarıyla geçtiğimiz senelerden daha kalabalıktı.Bizde Aşıklar Caddesinin sonuna kadar yürüdük, toplulukla. Arada Sinop Türkülerini söyleyip tempo tuttuk.Ne güzel ya…Sinop’a özgü, sadece Sinop’ta var. Bu bizler için çok büyük ayrıcalık. Sinop’lu olmaktan çok büyük gurur duyuyorum.

asıklar caddesi
Dün akşam birde değişiklik yapıp sahuru dışarıda yaptık. Gündüz canım hamburger çekmişti.)))Ne alaka diyeceksiniz işte bir internet kanalında gündüz görünce , dur gece hamburger yiyelim dedik. Yeni açılan Angelico Pizzeria’ ya gittik. Vallahi ilk kez layıkıyla hamburger yedim. İçine inanmayacaksınız beki ama mayonezini de, ketçabını da , hardalını da koydum. Ohhh pek keyifli yedim. Patatesine ketçap bile dökmüşüm.)))))Şimdi bazılarınız ne var bunda ki diyorsunuz biliyorum.))))Ama ben bunları kullanmıyordum, oruç tutuyorum diye kendime torpil yaptım.))
Gece eve girdiğimizde saat 1.00 ri geçiyordu.
Allah’ım ya, ne güzel şehirde yaşıyoruz. Mutlu şehrimin , mutlu insanlarıyız.Ne olursun, huzurumuzu, mutluluğumuzu bozacak herşeyden , güzel şehrimi uzak tut….Sen bizim dualarımızı kabul et yarabbim…Amiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin.

Hakkımda Nilgun

blank
Sinop'ta yaşayan, Sinop'lu bir bayanım. Gezmeyi, yüzmeyi, konuşmayı, sosyal aktiviteleri çok severim. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu eder.Ve tam bir Sinop Aşığıyım. Bu kadar yeterli mi?)))

İlginizi Çekebilir

blank

Sinop özlemi çekenler…..

Merhaba sevgili okuyucularım..Nasılsınız?Ben iyiyim çok şükür. Corona günlerinde yürüyüş yaparak, ya da tekneyle balığa çıkarak …

2 Yorum

  1. blank
    ZEHRA ŞİMŞEK

    Merhabalar Nilgün Hanım, sayfanızın iyi bir takipçisiyim. Sizinle 3 sene öce Ayışığı nda karşılaşmıştık, bende sizin gibi Sinop aşığıyım, eşim dolayısıyla Sinoplu oldum. Size veteran masa tenisi turnuvası için de Sinop a geldiğimizden bahsetmiştim. Bu sene de 5. Sinop Veteran Masa Tenisi Turnuvası için 1 haftalığına arkadaşlarımızla gelicez ve Melih Görgün Hocanın vasıtasıyla Nezaket Ekici ile Bienal içinde 30 Temmuz da masa tenisi konulu birde gösteri yapıcaz. Turnuvamız 31 Temmuz-1 Ağustos da Kemalettin Sami Spor salonunda olucak, izlemeye yada oynamaya gelirseniz seviniriz. İyi akşamlar ve hayırlı ramazanlar dilerim.

  2. blank

    Zehra Hanım, sizi anımsıyorum, hatta Ayışığın’da beraberce fotoğraf da çektirmiştik.O tarihlerde çocuklarım Sinop’ta olacak ama fırsat bulursam çok gelmek isterim. Sevgiler Sinop’tan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.